O carte de logica a libertatii pentru tineri. Ce poate fi mai interesant?

Nici ca se putea sa dau asa usor peste prima investitie personala din 2013. Nu e vorba despre un plasament financiar ori tablou valoros, ci despre prima carte de economie aparuta in librariile din Romania anul acesta: “Capitalismul. Logica Libertatii”. Este o investitie pe termen lung, caci e una din acele carti de pastrat in biblioteca, o lucrare din care ai vrea sa citeasca si urmasii copiilor tai. De fapt, sa aleaga ei singuri, dar sa aiba de unde: sa le fie la indemana cat mai multe titluri economice si autori, economisti de calibru, nu cum am patimit multi dintre noi, intr-o lume didactica cu gandire economica stapanita de manualele si cartile inspirate din celebrul “Economics” al lui Paul Samuelson. La inceputul lui 2013, dupa cinci ani de criza in care editurile romanesti au publicat constant si cu “pofta” keynesiana titluri semnate de Paul Krugman, Johan A. Lybeck, Joseph Stiglitz ori Nouriel Roubini, o lucrare de talia “Capitalismul. Logica Libertatii”, semnata de cinci profesori universitari romani, soseste la momentul oportun. Intr-o perioada in care starurile librariilor si campionii citarilor in presa economica sunt aparatorii guvernelor activiste si ai statului bunastarii, o carte care apara capitalismul, ca sistem eminamente de piata, bazat pe cooperare sociala, este, fara indoiala, un titlu adecvat si de citit mai ales de tinerii aflati in cautarea adevarului economic.

Suporteri sinceri ai economiei de piata si ai libertatii economice, cei cinci autori ai cartii - Cosmin Marinescu (coordonator), Bogdan Glavan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Pana si Octavian-Dragomir Jora - propun cititorului in cele aproape 400 de pagini o cunoastere corecta cu privire la ce anume este piata. In timpuri in care capitalismului i se pun etichete naive, iar dezamagirea fata de economia de piata (culmea, ceva ce nu am trait inca) este in crestere (vezi clasica majoritate a romanilor care considera comunismul o idee buna, dar prost aplicata), opozitia avocatilor pro-piata libera demasca in “Capitalismul. Logica Libertatii” limitele acelor aranjamente institutionale, precum securitatea sociala de tip welfare state, sanatatea publica si educatia de stat, impozitarea, impunerea salariului minim, care continua sa-i incite pe amatorii de miracole economice si in Romania anului 2013.

Celor familiarizati cu ideile Scolii de gandire austriece (literatura economica cuprinde multe traduceri in limba romana de exceptie) cartea de fata va completa si actualiza continutul acumulat in cautarea adevarului economie, iar celor aflati la inceput pe drumul logicii economice sanatoase lucrarea se armonizeaza perfect gratie calitatii scrisului celor cinci profesori care au contribuit cu texte economice. Continutul cartii care se bucura de referinte ale unor mari economisti - Pascal Salin, Leszek Balcerowicz, János Kornai, Walter Block - este scris cu discernamant si rigurozitate in cercetarea stiintifica.

Fiecare cititor va lectura cartea “Capitalismul. Logica Libertatii” in cheie proprie. Un tanar antreprenor se va identifica cu paginile care analizeaza procesul de piata care se deruleaza “in virtutea armoniei intereselor participantilor la piata” si vor tresari cand argumentele economice explica o realitate pe care o cunosc pe propria piele: eroarea este o trasatura inerenta actiunii umane, iar unii dintre noi se pot dovedi mai multi decat altii sa anticipeze nevoile viitoare. Studentii vor descoperi ca gradul de libertate economica se reduce intr-o economie atunci cand taxele, cheltuielile guvernamentale si reglementarile birocratice cresc si inlocuiesc alegerile personale. Pasionatul de istorie si relatii internationale va citi cu nesat istorioarele despre socialismul cu caracteristici chineze, modelul chilian de “privatizare a pensiilor ori progresul Georgiei in ierarhia libertatii economice. Cititorul clasic, observatorul treburilor economice, va intelege si va imbratisa realitati simple bazate pe explicatii sanatoase: de pilda, ca regimul fiscal pe care trebuie sa il suporte o firma de dimensiuni medii este unul foarte dur. Ce poate fi mai interesant in literatura economica contemporana decat o carte scrisa cu mare atentie academica ce deconspira consecintele pe care le genereaza birocratia “excesiva” in planul actiunilor antreprenoriale?


Idei mari (doar cateva) din “Capitalismul. Logica Libertatii”:

• Noua economie nu este si nici nu poate fi subordonata altor principii decat celor pe baza carora s-a format si a prosperat societatea umana: diviziunea sociala a muncii, libertatea si legea dreptului de proprietate, cooperarea sociala, concurenta in cadrul pietei si calculul economic.

• Actiunea umana este domeniul definitoriu de cercetare in stiintele sociale, in general, si in economie, in particular. Eficienta intervine “atunci cand actiunea umana se soldeaza cu atingerea scopurilor”. (..) Eficienta si etica sunt, de fapt, cele doua fatete ale aceluiasi fenomen: actiunea umana, cu toate legile si realizarile sale economice.

• Orice interferenta guvernamentala cu procesul de schimb voluntar inseamna realocarea arbitrara a drepturilor de proprietate implicate.

• Impozitele, taxele vamale, de exemplu, sunt institutiile coercitive prin care statul isi aroga un “drept de proprietate” asupra rezultatelor economice ale proprietarilor de drept.

• Cooperarea sociala provine din respectarea unor reguli esentiale: dreptul de proprietate private.

• Diviziunea muncii este forma sub care oamenii reusesc sa lupte impotriva vitregiei naturii si a propriilor limite. (…) Specializarea presupune “luarea in calcul a costului de oportunitate sau al alegerii”, adica cea mai valoroasa dintre alternativele la care un individ renunta atunci cand face o alegere reprezinta expresia costului de oportunitate.”

• Pentru oamenii de afaceri, calculul economic joaca rolul de ghid in labirintul coplesitor al alternativelor economice. In schimb, calculul economic este imposibil intr-un regim etatist.

• Doar in sistemul institutional al proprietatii private, profitul si pierderea antreprenoriala sunt “instrumente criteriale prin care consumatorii isi incredinteaza veniturilor, tacit si mutual avantajos, acelor oameni de afaceri pe care-i socotesc mai apti sa-i deserveasca”.

• Inflatia este o forma de impozitare “ascunsa”, care “nu poate duce la cresterea avutiei tuturor, ci ii imbogateste pe unii pe spinarea altora”.

Cartea, dintr-o privire:

Titlu:“Capitalismul. Logica Libertatii”
Autor: Cosmin Marinescu (coordonator)
Editura: Humanitas
Colectia: Economie
Lungime: 385 pagini
Pret: 55 lei

In acest scurt articol despre un produs editorial vrednic de luat in seama, m-am raportat statornic la tineri - cei din generatia mea, "Milenari" si cei in varsta de 30-40 de ani. Nu ma adresez doar lor, imi place cand ne “ies” dezbateri pe Wall-Street.ro ori in conferintele noastre alaturi de cititori cu experienta mare de viata, dar as vrea sa ma indrept in anumite articole de opinie mai ales tinerilor, celor care vor avea un cuvant (si) mai important de spus in urmatoarele decenii. Sper sa fie trebuincios.