Uitati de D. Diaconescu, Sima si Ancuta SRL: votati antreprenorul toamnei!

Dupa primele doua luni de toamna care au insemnat la nivel mediatic atat promovarea unor indivizi ca Dan Diaconescu (descris de multi “antreprenor”) si Cristian Sima (acceptat de comunitatea pietei de capital pana deunazi ca intreprinzator si investitor), cat si deconspirarea unor IMM-uri fictive ca Ancuta SRL (prin intermediul careia liderul gruparii de fraudare a bancilor obtinea illegal fonduri europene), este absolut necesar sa continuam demersul nostru - Voteaza Antreprenorul Lunii.

Haideti sa-i votam si premiem impreuna pe cei care isi petrec timpul creand ceva ce se asteapta sa supravietuiasca si sa devina profitabil. Ati ghicit! Este vorba despre antreprenori! Vom repeta acest exercitiu in fiecare luna, asa ca o sa reiau mai jos metodologia “concursului” si propunerile noastre pentru lunile septembrie si octombrie.

Cat de des vom face acest exercitiu? Ne vom intalni cu alti antreprenori nominalizati si premiati la inceputul lunii decembrie. Acest exercitiu va avea cel putin o frecventa lunara. Nu va fi vorba despre o rasplata materiala pentru antreprenorul care va primi din partea cititorilor Wall-Street.ro cele mai multe voturi, caci antreprenorul munceste, oricum, pentru alte recompense “palpabile” (implinire, proprietate, creare de bogatie, control asupra compensatiei ori asupra timpului).

De ce facem acest lucru? In primul rand, pentru ca antreprenorii creeaza businessuri, genereaza locuri de munca. Un antreprenor este un mijlocitor intre capital si forta de munca. In al doilea rand, pentru ca intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in SUA si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa. In al treilea rand, acestia sunt ignorati de guvernanti. In al patrulea rand, o economie care se bazeaza preponderent pe afacerile mici face fata mai usor socurilor externe. Al cincilea argument este ca avem nevoie de alte modele.

Cum votezi? Cititorul Wall-Street.ro il va alege pe cel mai dinamic antreprenor. Voteaza intreprinzatorul ori antreprenoarea care a reusit sa te convinga in lunile septembrie-octombrie 2012. Totul se intampla aici, pe Wall-Street.ro.

Va propun 10 intreprinzatori sau firme antreprenoriale care s-au consacrat in perioada analizata, iar cititorii aleg configuratia finala a podiumului celor mai dinamici antreprenori.

1. Adrian Bodea, actionar si presedinte Adrem Invest. Compania sa, Adrem Invest, specializata in inginerie tehnologica, a facut o miscare rara in ecosistemul antreprenorial romanesc: a preluat o companie din strainatate, firma elvetiana MTAG Marti Technologie, printr-o tranzactie de peste doua milioane de euro.

2. Florentin Tuca, unul dintre fondatorii Tuca Zbarcea & Asociatii. El este primul avocat roman care a primit distinctia de cel mai bun "managing partner" al anului in Europa in cadrul galei "The Lawyer European Awards 2012". Avocatul a povestit in cadrul unei discutii cu Wall-Street.ro despre ce inseamna acest premiu.

3. Mircea Cirt. Proprietar al grupului de firme din industria auto ATP Exodus, cu afaceri de peste 71 de milioane euro, el a inaugurat un nou centru autorizat la Oradea: investitie de 2,5 milioane de euro.

4. Alin Niculae, dezvoltatorul si actionarul majoritar al Oscar Downstream. El conduce, practic, una dintre cele mai mari afaceri cu capital privat romanesc, care a intrat in premiera in clasamentul primilor 500 de jucatori din regiunea Europei Centrale si de Est dupa valoarea veniturilor pe care le ruleaza (TOP 500 Deloitte).

5. Andrei Cretu si Iulian Circiumaru. Cei doi consultanti in management au inceput un proiect antreprenorial si au anuntat in septembrie lansarea Benefit Seven, un business care ofera companiilor carduri prin care angajatii au acces la o retea de 40 de sali de sport din Bucuresti. Detalii, in emisiunea Start-Up Wall-Street, unde au fost invitati.

6. Cristian Botan, un tanar antreprenor. El are 25 de ani, este doctorand al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), si fondator al PublicJob.ro, un site ce indexeaza toate ofertele de joburi din partea institutiilor publice romanesti.

7. Cristina Batlan. Antreprenoarea mizeaza tot mai mult pe export si va duce la Paris pantofii Musette creati la Husi. Concret, ea va deschide primul magazin de la Paris al produ­ca­torului roman de pantofi, genti si ac­­cesorii Musette.

8. Radu Georgescu si Andrei Pitis. Primul (presedintele grupului Gecad, antreprenor in serie si investitor) si al doilea (presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii) au lansat, alaturi de alti intreprinzatori si investitori, reteaua TechAngels, prin care vor face investitii intre 10.000 si 200.000 de euro, corespondente unei evaluari a afacerii de maximum un milion de euro.

9. Cristian Pandel. El detine tour-operatorul Christian Tour, care a preluat agentiile de turism Europa Travel si Bibi Touring, in actionariatul carora detine in prezent peste 50% din titluri. Practic, prin aceasta mutare strategica, antreprenorul a creat bazele unui nou grup in turism, un competitor mai relevant pentru Happy Tour.

10. Lucian Todea. El este fondatorul Soft32, un portal de download de software cu o cifra de afaceri estimata anul acesta la 9-10 milioane de dolari. Citeste-i povestea.

1. Care a fost cel mai dinamic antreprenor al inceputului de toamna (septembrie-octombrie)?