O tara guvernata ca o garsoniera. Tu stii cat muncesti pentru stat?

Ultimele doua saptamani ne-au aratat intr-un mod pilduitor calibrul fara judecata al politicii care ne-a umplut vietile din 1990 incoace: o nepasare si respingere la nivelul guvernarii si al reprezentarii cetatenilor fata de lucrul deja facut, toate acestea dublate de inovatii fiscale cu iz populist.

Sa incepem cu primele zeci de minute care au urmat dupa depunerea jurmantului de catre premierul Victor Ponta. Stiti cat dureaza procesul de predare-primire a tot ce inseamna guvernarea unei tari? Nu mai mult de o ora, atat au stat impreuna in Palatul Victoria Mihai Razvan Ungureanu si presedintele PSD in urma cu aproape doua saptamani, cand s-a produs cedarea de putere. Chiar si aceste zeci de minute inseamna prea mult pentru politicieni, care ar prefera sa nu se vada deloc in astfel de momente, precum se intampla sa nu interactioneze viitorul chirias al unui apartament cu cel care s-a folosit inainte de locatie. Pentru o simpla dar relevanta comparatie, tranzitia este profunda in mediul de business in situatia unei schimbari de management. Pe baza unor exemple foarte proaspete, ma refer doar la cazul celor mai mari banci din Romania, unde presedintii care urmeaza sa fie inlocuiti isi exercita functia mai multe luni in paralel cu acomodarea celor care urmeaza sa le ia locul.

Sa dam pe repede inainte si ajungem la ziua de ieri, cand un ministru de seama USL-ist ne-a facut sa ne amintim de utopiile socialiste marca PDL. La o zi dupa ce un ministru ameninta cu impozitarea “profiturilor exceptionale” raportate de producatorii de benzina, fara sa stie ca acest lucru nu duce la scaderea preturilor la carburanti (detalii aici), un alt personaj politic, specializat in probleme de sanatate, propune masuri iluzorii prin care economia romaneasca ar avea de suferit puternic nu doar pe termen scurt, ci mai ales intr-un orizont de timp mai lung, prin pierderea marilor investitori din industria bunurilor de larg consum. Intr-un mod arbitrar si nefundamentat, ministrul Sanatatii isi doreste din tot sufletul introducerea taxei pe fast-food si pe berea cu alcool. Ce au oare guvernantii cu berea, cu McDonald’s ori cu KFC, probabil singurele restaurante care nu practica evaziunea fiscala? Acestea creeaza, spune guvernantul, o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli.

Intamplarea face ca aceste masuri socialiste, legitimate la nivel guvernamental de catre un asa zis partid liberal, sunt aduse in spatiul public chiar inainte de Ziua Libertatii Fiscale de astazi. Cu acest prilej, mai multe organizatii ce promoveaza principiile pietei libere organizeaza manifestari menite sa atraga atentia contribuabilor asupra nivelului foarte mare al taxelor pe care le platesc. Conform calculelor, anul acesta, romanii au muncit pentru stat 138 de zile. O zi care ramane simbolica, insa un prilej potrivit de dialog, 18 mai corespunde celor 37,7 procente din PIB-ul Romaniei reprezentate de cheltuielile guvernamentale. Cu toate ca ponderea s-a redus fata de anul trecut (40,2%, conform Eurostat), valoarea absoluta a cheltuielilor guvernamentale a crescut in realitate, odata cu PIB-ul Romaniei si in contradictie cu presupusa "austeritate" promovata intens de catre aparatul statal.

In goana zilnica pentru supravietuire, confort financiar ori evolutie profesionala, multi dintre contribuabili nu isi dau seama cat de multe taxe platesc ori cat de mari sunt aceste obligatii. Din perspectiva unui antreprenor, un salariu net de 1.000 de lei implica o obligatie comparabila ca dimensiune platita statului, astfel incat de aici rezulta un ritm infernal in care oamenii de afaceri si angajatorii platesc taxe si impozite: peste 48 de milioane de euro pe zi.

Avem aici un abuz din partea statului? Ramane sa stabiliti dumneavoastra, ca parte a unui inceput modest al unei discutii fundamentale privind costurile existentei statului, mai ales in functie de ce anume (credeti ca) primiti de la acesta in schimbul taxelor. Credeti ca este laudabila o initiativa de tipul Zilei Libertatii Fiscale? Pentru ce pledati? Taxe mai mari, mai mici sau pentru absenta taxelor? Cat despre crezul meu, constat doar ca avem la putere un alt guvern care nu intelege ca scaderea impozitelor reprezinta o cale sigura de reluare a unui ciclu de crestere economica sanatoasa. Avem un executiv care guverneaza aceasta tara de parca administreaza o garsoniera pe baza unui contract de inchiriere de sase luni, respingand lucrul deja (bine) facut, cum ar fi Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

Setari Cookie-uri