Coplata, intre populism si necesitate

De aproximativ 2 ani, in media si pe site-urile Ministerului Sanatatii si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate bantuie o fantoma: COPLATA (desi ar putea fi si comunismul lui Marx).

In functie de comentator si de pozitia acestuia a fost descrisa ca o plaga biblica ce va lovi pacientul roman lipsit de resurse sau, dimpotriva, ca ultima speranta de a resuscita un sistem muribund.

Realitatea este departe de ambele descrieri. Coplata nu este niciuna, nici alta. Este doar un mijloc de a mai aduce un ban la un buget anemic. Guvernantii sunt constienti ca serviciile medicale din tara noastra sunt platite mizerabil. Ca subfinantarea este cronica si nu are nicio legatura cu partidul politic care guverneaza vremelnic tara. Singura saracia este perena. Precum si folosirea medicilor ca tapi ispasitori. Este un moment neprielnic pentru guvernanti? Gasim un scandal in sanatate.

Adevarul este insa ca in nicio tara din Europa serviciile medicale nu sunt atat de prost platite. Banii primiti, fie ca vin de la CNAS prin contract, fie de la MS prin programe nationale, sunt mult sub pretul real al serviciului prestat. Nu au legatura cu calitatea serviciilor prestate, cu riscul vital pentru pacient, cu complexitatea cazurilor rezolvate. Nu. Aceste preturi sunt stabilite din biroul Ministerului de Finante de un domn Nemuritor, care este specialist in medicina precum preotul in inginerie spatiala.

Ne intrebam de ce ne pleaca medicii sau asistentele? Raspunsul e simplu: pentru ca sunt prost platiti. Ne intrebam de ce se intampla tragedii precum cea de la Maternitatea Giulesti? Din cauza ca nu se fac angajari deoarece un premier microscopic (ca urma in istorie) a hotarat ca nu ajung banii si pentru spitale, ci pentru sali de sport sau autostrazi invizibile.

Pe undeva, in conducerea sistemului, se intelege lipsa de finantare. Dar nu se recunoaste public. O asemenea recunoastere ar putea insemna demiterea respectivului. Si nu este asa ca tara ar suferi prea mult daca ar pierde un asa profesionist? Nu ne putem permite asa ceva.

Si atunci, ca sa mai aducem niste bani, cautam disperati solutii. Una este coplata. Adica pacientul trebuie sa dea niste bani care sa acopere diferenta dintre pretul dat de sistem si pretul real al serviciului medical primit. In felul acesta nu pot fi acuzati de alegatori ca au crescut impozitele. Nici de catre cei care au cotizat in campanii ca au deturnat banii de la parcurile din padure. Dar nici macar atunci nu recunoastem realitatea. Spunem ca este o parghie utila pentru eliminarea excesului de servicii medicale nejustificate. Si asta in Romania cancerelor descoperite doar in stadii terminale.

Reprezentantii pacientilor se inflameaza. Justificat poate datorita pauperizarii romanilor. Nu vom ai avea acces la servicii! Vor fi decese pe capete!!! Nu are importanta ca este vorba de 5-10 lei. Adica mai putin de un pachet de tigari in tara cancerului pulmonar sau de o sticluta de votca in tara cirozei.

Directorii de spitale sar si ei. Nu conteaza ca in 12 ani nu au fost capabili sa stabileasca o baza de pret pentru o perfuzie macar. Conteaza ca ei sunt numiti de Ministerul Sanatatii si nu pot supara pe cineva de acolo, ca poate zboara. Sau sunt profesori, adica zei intrupati. Si apoi, daca depasesc bugetul spitalului, pana la urma tot se face o rectificare de buget. Ca doar e vorba de un spital public si nu putem sa il inchidem. Asta cand nu aduc de acasa pacientii si fese, si medicamente, si mancare. De obicei insa si bani de acasa, si rectificare tardiva.

De fapt, astazi coplata este o necesitate. Este o necesitate pentru ca sistemul nu este capabil sa creasca pretul pe care il ofera pentru serviciile medicale. Coplata va oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale, aproape in totalitate privati, care azi stau pe buza insolventei.

Acelor furnizori de servicii medicale carora in ultimii 3 ani li s-au injumatatit veniturile concomitent cu dublarea cheltuielilor. Acelor furnizori care nu isi pot deduce TVA-ul pentru echipamentele si consumabilele medicale. Acelor cabinete care platesc furnizorii in lei tot mai anemici pentru importuri in euro. Acelor medici carora Primaria Capitalei le-a crescut chiriile si redeventele de 50 de ori anul trecut.

Dar nici macar ultimul proiect de lege referitor la coplata nu se dovedeste profesionist. Daca in cazul medicinii de familie sau a ambulatoriului de specialitate proiectul prezentat este cat de cat sustenabil, in cazul paraclinicului si spitalelor este totalmente aiuritor. In aceste cazuri, se pot calcula destul de corect costurile serviciilor prestate. Costuri care difera insa de la un furnizor la altul.

In aceste costuri intra pretul consumabilelor, salarii, impozite, chirii, utilitati, rate de leasing sau credit pentru aparate, service obligatoriu, taxe de autorizare sau certificare, etc. dar mai ales costul de inlocuire al aparatelor. Pretul poate varia de la simplu la triplu. O valoare fixa a coplatii poate fi mare pentru unii, dar insuficienta pentru altii. Si in multe cazuri greu de suportat de catre pacient.

Probabil ca ar fi mult mai corect daca in aceste cazuri s-ar folosi ca si in cazul medicamentelor preturi de referinta. Adica ceea ce deconteaza casa de asigurari este o valoare peste care, furnizorul isi poate adauga o suma functie de costurile sale. Iar pacientul isi alege singur unde doreste sa mearga. In functie de calitatea serviciilor primite si de costul acestora.

Si probabil ca astfel si sistemul ar fi mai cinstit cu cei ce platesc taxe si impozite. Am sti astfel ca din 100 de lei, unui pacient i se deconteaza 80. Sau 30. De restul, trebuie sa se descurce. Pentru ca sanatatea este scumpa. Sanatatea costa. Si mai ales, trebuie sa ai grija de ea. Trebuie investit in educatie, in preventie. Ne trebuie un proiect pe 20, 30 de ani pentru a putea culege rezultatele.

Sa nu uitam ca e mai rentabil sa previi decat sa tratezi. Cu conditia sa ai un plan intins pe mai multi ani si pe care sa il urmezi indiferent de partidul ce guverneaza tara.