Cum isi poate construi Romania iesirea din criza

In toate procesele de redresare economica, sectorul constructiilor a avut un aport fundamental, de-a lungul timpului, iar actuala criza nu va face diferenta. Previziunile recente ale PRM, citate si de Wall-Street.ro vorbesc despre faptul ca piata constructiilor din Romania va inregistra cea mai mare crestere din regiune in urmatorii ani, in ciuda tuturor estimarilor negative. Mai mult, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca majorarea cea mai importanta a valorii adaugate brute va fi inregistrata in 2013 in ramura de constructii (+2,4%), pentru prima data de la inceperea recesiunii.

Si totusi este posibila aceasta crestere in contextul instabilitatii politice si economice din Romania?

Dificultatea oricarei predictii pentru piata de constructii a fost inca o data demonstrata chiar de recentele dezbateri privind discrepantele din analizele INS pentru deficit, in care cele mai mari diferente intre rezultate definitive si provizorii au fost in domeniile comert si constructii.

Cu totii recunoastem ca este foarte dificil sa faci estimari pentru aceasta piata. Sectorul constructiilor a fost intotdeauna unul controversat – de la licitatii supracontestate pentru proiecte de la infrastructura, la mall-uri cu castiguri record sau care intra in insolventa, la retaileri care vad oportunitati in intrarea in Romania sau, din contra, in iesirea din tara. De fiecare data cand pare ca se intrevede lumina de la capatul tunelului, apar noi bariere in calea cresterii pietei.

Instabilitate vs. stabilitate

Instabilitatea politica si economica este pricipalul factor de care fuge orice antreprenor sau multinationala care investeste intr-un domeniu. Pentru un sector care are o pondere de circa 10% in economie, constructiile ar trebui sa reprezinte o miza importanta pentru autoritati. Si cu toate acestea, in ultimii ani de criza, eforturile de redresare au venit in primul rand din partea sectorului privat. In lipsa unei implicari active din partea statului pentru incurajarea absorbtiei de fonduri, a investitiilor publice si private, jucatorii din piata s-au vazut nevoiti sa caute solutii care sa permita pietei sa se sustina.

Aceasta lupta pe cont propriu pentru supravietuire a fost vizibila mai ales in segmentul productiei de materiale de constructii. In lipsa cererii in sectoarele constructiilor civile si rezidentiale noi, toata atentia s-a indreptat despre retelele de bricolaj. Desi a inregistrat scaderi, piata de bricolaj a reprezentat elementul de stabilitate si colacul de salvare pentru industria materialelor de constructii prin prisma cresterii concurentei in domeniu.

Cresterea concurentei intre retaileri a reprezentat un avantaj pentru toti jucatorii din piata, pentru ca a permis dezvoltarea portofoliului de produse prezente la raft si a inventivitatii in a convinge consumatorii sa lase bani in magazine.

Meseriasul si clasa de mijloc reconstruiesc piata

Este greu sa stim daca si cu cat va creste numarul de proiecte de infrastructura sau de cladiri de birouri/locuinte noi, dar avem certitudini in privinta faptului ca romanii au trecut peste frica de a investi in renovari. Asadar, consumatorii romani raman reticenti la a investi in locuinte noi din pricina instabilitatii veniturilor, dar sunt dispusi sa investeasca in confort. Totusi, situatia locativa din Romania arata ca locuintele noi vor reveni in centrul atentiei in anii urmatori. Daca ne raportam la numarul de circa 8,5 milioane de locuinte, multe dintre ele depasite de vreme, pentru o populatie de 19 milioane de persoane, intelegem ca exista o nevoie acuta mai ales a clasei de mijloc pentru locuinte noi, care sa sporeasca confortul.

Asadar, in 2013 piata materialelor de constructii profita de boom-ul din bricolaj, se pregateste pentru reluarea cererii de locuinte noi si mai asteapta, cu speranta, o strategie pe termen lung din partea autoritatilor privind investitiile in infrastructura si in programe guvernamentale destinate generarii de noi investitii private.

Setari Cookie-uri