Misecuvinismul olimpicilor romani

Citesc stire in ziare si pe tot Internetul: «Olimpicii internationali catre Ecaterina Andronescu: „Ne simtim umiliti”. Ce raspunde Ministerul Educatiei. 30 de fosti si actuali olimpici internationali au semnat vineri, 30 noiembrie, o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Educatiei in care spun ca sunt mahniti pentru lipsa de recunoastere a rezultatelor obtinute de ei in anul scolar 2010-2011. Olimpicii ii amintesc ministrului Educatiei ca au trecut patru luni de cand le-a promis ca-i va premia, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. »

Ca fost matematician, ca fost intelectual si ca om cu principii si cu pasare pentru ce vade si ce aude in jurul lui, m-am simtit si eu umilit, apoi m-au cuprins valuri de nervi si de indignare pe care nu se cade sa le descriu aici. Dar nu fata de madam Andronescu sau de Ponta, ci fata de olimpici si fata de cei care i-au impins catre aceasta adevarata umilinta. Nu stiu daca a fost ideea olimpicilor, a vreunui profesor cu reflexe sindicale sau a vreunui politician din opozitie, insa rusinea cersirii in public (si de la cine?) a unor banuti va ramane toata asupra acestor copii. Olimpicilor, nu mai puteati trai fara cei cativa bani, ca sa va injositi in acest fel? Iar daca aveti de gand sa trimiteti scrisori pe la ziare si sa iesiti in strada ca sa « va cereti drepturile », va informez ca nu veti aceste drepturi! Ce, e scris in Constitutie ca trebuie negresit sa primiti bani sau pupaturi de la Guvern ori de cate ori luati o medalie sau pentru ca sunteti mai inteligenti decat altii?

Ce e graba asta? Si, mai ales, pentru ce, care e miza? In curand veti ajunge cu totii la cele mai faimoase universitati din lume, in cele mai civilizate tari si locuri, veti sta in campusuri pline cu copaci si cu veverite, veti face doctorate fara sa fie nevoie sa plagiati, va vor cauta angajatori faimosi cu joburi care de care mai imbietoare. Iar daca vreti cu orice pret niste bani, acum, in clipa asta, atunci faceti-o mai elegant, puneti-va mintile la contributie, nu in cel mai primitiv si mai lamentabil mod cu putinta... Asadar, olimpicilor, ganditi-va bine inainte de a va infiinta un sindicat!