De la Mos Craciun la Mos Gerila si la tristetile de inceput de toamna

Motto:
Si te-ai dus dulce minune
Si-a murit speranta noastra
(…)
Totusi este trist in lume.


Intrerup saptamana aceasta seria articolelor pe tema modificarilor de dorit in legislatia fiscala, pentru a ma intoarce la un subiect care peste cateva luni ne va da mari batai de cap: exigibilitatea TVA-ului la incasarea facturii.

Intr-un material postat aici in luna lui Cuptor imi exprimam ingrijorarea cu privire la acest subiect, foarte fierbinte (dar nu datorita temperaturii exterioare!). Spuneam atunci ca nu vad o astfel de modificare legislativa ca pe un cadou de la Mos Craciun, ea neputand sa aduca prea multe bucurii contribuabililor.

Un amic a incercat sa-mi tempereze pesimismul, si sa-mi dea de doi bani speranta spunandu-mi ca daca nu un Mos Craciun capitalist, cu costum rosu si sac urias plin de cadouri stralucitoare, macar un Mos Gerila proletar, in salopeta ponosita si cizme de cauciuc tot va aduce un cadouas platitorilor romani de impozite.

Din pacate insa, ordonanta de urgenta care a aparut ulterior, a depasit asteptarile cele mai pesimiste si ne-a aratat ca, asa cum afirma si Eminescu (in strofa pe care mi-am permis sa o modific un pic), viata in fiscalitatea romaneasca este foarte, foarte trista.

Asadar, ce ne asteapta in materie de TVA exigibila la incasarea facturii?

In primul rand o noua procedura de inregistrare intr-un Registru al persoanelor care aplica TVA la incasare. Cum va functiona acest sistem inca nu stim dar speram ca Normele de Aplicare ce se afla acum in lucru ne vor da raspunsul. Deocamdata e sigur ca trebuie depusa o Notificare pana pe 25 Octombrie. Daca nu o depunem, pe noi cei obligati de legesa folosim sisteml, fiscul ne va inregistra totusi cu forta in acest Registru si ne va intrerupe dreptul de a deduce orice TVA aferent facturilor primite pana la momentul in care devenim platitori de TVA la incasare cu acte in regula.

Apoi, incepand din februarie 2013 (data la care se vor depune primele declaratii de TVA dupa noua regula) urmeaza supliciul suprem pentru contabili si / sau consultanti fiscali: evidente contabile si fiscale separate (facturi emise vs. facturi incasate), formulare de declaratii noi (care vor trebui sa includa TVA facturat si neexigibil si TVA exigibil), ajustari de sistem informatic, erori la completare si depunere, etc, etc. Va ingrozeste ideea ca toate astea se vor intampla in perioada cand de regula se face inchiderea anului 2012 si sunteti eventual si cu auditorii pe cap? Asta nu e tot, pentru cei silitori vor fi de rezolvat si probleme de olimpiada: cum gestionam platile partiale, cesiunile de creante, compensarile de facturi intre doi sau mai multi participanti la operatiune, sau facturile achitate partial cu numerar si partial stinse prin alte metode. Cine spunea ca viata contabililor este plicticoasa si lipsita de antren?

Sa revenim la ordonanta de urgenta care s-a dorit a fi un balon de oxigen pentru cei care aveau probleme cu TVA-ul la facturile neincasate de la clienti. De fapt acestia primesc doar o amanare la plata TVA-ului, in nici un caz nu scapa: TVA-ul se datoreaza la stat la data incasarii facturii, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii acesteia! Adica o amanare de maximum 3 luni. Ceea ce inseamna ca afacerile cu venituri sub 100.000 EUR nu castiga mai nimic, aceastea oricum aveau posibilitatea de a opta pentru un regim de plata a TVA-ului la trimestru… Asadar e un balon de oxigen sau un balon de sapun?

Ultima pe lista de azi ar fi o problema pe care am ridicat-o si data trecuta: in ce masura cei mari, care nu intra in acest sistem nu vor evita sa lucreze cu cei care aplica sistemul de TVA la incasare? Din diverse motive, cel mai important fiind acela ca nu vor sa isi bata capul cu toata nebunia administrativa de care vorbeam mai sus. Aud ca in alte tari in care s-a introdus acest sistem, cei care il aplica sunt vazuti ca niste paria ai business-ului, nimeni nu mai vrea sa lucreze cu ei.

Deocamdata ma opresc aici, asteptand noul an cu tristete, curiozitate si speranta. Pentru ca e o utopie sa cred ca guvernantii nostri vor decide sa renunte la acest sistem sau cel putin sa il amane cu un an, sper ca macar sa avem niste norme de aplicare bine scrise, coerente si cat mai rapid publicate in Monitorul Oficial, pentru a putea sa ne organizam din vreme. Oare?

Setari Cookie-uri