Efectele perceptiei riscului asupra evaluarii actiunilor

Orice evaluare a unei companii ia in calcul de obicei, pe langa alte metode specifice, si o analiza a multiplilor de evaluare. Multiplii inregistrati de compania in cauza sunt analizati prin comparatie cu multipli consemnati de companii similare. In situatia in care compania analizata prezinta multipli de evaluare mai mici comparativ cu cei consemnati de companii similare, putem sa ne gandim ca acea companie este subevaluata. Modul de gandire poate fi extrapolat la nivel de sectoare, acestea putand fi comparate cu sectoare similare din diferite regiuni ale lumii.

Totusi, analiza prin multipli nu ia in calcul un aspect important: riscul. Astfel, indiferent daca o companie prezinta multipli mai scazuti, aceasta poate sa nu prezinte interes pentru investitori intr-un anumit moment al unui ciclu bursier, tocmai datorita modului in care este perceput riscul. Similar, intr-un anumit moment al unui ciclu bursier, un sector poate prezenta in medie multipli mai scazuti comparativ cu sectoare similare din alte regiuni ale lumii. O astfel de situatie insa poate fi explicata prin modul in care investitorii percep riscul in regiunea respectiva. Astfel, multiplii mai scazuti inregistrati de companii listate intr-o anumita regiune in comparatie cu altele, nu trebuie sa duca imediat la aprecieri mai mari pe bursele respective. Acestea tin de schimbarea climatului investitional si de modul in care evolueaza perceptia la risc a investitorilor.

Dintr-o analiza a multiplilor pe regiuni geografice intre Europa de Est, Europa de Vest si America de Nord poate fi trasata o concluzie interesanta. Multiplii companiilor listate pe burse din Europa de Est sunt mai mici comparativ cu cei consemnati de companii listate pe burse din Europa de Vest, care la randul lor sunt mai mici comparativ cu multiplii consemnati de companii listate pe burse din America de Nord. Cu alte cuvinte, judecand dupa multipli, pietele din Europa de Est par subevaluate in comparatie cu pietele din Europa de Vest, care la randul lor par subevaluate in comparatie cu pietele din America de Nord. Aceste diferente sunt insa explicate de aversiunea la risc a investitorilor. In acest context economic global, pietele din Europa de Est sunt vazute ca fiind mai riscante de investitori in comparatie cu cele din Europa de Vest, care la randul lor, datorita problemelor de indatorare a statelor, sunt vazute ca fiind mai riscante de investitori in comparatie cu cele din America de Nord. Bineinteles, in conditii de imbunatatire a contextului global si a revenirii increderii in economii, aceste diferente se pot transforma in avantaje pentru cei care investesc pe piete din Europa de Est.

Care sunt principiile care au stat la baza acestei analize? Companiile listate au fost separate in zece sectoare economice, fiecare sector in parte fiind analizat prin prisma a opt multipli de evaluare importanti (exceptie face sectorul financiar care a fost analizat utilizand doar doi din urmatorii indicatori): EV/Vanzari; EV/EBITDA, EV/EBIT; P/S, P/EBITDA, P/EBIT, P/B, P/E (unde „EV” este enterprise value sau valoarea companiei). Sectoarele economice sunt: materiale de baza; bunuri de consum; servicii; financiare; sanatate; industrie; petrol si gaze; tehnologie; telecomunicatii; utilitati.

Asa cum am precizat si mai sus, in analiza au fost luate in calcul trei regiuni geografice - Europa de Est, Europa de Vest si America de Nord. Astfel, pentru fiecare regiune geografica au fost calculati 74 de multipli („noua sectoare economice X 8 multipli” plus „un sector economic X doi multipli”), in total fiind calculati 222 multipli (74 multipli X trei regiuni economice). Luand in calcul multiplii prezentati mai sus pentru fiecare din cele zece sectoare economice, au fost realizate comparatii intre cele trei regiuni geografice. Pentru a putea vizualiza mai usor situatia in tabele, culoarea verde a fost folosita pentru cele mai mici valori (pentru regiunea cu cele mai mici evaluari), culoarea neagra pentru valorile mijlocii (pentru regiunea cu evaluari medii) si culoarea rosie pentru cele mai mari valori (pentru regiunea cu cele mai mari evaluari).

Multiplii au fost calculati utilizand date financiare trailing (sau date inregistrate in ultimele 12 luni de la ultima raportare financiara), iar fiecare din cele 222 valori a rezultat ca medie de tip mediana calculata utilizand un anumit numar de companii, asa cum este prezentat in tabelele detaliate din acest material. Sursa acestor date financiare este Bloomberg, prelucrarile fiind realizate de Intercapital Investment Management.

Cumuland datele pe sectoare pe fiecare regiune: 78% din multiplii calculati pentru Europa de Est prezinta cele mai mici valori; 74% din multiplii calculati pentru Europa de Vest prezinta valori mijlocii; 76% din multiplii calculati pentru America de Nord prezinta cele mai mari valori. Putem concluziona ca, strict folosind multiplii de evaluare, regiunea Europa de Est este subevaluata in comparatie cu Europa de Vest si America de Nord, iar regiunea Europa de Vest este subevaluata in comparatie cu America de Nord, aceasta din urma fiind cea mai scumpa.



Situatia detaliata pe regiuni geografice, sectoare economice si multipli poate fi urmarita in tabelele de mai jos. In tabele, in dreptul regiunii, in paranteze sunt prezentate numarul de companii folosit in calculul mediilor de tip mediana.










Multiplii calculati mai sus pot fi folositi in comparatii de catre cei care au un portofoliu de actiuni. Acestia pot compara multiplii companiilor pe care le au deja in portofoliu cu mediana din sectoarele in care pot fi incadrate companiile in cauza. Daca vorbim de o companie romaneasca, comparatia se poate realiza cu mediile consemnate pe sectoare in Europa de Est.

Setari Cookie-uri