Patru conditii pentru o dezvoltare economica: ce anume l-a suparat pe omul liber Mugur Isarescu

Faptul ca cei trei actori politici inclestati intr-o lupta homerica ne dezamagesc de mai bine de o luna este doar suparator. Faptul ca suntem deranjati si dezamagiti fara a fi provocati si stimulati la nivelul inteligentei si al ideilor este frustrant de-a binelea pentru noi, oameni liberi ai acestei societati. Eu, unul, pot sa trec peste dezamagirile provocate de politicieni, dar imi este imposibil sa accept prostia demonstrata in aplicarea metodelor si ipotezelor economice la deciziile politice. Din cuvintele si tonul vocii de ieri ale lui Mugur Isarescu, un om liber care a vorbit despre efectele scandalului politic, reiese ca guvernatorul BNR este, de asemenea, iritat de aceasta ineptie.

As vrea sa zabovesc acum asupra a doar patru caracteristici esentiale – un careu de asi – care stau la baza dezvoltarii economice. Cele patru garantii institutionale fundamentale pentru stabilitatea economica sunt ignorate intr-un mod brutal de guvernantii de astazi, la fel cum s-a intamplat si prin actiunile celor care au compus guvernele anti-libertate economica din ultimii ani. Care sunt cele patru dintre conditiile esentiale ale dezvoltarii economice semnalate direct sau mijlocit prin cuvinte de Mugur Isarescu si cum sunt ignorate smechereste de asa-zisa elita ce formeaza clasa politica?

1. In primul rand, baza dezvoltarii este asigurata de existenta stabilitatii economice, adica, printre altele, de prezenta unei monede convertibile puternice. Daca este indeplinita aceasta conditie, atunci activitatile economice ale antreprenorilor pot fi planificate mai usor. Reactia guvernatorului este taioasa si elocventa: "Leul a fost rezonabil. A fost saracu'. Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici..”. In conditiile in care leul s-a depreciat accentuat de la inceputul lunii iulie, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice, ce posibilitati au firmele libere si oamenii liberi sa-si planifice activitatea pe termen lung?

2. Economia privata fundamentata pe principiile libertatii economice este a doua conditie elementara a dezvoltarii rapide. Semnele care reflecta un deficit considerabil de libertate economica au fost semnalate aici de catre economistul Lucian Croitoru, iar la nivel guvernamental non-actiunile din ultimul an de zile au aratat ca initiativa privata in materie de proprietate lipseste cu desavarsire. Cat de hilar e tot ce se intampla la nivelul aparatului de stat: Lucian Isar, singurul ministru cat de cat de dreapta – care afirma in dese randuri ca privatizarea nu trebuie sa fie un scop in sine –, a plecat dupa doar trei luni de activitate guvernamentala. Din asa zise “motive personale”, am ramas cu ceilalti ministri sa ne explice ei care ar fi acele presupuse “diverse cai” mai bune decat este, fara indoiala, privatizarea.

3. Orientarea catre restul lumii este a treia conditie care asigura dezvoltarea economica rapida. Si anume, nu o izolare de restul lumii cum am vazut mai ales in ultima luna de lupta politica. Renuntarea la actiuni populiste de tipul “Nu ne vindem tara!” trebuie dublata de o atentie sporita la ce se intampla in Europa, in cuvintele guvernatorului Mugur Isarescu, la acea “legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia.”

4.
Stabilitatea politica este factorul cel mai important al dezvoltarii economice rapide si de durata. Mugur Isarescu, cel mai bun comunicator din Romania in opinia mea, a spus-o fara inconjur: “Gura bate fundul. (..) Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa si sa nu ne scoata pe noi din casa.” Dar si asa, stabilitatea politica nu este suficienta fara prima conditie din cele susmentionate. Asa cum spunea fostul presedinte al bancii centrale din Polonia, Leszek Balcerowicz, in timp ce “dintr-o combinatie de stabilitate politica si politica economica defectuoasa se obtine Coreea de Nord, dintr-o combinatie de stabilitate politica si politica economica justa se obtine Coreea de Sud.”

Cu siguranta, mai sunt si alte conditii elementare ale dezvoltarii economice rapide, o proportie mult mai scazuta a impozitelor in raport cu venitul national, depolitizarea sistemului din spatele institutiilor financiare (pensii private, asigurari, piata de capital) sau o piata a muncii fara interventia statului, dar despre acestea vom vorbi in urmatoarele articole.


Setari Cookie-uri