Black Friday: o sarbatoare capitalista fara guvernanti. Dar promotii la economisire aveti?

Pentru cel putin 24 de ore uitam de acordul privind bugetul european 2014-2020, de recesiunea din zona euro si de promisiunile electorale economice din seria “Minte-ma frumos”, iar “febra” Black Friday devine cap de afis pe agenda de astazi, prezenta aproape in orice forma de comunicare, asa ca-i sanatos sa analizam din punct de vedere economic ce se intampla in aceasta zi de “sarbatoare”.

Nu stiu despre voi cum va raportati la Black Friday (va invit chiar sa ne spuneti aici si sa cream o dezbatere sanatoasa), insa eu privesc evenimentul din doua perspective aparent diferite. In primul rand, ca jurnalist interesat de actiunea umana antreprenoriala, apreciez strategiile de business anticipative si creative ale intreprinzatorilor din retail (mai ales cel online): programul pentru 23 noiembrie 2012 a inceput inca de anul trecut, au fost investite milioane de euro in Vinerea Neagra, bineinteles, cu anumite riscuri, managerii site-urilor de comert electronic s-au mobilizat cu scopul de a-si depasi rivalii de pe piata si o mare parte din campaniile de promovare le gasesc inovatoare. Am identificat aici exact ce anume implica antreprenoriatul, in opinia mea: activitatile magazinelor sunt marcate de incertitudinea viitorului, adica e spatiul in care incertitudinea genereaza ori profituri, ori pierderi. Fie ca studiez jucatorii din e-commerce, firmele de curierat sau furnizorii de gazduire web, gasesc antreprenori-capitalisti care au capacitatea de anticipare a configuratiei pietei, adica a preferintelor consumatorilor. In doua cuvinte simple: viziune antreprenoriala.

De asemenea, este important de semnalat sursa exclusiv privata a “sarbatorii” Black Friday: o traditie americana a fost transformata intr-un eveniment care are ca miza de business convingerea consumatorilor ca preturile sunt atat de atractive incat nu pot fi ratate. Mai departe, conceptul de Black Friday a fost "importat" in Romania anul trecut de mai multe companii private care au anuntat reduceri semnificative de preturi, in sectoare diverse. Avem eMag si Altex, dar nu sunt prezente CFR si Tarom. Au intrat in joc firme private din felurite sectoare, de la retail cu electronice si electrocasnice la turism ori imobiliare, in timp ce guvernul lipseste din aceasta actiune. Ce fericire!

In esenta, Black Friday nu se bazeaza pe anumite interese anti-competitie si de stat, ci este o campanie care rezulta din actiunile oamenilor. Sa luam doar exemplul startului “furat” al unor magazine online, practic rezultatul exclusiv al competitiei dintre actori privati: incerc sa-mi imaginez cum o institutie de reglementare i-ar fi sanctionat pe cei intrati in lupta promotiilor mai devreme. Mai mult, Black Friday nu a luat nastere prin decret prezidential ori prin interventie guvernamentala, ci in mod spontan si devine incet-incet si la noi o “sarbatoare” cu adevarat capitalista, fundamentata pe proprietate privata, schimburi voluntare si beneficii reciproce.

In al doilea rand, ca simplu observator al economiei, ma raportez la Vinerea Neagra cu o detasare fata de consum. Nu am nimic impotriva magazinelor online si nici nu sunt intr-o perioada de chibzuiala deplina. In acelasi timp, nici nu mi-am propus doar sa ma relaxez astazi si sa nu fac absolut nimic pentru economie, indeosebi pentru mine, si anume crezul proiectului buynothingday.org. Este vorba de mai mult: promovarea adevaratului motor al cresterii economice sanatoase, care nu este consumul.

Cea de-a doua perspectiva prin care va propun sa analizam Black Friday, cea economica, este simpla si, ca orice teorie nu foarte sofisticata, devine discutabila in functie de cum privim lucrurile: o economie bazata pe consum nu genereaza crestere economica sanatoasa. Logica economica ne convinge ca pentru a consuma constant si mai mult in viitor, trebuie sa ne limitam cheltuielile in prezent. Avansul prosperitatii trebuie sa fie produsul economisirii unei parti din castigurile actuale, iar “sarbatorile” de tipul Black Friday se impotrivesc tocmai acestui comportament sanatos. Productia si investitiile private, doua dintre ingredientele de care economia romaneasca are nevoie ca de aer, nu vor fi relansate fara economisiri sanatoase. Si, cum in contextul Black Friday nu am vazut banci, in calitatea acestora de actori privati, sa se inghesuie cu promotii atractive la depozite pe termen lung, sunt sceptic ca vom avea capital necesar pentru a investi in bunuri de capital. Cat despre stat, nici vorba! Inflatia este in crestere, astfel incat puterea de cumparare a banilor va fi erodata, iar impozitele pe castigurile din depozite bancare sunt neclintite sau, cine stie, e posibil sa creasca in viitor. Am vazut, totusi, initiativa izolata a Certinvest, prima societate de administrare a investitiilor care anunta o promotie de Black Friday. Dar nu este suficient.

Criza financiara care se prelungeste in 2013 ar trebui sa genereze o schimbare profunda de atitudine, dar mai ales de comportament in privinta consumului si a economisirii. Cresterea substantiala a consumului fundamentata pe anticiparea unor venituri viitoare prin credit nu mai este logica din punct de vedere economic.

Perioada de final de an ar trebui sa fie destinata unei strategii pe termen lung, astfel incat sa devenim mai putin exuberanti in consum si mult mai prevazatori. Sa fiu bine inteles: nu recomand sa boicotati consumul de sarbatori, dar fiecare dintre noi merita sa incerce urmatoarea evaluare: cat am putea pune deoparte eliminand cheltuieli exuberante, dar care, pe de alta parte, se pot inmulti constant prin capitalizarea castigurilor. Rezultatele le veti vedea pe termen lung, poate chiar pe 23 noiembrie 2013, cand sper ca bancile vor intra in “febra” Black Friday cu produsele lor de economisire.



Setari Cookie-uri