Eternul si fascinantul model polonez

Despre modelul polonez se scrie si se vorbeste excesiv, mai ales in ultimii ani.Toti actorii pietei de capital dau ca exemplu Bursa din Varsovia ori de cate ori discutia ajunge la nivelul la care tinde si BVB.

Ce au facut ei si noi nu reusim? Au dezvoltat piata de capital prin privatizari de stat, multe si de succes, au atras sute de mii de investitori de retail prin transe special si discount, au o clasa politica atenta la bursa si constienta de beneficiile cresterii acesteia.

In timp ce noi scriem despre 3.000 de investitori activi pe bursa (cifra putin umflata, dar adoptata la unison de dragul aparentelor), polonezii au peste 1 milion de oameni care investesc.

In timp ce noi am dat-o in bara cu ce ar fi putut sa fie cea mai mare oferta publica din istorie (dupa 4 ani in care statul a uitat ca exista o bursa), polonezii au facut anul trecut jumatate din IPO-urile din Europa.

Si in timp ce managerii si antreprenorii romani nici nu iau in calcul o finantare prin bursa, cei de la Varsovia aproape si-au epuziat companiile locale si atrag emitenti din diverse tari.

De fapt, in timp ce scriu aceste randuri, imi dau seama ca este total irelevanta o comparatie intre Romania si Polonia, din acest punct de vedere. Si nu sunt singura, chiar presedintele BVB, Lucian Anghel, remarca dificultatea comparatiei si imposibilitatea unei eventuale concurente.

Cu toate acestea, nu exista conferinta sau discutie in care sa nu fie adus in discutie modelul polonez si cat de usor am putea sa urmam si noi, daca… Aici intervin o serie de propozitii conditionale, deja cliseice si arhi-cunoscute.

Concluzia principala este ca guvernantii romani au foarte multe de invatat de la omologii polonezi, in ce priveste piata de capital si privatizarile prin bursa. (Nu spun ca nu ar avea de invatat si pe alte segmente, dar in acest text ma refer strict la piata de capital).

Va invit sa analizati putin comparatiile de mai jos si trageti singuri concluziile.

- Paweł Tamborski este subsecretar de stat in cadrul Ministerului polonez al Trezoreriei, responsabil de privatizarile din Polonia. Are un background interesant in piata de capital si a fost implicat intr-o buna parte din listarile facute pe Bursa din Varsovia (WSE).

- Tamborski lucreaza in piata de capital poloneza de la momentul lansarii acesteia, fiind, pe rand, broker, director de tranzactionare, director noi emitenti , sau director de investment banking la companii precum UniCredit CAIB Polonia sau Wood&Company. Luna trecuta, a fost numit in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului polonez al Trezoreriei.

- In Romania, seful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Florin Vladan, a absolvit Facultatiea de Stiinte Politice din Cadrul ”Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative” si are un Master in Integrare Europeana. CV-ul sau public include doar o experienta in aparatul de stat: din 2005 a lucrat pe rand la Guvern, Avas si apoi OPSPI. Nicio zi de lucru in mediul privat, cu atat mai putin in piata de capital. Nu a lucrat de cealalta parte a baricadei, priveste doar dintr-o singura perspectiva.

- Ca sa extindem comparatia, ministrul Economiei, Lucian Bode, a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnica si Informatica, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat in "Managementul Securitatii in Societatea Contemporana". Apoi a lucrat ca inginer la Electrica. In cariera sa politica, Bode s-a remarcat prin sustinerea, in interpelari parlamentare, a simplificarii accesului persoanelor cu cetatenie qatareza in Romania, el avansand ideea realizarii unui parc tematic Dracula cu sprijin qatarez.

- Si Mikołaj Budzanowski, ministrul Trezoreriei din Polonia, a absolvit o facultate diferita de actualul domeniu de activitate – Istorie si apoi Scoala de Diplomatie si Relatii Internationale. Dar incepand cu anul 2004 a fost consultant al delegatiei Poloniei la Parlamentul European, director al departamentului de dezvoltare sustenabila, director al departamentului de supraveghere a participatiilor si privatizarilor si apoi subsecretar de stat in Ministerul pe care il conduce acum. Deci, desi are o oarecare experienta in privatizari, a ales sa numeasca un responsabil familiarizat si cu un background solid in aceasta zona.

Intrebarea care se naste acum este daca vreun specialist roman in piete financiare si privatizari ar accepta o functie in aparatul de stat. De fapt, tinand cont de cum s-au facut privatizarile pana de curand si de cat de multe s-au facut in ultimii ani, avem multi astfel de specialisti?
Oricat de spectaculos este modelul polonez, oricat de mult ne place sa vedem BVB cot la cot cu WSE, cred ca avem nevoie de putin realism. Sigur, este foarte bine sa tindem spre mai sus.

Polonia nu a inventat roata sau focul, nu a aplicat un secret de stat, ci doar un model sanatos, stabil si foarte bine gandit, pe multi piloni.
Modelul a pornit dinspre stat, care a incurajat dezvoltarea prin toate mijloacele posibile: de la listari la fiscalitate, de la incurajarea investitiilor fondurilor de pensii in bursa locala pana la atragerea zonei de retail.

Dar, cu siguranta ca acesti piloni au fost sustinuti si de un mediu privat competitiv si care a stiut sa foloseasca toate avantajele. Sau de o conducere a Warshaw Stock Exchange care nu si-a concentrat atentia pe lupta de putere, ci a profitat de toate oportunitatile.
Asadar, sa ridicam stafeta, sa tintim cat mai sus, dar sa nu uitam ca lucrurile trebuie insanatosite din interior, inainte de a incepe sa aplicam modele standard de succes de la vecini!

Setari Cookie-uri