Cursul de schimb, cand "ancora de stabilitate", cand subiect de stiri. Dupa necesitati

Cum se misca cursul de schimb al monedei nationale, cum devine subiect de stiri. Este o forma de manipulare a populatiei care se pare ca functioneaza. Cursul este un vector propagandistic redutabil si versatil, putand sa stea marturie pe prima pagina a ziarelor pentru “calitatea” actului economic de guvernare ori a aparentelor victorii ale diverselor institutii de stat intr-un razboi inchipuit, dar necesar pentru a justifica realegerea in anumite sinecuri.

Romanii pot sa stea linistiti pana la alegeri pentru ca deprecieri majore ale monedei nationale nu sunt plauzibile din urmatoarele motive:

1. Piata valutara in Romania nu este libera, ci este manipulata de un jucator important: BNR. Daca BNR vrea ca maine cursul de schimb EUR/RON sa fie 3,8 ori 4,7 poate face acest lucru sa se intample intervenind in piata valutara fie direct, fie indirect, prin intermediul bancilor prietene. In urma imprumutului de la FMI, BNR are la dispozitie o rezerva valutara superioara masei monetare aflate in circulatie.

2. Dobanda si principalul la imprumutul supradimensionat de la FMI este replatit din taxe si impozite. Acest imprumut a fost supradimensionat tocmai pentru a pune la dispozitia BNR o “bomba atomica” in cazul unui ipotetic atac pe curs. Prin urmare cetatenii cu credite in valuta platesc deja prin taxe si impozite o asigurare contra deprecierii cursului.

3. Si in cazul asa numitelor banci centrale independente conducerile sunt numite de catre politicieni si prin urmare trebuie sa fie atente la vointa acestora, mai ales in anii electorali. Un incident recent in care a fost implicat Guvernatorul bancii centrale din Kenya ne aminteste riscurile care exista in cazul unor miscari neaprobate politic ale conducatorilor monopolurilor de stat, asa cum este cum este o banca centrala.

4. Anul electoral deformeaza deciziile de politica monetara. In mod normal, in preajma alegerilor guvernarile se lauda ori prin crestere economica ori, in lipsa acesteia, prin stabilitatea economica, stabilitate echivalata incorect in mentalul colectiv cu aceea a cursului de schimb. Este putin probabil ca o depreciere sa se produca inainte de alegeri pentru ca ar distruge credibilitatea discursului privind stabilizarea economiei romanesti.

Bazandu-ma pe motivele de mai sus, nu cred ca exista nici un motiv de stress cu privire la o eventuala depreciere a monedei nationale. Foarte probabil, cursul de schimb va evolua catre nivelul de echilibru de abia dupa alegeri, asa cum s-a intimplat si dupa alegerile din 2009, in sus sau in jos.

Miscarile recente ale cursului nu sunt corelate cu regiunea ( vezi aici ). Singurul jucator marcant este BNR. In aceste conditii, pentru a deduce de ce cursul a sarit in ultimele zile trebuie sa plecam tot de la interpretarea manierei politice de negociere a pozitiilor de putere in societatea romaneasca.

Desi corelatia nu implica cauzalitate, pe parcursul istoriei recente se poate sesiza ca leul se depreciaza, starnind “panica” prin aplificarea intentionata in media, in toate situatiile in care politicienii ori guvernanti nu-si “valideaza” opiniile cu BNR. Cu alte cuvinte, BNR permite sau, dupa caz, genereaza o depreciere a monedei nationale pentru a simula un feedback negativ, din partea unei piete asa-zis libere, la adresa guvernantilor. Asa cum s-a intamplat, de exemplu, atunci cand Presedintele a lansat ideea cresterii salariilor, iar Premierul a lansat ideea scaderii taxelor fara a discuta in prealabil cu BNR-ul.

Se pare ca la nivel declarativ BNR ar fi agreat masuri de crestere a consumului sau de scadere a CAS-ului, dar nu ambele simultan. Prin urmare se pare ca “piata” s-a autosesizat si a decis sa transmita un semnal guvernantilor. Problema e ca piata valutara in Romania este BNR. Daca BNR nu ar fi dorit nici un fel de salt al cursului de schimb, ar fi putut sa impiedice acest lucru fara niciun efort, date fiind rezervele valutare pe care le are la dispozitie. Prin urmare, recenta depreciere a cursului poate fi interpretata ca o modalitate prin care li se aminteste guvernantilor, pe cheltuiala populatiei cu salarii in lei si credite in valuta, sa-si valideze initiativele economice cu BNR inainte de a le face publice.

Pe fondul probabilitatii sporite ca leul sa NU se deprecieze semnificativ pina la alegeri, este de recomandat celor care au credite in valuta sa priveasca evolutia cursului la intervale mai mari de o zi , saptamina ori chiar luna. Motivul este legat de faptul ca impactul emotional al unei vesti negative este de 2,5 ori mai mare decat cel al unei vesti pozitive de importanta echivalenta. In masura in care cursul evolueaza in banda mica (adica face pasi mici in jurul unei valori medii) miscarile in sus si in jos, desi echiprobabile, au in conditiile unui impactul emotional asimetric, un efect predominant negativ, care se compune cu atat mai repede cu cat frecventa observatiilor este mai mare.

De aceea, evaluarea bi-lunara a cursului de schimb pina la alegeri poate fi considerata o buna varianta de terapie anti-stress.

Setari Cookie-uri