Concediu de suedez "made in Romania": Mamaia, Vama Veche, mancare si (alte) borduri

(urmatoarele randuri se bazeaza pe fapte si opinii reale ale unui suedez de varsta a doua sosit in concediu de doua saptamani in Romania. Textul reprezinta o opinie subiectiva asupra litoralului romanesc, din viziunea unui suedez sosit pentru prima oara in tara)

Am stat doua saptamani in Romania, in vizita cu fiica mea si sotul ei, roman, si consider ca este cel putin interesant sa ramana inregistrate aici impresiile mele despre aceasta tara de care acum ceva ani ma uneau (!?) doar amintirile orelor de geografie din liceu, Eurovision-ul si unele competitii sportive.

Am aterizat la Otopeni, cel mai mare aerport din Romania, si apoi am luat un taxi pana in capitala, Bucuresti (bukurɛʃtj). Mi s-a parut piperat pretul, am senzatia ca au tarife speciale pentru straini – un obicei ciudat, daca e sa ma intrebi pe mine, dar nu am indraznit sa comentez. Am fost avertizat sa nu fac asta, nu la modul deschis.

Intrand in oras am realizat ca romanii nu duc lipsa de stiri la televiziuni sau pe Internet. Am mers timp de cateva secunde in paralel cu un autobuz care cred ca a supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial si, in mod clar, unii jurnalisti l-au surprins pe strada, fotografiat si poate va tine capul de afis in urmatoarea editie. Sau asa ar trebui, avand in vedere cantitatea impresionanta de dioxid de carbon emanat. Cel putin asa este aici, la noi – respectul pentru natura primeaza!

Oricum, revenind.

Scopul nostru nu a fost sa vizitam Bucurestiul ci, impreuna cu gazdele noastre, sa mergem in alte regiuni ale tarii. Cu toate acestea, din ce am apucat sa vad, Capitala Romaniei pare un oras destul de frumos si nu pare atins de criza economica, daca e sa judecam dupa numarul de masini scumpe care circula peste tot. De asemenea, primarii fac o treaba buna – nu am putut sa nu vad santierele de pe strada, dar si faptul ca schimbau bordurile! Un lucru bun, daca e sa ma intrebi pe mine, ar fi sa astupe si gropile…

Am mers apoi catre mare, o statiune numita Mamaia. Ne-am cazat la un hotel de patru stele, destul de scump dar serviciile ok. Mic-dejun inclus. Amuzant sa servesc in Romania “bufet suedez”!


Jogging, intrerupt de caini vagabonzi

Dimineata la sase ma trezeam, ca in Suedia, sa alerg pe plaja. Nu am reusit insa, surprins fiind se pare de unul dintre multii caini vagabonzi care circula nestingheriti (ba chiar bine hraniti si dolofani!) pe plaje, strazi si chiar mijloace de transport in comun.

Am ramas socat sa vad cati caini fara stapan circula nestingheriti! Mi se pare incredibila nepasarea autoritatilor dar si a oamenilor de rand, deopotriva. Intelesesem ca trebuie sa ma astept la asa ceva, dar, sincer, ma asteptam sa fie caini vagabonzi doar in sate sau regiuni indepartate de marile statiuni sau orase.

Noaptea, Mamaia musteste de oameni. Am incercat sa intram intr-un barulet, nu am gasit niciunul cat-de-cat liber si din toate duduia muzica, data la maxim. Am ramas surprins sa vad ca in Romania, pe plaja, majoritatea fetelor poarta tocuri! Incomod, impleticit, dar cine sa inteleaga tinerii…

Ca plusuri, am apreciat Internetul wireless gratuit de pe plaja precum si faptul ca apa era calda, lucru care nu se poate spune despre Marea Nordului…Poate ar trebui curatate algele!


Vama Veche si "usuratul in mare"

Alaturi de ginerele meu am ales sa vizitam intr-una dintre zile statiunea Vama Veche, promitandu-mi ca “este altceva”. Si intr-adevar, era altceva. Mult mai multa lume (se pare ca am nimerit fix in mijlocul unui festival de folk). Oameni beti, caini (!), sticle goale pe plaja, atmosfera sufocanta, masini, claxoane, tineri, muzica diversa. Poate daca as fi fost mai tanar as fi apreciat altfel acel haos.

Am mers intr-un loc sa mancam si am cerut o scarita de porc. Mi-a adus o bucata de carne cu un os, am vrut sa reclam dar nu am avut cu cine sa ma inteleg.

Per total insa, mancarea din Romania m-a impresionat placut. Foarte diversa, diferita de ce avem noi aici. Am apreciat “branza”, “micii”, dar si “salata de vinete” sau “chiftelutele”. Amuzant si obiceiul romanilor de la mare ca dupa ce mananca sa mearga cu burtile pe afara.

La marginea marii, in Vama Veche, barbatii romani erau aliniati si se usurau direct in apa. Am intrebat pe ginere de ce fac asta si mi-a zis ca veceurile, cel mai probabil, costa un leu si “vamaiotii” prefera calea mai ieftina, nu neaparat estetica sau salubra.

Brusc, nu mai aveam chef de facut baie. Pacat de plaja mare si nisipul placut. Ne-am intors la Mamaia.


Namol, papagali si porumb fiert

Ne-am intins pe la ora sase la soare, n-am apucat sa ne punem bine prosoapele pe sezlonguri cand, ca din neant, am fost atacat de un "comerciant" care incerca sa imi vanda, cred, un papagal. Gesticula frenetic, nu stiam ce sa-i zic, ma gandeam sa-i dau 10 lei sa ma lase in pace. Noroc cu ginerele care l-a gonit.

Intr-o ora am fost victimele atacurilor nemiloase ale mai multor "comercianti" de pe plaja. Pe rand ne-au fost oferite maimute, pietre ponce, smoala, seminte sau porumb fiert si copt. Am fost avertizat sa am grija mare la bani asa ca, de frica, nu am mai intrat deloc in apa, pentru a sta tot timpul cu ochii pe bagaje. Noroc ca hotelul are si piscina asa ca acolo am putut sa inot linistit.

Am plecat alaturi de sotie cu autocarul catre Bucuresti.



Peste 200 de km la 50 de grade

Am invatat ce inseamna caldura si mirosurile neplacute, intr-o masina plina ochi care nu avea aer conditionat. Venind de la clima subpolara, cele 50 de grade din masina au depasit limita mea de suportabilitate. Mai mult, nimeni din masina nu vorbea engleza, nu am putut sa ma inteleg cu un barbat care isi ridica mana si nimeream cu nasul fix la subratul sau. A fost ingrozitor si nu stiu cum de mai circula astfel de masini pe strazilei unei tari membre UE.

Per total, concediul la malul marii in Romania a fost unul placut si recomand sa mergeti, atata timp cat puteti inchide ochii la anumite aspecte.

Plusuri:

- Mancarea buna, multa, diversa si in general gustoasa
- Preturile foarte mici
- Internet wireless gratuit, usor de gasit
- Plaja mare, nisip fin, desi algele din mare au stricat putin din atmosfera

Minusuri:

- Caini vagabonzi peste tot
- Gropi, mizerie in anumite zone
- Tiganii foarte sacaitori
- Lipsa conditiilor de agrement, plajele pot fi amenajate mai bine
- Diferente sociale majore – masini de lux vs masini/autocare ce ar trebui scoase din circulatie
- Preturi “preferentiale”, uneori, pentru straini – taxi suspect de scump, de exemplu.
- Angajati din restaurante care nu vorbeau boaba de engleza.

Setari Cookie-uri