Bogdan Baltazar: omul din spatele povestii

Acest articol isi ipropune sa-l descrie pe Bogdan Baltazar asa cum l-am vazut eu, ca jurnalist de business. A fost un om extrem de controversat, dupa propriile declaratii, pentru ca a spus intotdeauna ce-a crezut.

Nu-mi propun sa analizez aici si activitatile sale din vremurile comuniste si nici sa judec traseul sau politic post-decembrist. Ii las pe altii sa o faca. Singura "munitie" cu care il descriu este formata din interactiunile mele cu "bancherul" Baltazar (spunea mereu ca ramai bancher chiar si dupa retragerea din sistem) si trei articole de recitit pe care le gasiti mai jos.

L-am cunoscut pe Bogdan Baltazar, care a incetat din viata astazi, la inceputul carierei mele de ziarist. Se intampla in 2006, intr-o zi ploioasa de aprilie, ora 12:30. Ajung la cursul de finante de la ASE cu o intarziere de 30 de minute. Eram un norocos, aveam cel mai bun motiv care imi scuza intarzierea: tocmai il intervievasem pe unul dintre cei mai respectati bancheri din Romania. Din “Avem la dispozitie o ora pe ceas pentru interviu” discutia noastra care a inceput la ora 10 s-a tranformat intr-un dialog de doua ore. Rezultatul, in acest articol.

In ianuarie 2011 l-am intalnit din nou, de data aceasta in redactia Wall-Street.ro. Rezultatul: un interviu realist, cu prognoze si argumente sanatoase despre mersul economiei in 2011. Probabil ca a fost unul din ultimele interviuri acordate presei de catre bancherul Bogdan Baltazar.




Un lucru mi-a placut foarte mult la Bogdan Baltazar: a fost unul dintre putinii bancheri/ consultanti care credea in privatizare, ca solutie de insanatosire economica. Doua erau subiectele despre care vorbea de fiecare data cand ne vedeam: 1. Satisfactia sa fata de realizarile din mandatul de presedinte al BRD. “Ma mandresc ca am fost cel care a privatizat BRD-ul pentru felul in care am facut-o.” 2. Necesitatea privatizarii CEC Bank.


10 ganduri, opinii, argumente de pastrat dupa disparitia lui Bogdan Baltazar


Increderea in tineri
. Eu nu cred in teoria asta cum ca “tineretul salveaza Romania”. Biologic, se va salva, vor fi alte imprejurari, alte vremuri. Dar nu cred in aceasta viziune milenarista cum ca tinerii salveaza Romania. Tineretul se formeaza asa cum invata. Priviti tinerii din partidele politice si veti observa modul in care mimeaza prost defectele “batranilor”.

Un liberal cu “l” mic. Eu sunt liberal in conceptii, chiar am avut si probleme din cauza acestui aspect. In calitate de presedinte al BRD-ului, reprezentand interesele actionarilor si de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, am fost in perioada 2001-2004 un critic constant al masurilor luate de Guvern. Au fost o serie de masuri total anti-liberale, anti-piata, populiste, pagubitoare. Nu s-a facut restructurare, nu s-au atras investitii straine. Eu sunt un liberal, dar cu “l” mic. Nu fac politica. Cea mai buna protectie sociala este munca si exigenta societatii fata de oameni pentru a munci.

Ingineria, ca educatie. Modul ingineresc si algoritmic in care esti invatat sa abordezi o problema, sa selectionezi ceea este esential, sa proiectezi la risc reprezinta lucruri invatate in facultate. Sunt foarte recunoscator educatiei splendide pe care am primit-o la Politehnica.

Bancile in socialism. Sistemul bancar romanesc a provenit din cel mai centralizat si incremenit sistem economic din cele socialiste. Bancile din Romania, mai mult decat cele din alte tari socialiste, au fost simple ghisee la care intreprinderile se duceau sa-si ia banii prevazuti in plan pentru investitii sau pentru salarii. Multa lume imi reproseaza acum ca eu nu am lucrat in sistemul bancar romanesc de dinainte de 89'. Insa eu ma mandresc cu acest lucru. Acel sistem bancar socialist a fost cel mai cumplit mestesug de tampenie care a existat.

Prietenie.
Am invatat cu timpul sa-mi fiu suficient mie insumi, impreuna cu ai mei. Am un stil de viata aproape monastic. De-a lungul vietii am avut doar vreo trei prieteni.

Restructurarea statului. Nu vom merge inainte fara o restructurare dureroasa a statului prin redimensionare, fara o taiere a risipei si patronajului politic pe bani publici. Restructurarea trebuie aplicata mai serios decat o face Guvernul, care este acuzat ca depaseste toate masurile. Din aparatul bugetar trebuiau sa dispara 200 - 225.000 de angajati, dar nu au plecat nici 100.000, asa cum spun guvernantii. In mare parte, este vorba de posturi eliminate si nu de oameni disponibilizati.

Individualitate.
Am crescut cu respect fata de omul care gandeste singur. Nu sunt un inadaptat, lucrez cu oameni, in sisteme, dar nu am subscris niciodata la betiile colective, in care responsabilitatea propriilor decizii este drogata.

Banii. Mi-au placut banii, dar n-am alergat niciodata dupa ei. Si acasa, cand jucam cu parintii tintar sau septica, imi placea sa mi se stranga in fata multe boabe de fasole. Banii vin ca o recunoastere a calitatilor, nu sunt scop in sine. Dar, sigur, daca esti recunoscut si totusi banii nu vin la tine, e cazul sa te ingrijorezi.

Privatizati! Eu sunt foarte liberal si consider ca statul are alte meniri si poate ajuta in alt fel sistemul bancar. Nu cred in banci cu capital majoritar de stat si au existat in istorie exemple care sa dovedeasca asta (Bancorex, Banca Agricola, BIR). Am fost consultant pentru Rabobank, o banca splendida pentru CEC, cu puternica tenta rurala, orientata catre comunitati locale. Exact ceea ce ar trebui sa devina CEC, dar pe o baza competitiva, si nu pe baza unor alocatii de stat, care oricum nu putem sa le facem pentru ca nu avem bani si nici nu avem voie.
CEC ar trebui sa fie privatizata, dar dupa un concurs de frumusete prin care sa ne asiguram ca va iesi castigatoare o banca orientata catre comunitatile locale. CEC trebuie sa devina o banca a comunitatilor.

Iubire.
Dragostea e cel mai frumos, dar si cel mai periculos dar. Stiu ca, daca maine sotia mea n-ar mai fi, n-ar mai exista nici un sens pentru mine.




Referinte:

Ce am invatat, Bogdan Baltazar, Esquire.ro
Bogdan Baltazar: Inceputul de an e mai rau decat anticipam, Wall-Street.ro
Bogdan Baltazar: Omul din spatele povestii, Wall-Street.ro

Setari Cookie-uri