Presedintelui ii place sa ramana marinar. Elena Udrea si Elena Basescu au reusit in profesie?

Bizara coincidenta: Andrei Nastase, care spune ca traieste pe viu scene din urmarirea si vanarea balenei albe, il compara in weekend pe tatal sau cu Moby Dick. Dupa doar doua zile, presedintele Traian Basescu insista asupra experientei sale pe mare: “Am facut serviciu pe cele mai grele nave si pe cele mai riscante. Nu m-am apucat de politica inainte sa fiu un excelent profesionist. Cine s-a uitat la finala Campionatului European a vazut ca terenul avea 100 de metri, nava mea avea 306 metri”.

Sa fie vorba despre un nou atac prin trecerea de la defensiva la ofensiva marca Traian Basescu? Greu de aratat acest lucru prin rationamente logice, insa interventia presedintelui de acum cateva ore da in vileag o slabiciune personala: ii este foarte greu sa isi modifice structural imaginea. O schimbare ar putea fi transformarea sa dintr-un haiduc intr-un intelept, asa cum a fost decizia matura de saptamana trecuta cand a evitat dubla reprezentare la Bruxelles, impiedicand astfel un scandal de proportii uriase. Insa acest lucru pare imposibil. Prin spiritul sau conflictual, ii vine peste mana sa renunte la costumul de pirat (vezi caracteristicile profesiei de marinar) pentru tinuta de profesor al unei “scoli pentru politicieni”, proiect pe care il va lansa dupa ce isi va incheia mandatul de sef al statului.

Scriam recent
ca miturile care au napustit imaginarul romanesc postdecembrist trebuie sa dispara si ca eroul salvator si haiducul, varianta mioritica a piratului care nu vrea sa negocieze, vor fi inlocuiti de vizionari. Interventia lui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni ne arata pentru a nu stiu cata oara ca se simte excelent in pielea eroului care contraataca si ca haiducul nu poate fi un negociator. E lesne de inteles ca presedintelui Traian Basescu ii place sa ramana pentru totdeauna un pirat in mintea romanilor. Care sunt insa trasaturile unui pirat in politica? O carte excelenta despre miturile fondatoare in politica, “Cea mai buna dintre lumile posibile”, ne arata cum “haiducul este acel personaj care se afirma pe scena politica nu prin apartenenta la o institutie, ci printr-un mod direct de a actiona, fara retineri, specific oamenilor simpli din randurile carora provine”.

In scurta luare de cuvant de astazi, Traian Basescu a adus in discutie o alta tema nepieritoare in politica romaneasca: politrucii de partid: “Ii invit pe cei care nu au reusit in profesie si isi impodobesc cariera politica cu tot felul de titluri furate sa renunte la politica. Nu poti (…) sa vrei sa fii important in politica, cand tu nu ai reusit in viata". Presedintele vorbeste despre reformarea politicii, dar le pierde din memorie pe Elena Udrea, unul dintr propriile pariurile politice, ori chiar pe fiica lui, Elena Basescu, care mai intai a intrat in politica si abia apoi si-a cautat succesul in viata. Cu a sa nava de 306 metri lungime si cu lectiile despre politica, presedintele ne-a transmis in miez de vara ca vrea sa ramana un one man show si ca e pregatit sa o ia de la capat de unul singur, in opozitie cu toti ceilalti. Herman Melville arata intr-un colt de pagina din “Moby Dick” cum “cladirile mici pot fi terminate de catre primii lor arhitecti, iar cele mari, cele adevarate, lasa intotdeauna acoperisul pe seama posteritatii.”Setari Cookie-uri