Biroul devine mandria angajatului: Lucrezi in cladirea aceea inalta?

Cu putin inainte de ora 9, doi angajati ai Raiffeisen Bank discutau in metrou despre noul sediu in care banca urmeaza sa isi mute birourile incepand cu luna noiembrie a acestui an. “Nu stiu unde vom aseza dulapurile, spatiul este circular, asa ca probabil le vom pune in mijlocul biroului”. De cealalta parte insa, problema dulapurilor nu avea nicio importanta. “A, voi o sa lucrati in cladirea aceea inalta, Sky. Esti norocoasa, eu voi fi in cea mica, de langa”.


Desi va avea sediul in cea mai inalta cladire din Romania, Sky Tower avand o inaltime de 137 metri, Raiffeisen Bank a inchiriat etajele doi-opt ale turnului, astfel incat, din punct de vedere al panoramei, angajatii din “cladirea mica, de langa” nu vor fi mai deloc dezavantajati.

Insa norocul sau mandria de a lucra in Sky Tower nu are nimic de-a face cu privelistea din birou, imi explica un alt angajat, ci pur si simplu cu raspunsul pe care il dai la intrebarea “Lucrezi in cladirea aceea inalta?”, caz in care, a raspunde sec “Nu, in cea mica, de langa”, ar putea deveni aproape rusinos.

Cladirea Sky Tower a devenit cunoscuta publicului inca din anul 2009, cand a fost anuntat initial proiectul. Ca si acum, descrierea si promovarea cladirii s-au bazat majoritar pe expresia “cea mai inalta cladire”, aceasta devenind cunoscuta inclusiv taximetristilor.

Zilele trecute, incercand sa ajung la o alta cladire din zona Barbu Vacarescu, am constatat (cu uimire) ca expresii precum “cladirea Lakeview”, “sediul PwC” sau “sediul bancii RBS” nu inseamna nimic pentru un taximetrist cu aproape zece ani de experienta. In schimb, cand i-am spus ca trebuie sa ajungem la “cladirea aceea inalta care se construieste acum” si de acolo il indrum mai departe, s-a facut imediat lumina. “A, asta nu e cea mai inalta cladire din Bucuresti? Da, da, o stiu, aici o sa se mute Raiffeisen, nu?”. Si recunosc ca nu m-as fi asteptat ca un taximetrist sa fie la curent cu tranzactiile din piata de birouri.


Incet, incet, cladirea in care o companie are biroul devine motiv de mandrie pentru angajatii acesteia, chiar daca ei lucreaza la primele etaje ale unui turn cu 37 de niveluri si chiar daca in “spatiul circular” dulapurile vor fi greu de asezat.

Insa la final, cand angajatul va putea raspunde “Da, lucrez in cladirea aceea inalta”, este posibil ca subiecte "tehnice" precum eficienta spatiului, chiria (cand este cazul) sau cheltuielile comune pe care compania le plateste intr-un turn cu 137 de metri sa nu mai conteze.

Deznodamantul il vom afla abia dupa ce Raiffeisen Bank se va muta in cladirea in care, cel putin pentru moment, este singurul chirias. Pentru ca, in cele din urma, cand vine vorba de locul unde iti petreci cel putin opt ore pe zi, mandria unui birou ar trebui sa vina, cel putin in teorie, la pachet cu gradul de confort pe care cladirea il ofera.

Setari Cookie-uri