O veste formidabila despre alegeri: s-au terminat! Tu ce propui pentru agenda de guvernare?

Ar trebui sa va bucurati, in sfarsit, de o zi normala dupa doi ani de lupte politice si zeci de milioane de euro aruncate fara folos in campanii electorale. Dupa anul 2011, in care Opozitia nu a reusit sa puna mana pe mult trambitatele anticipate, a urmat anul pe care abia asteptam sa-l incheiem, cu doua randuri de alegeri: locale si parlamentare.

Au fost doi ani grei, cu un politic tot mai implicat in economie, perioada in care, voi, oamenii de afaceri, angajatii companiilor si micii intreprinzatori, nu v-ati gasit locul pe lista temelor decisive din campaniile electorale si nu ati fost reprezentati nici macar la nivel imagologic. Poate ca ati fost aruncati izolat in vijelia promisiunilor electorale, insa temele discursive care au legatura cu mediul de business nu au miscat muntii procentelor. Voi, membrii comunitatii de afaceri, ati performat si v-ati luptat mai departe in arena realitatii de business fara sa punctati la nivelul imaginii.

Dupa o luna de campanie electorala in care cetateanul a fost obligat sa sustina orice promisiune (autostrazi, sali de sport, stadioane, spitale) cu banii din impozite viitoare, iar antreprenorul roman a fost ignorat de mesajele viitorilor parlamentari, 10 decembrie ar trebui sa fie o zi cu mai multa libertate economica si politica. Imposibil! In primul rand, vedem astazi efectele promisiunilor “vandute” votantilor dependenti de redistribuire, care nu accepta o reducere a libertatii politice. In al doilea rand, ati simtit cu totii pe propria piele un adevar evident: economia privata fundamentata pe principiile libertatii economice este o conditie elementara a dezvoltarii rapide, adica o utopie in prezent, dupa doi ani cu manifestari ale deficitului de libertate economica, fara actiuni guvernamentale sanatoase. Pe scurt, initiativa privata in materie de proprietate lipseste cu desavarsire.



In conditiile in care oportunitatile anului 2013 au ca sursa exclusiv mediul privat si principalele amenintari la adresa stabilitatii macroeconomice depind de o posibila continuare a instabilitatii politice, va propun sa ne uitam mai ales la nevoile mediului de business. Spre exemplu, o entitate formata exclusiv din actori ai mediului privat - Fundatia Romanian Business Leaders (RBLS) - a dezvoltat in ultimul an o platforma de actiune pentru initiative concrete, iar saptamana trecuta a propus mai multe teme pentru agenda viitorului guvern. Gasim mai jos doar cateva idei relevante, scrise pe cartoline care vor ajunge pe masa viitorilor guvernanti. Va invit sa continuam impreuna construirea agendei guvernului care va fi instalat la Palatul Victoria cel mai probabil in ianuarie anul viitor.



Pana atunci, un lucru este evident: avem in fata un an mai dificil decat 2012, indeosebi pentru ca politicul va fi tot mai implicat in economie printr-o reglementare mai mare, spre exemplu. Mai mult, riscurile externe sunt uriase, iar 2013 va fi un an in care economia romaneasca va avansa lent, in cadenta unei broaste testoase. Dar stim ca se poate si mai rau! Nu putini au fost anii in care economia a mers inapoi.



Ne ramane doar sa muncim, sa ne vedem de activitatile zilnice si sa propunem teme pentru agenda guvernantilor. Sa folosim presa anului 2013 drept o platforma de idei constructive, si nu doar pentru propaganda. Sa facem toate acestea prin acea capacitate intelectuala care diferentiaza omul de animale: cooperarea, pe baza unor sentimente de simpatie si prietenie, precum si un sentiment de apartenenta la o comunitate. Economistul Ludwig von Mises spune in „Actiunea umana” ca nu trebuie sa uitam niciodata ca "trasatura caracteristica a societatii umane este cooperarea deliberata; societatea este un rezultat al actiunii umane, al urmaririi constiente a atingerii unor scopuri”.

Sa nu uitati acest lucru, transmiteti-l mai departe, sa ajunga si la urechilor viitorilor parlamentari si guvernanti.

Fiti sociabili, nu socialisti! Share-uiti acest articol si cartolinele mediului de business!








Setari Cookie-uri