Statul, fratele care iti vrea binele in Centrul Vechi: terase cu mobila la indigo. Obligatoriu!

Ideile socialiste, travestite in vesminte liberale si aparent prietenoase cu antreprenorii, reprezinta acel tip de aratanie pe care, daca nu o contesti public, te inghite cat ai clipi. In timp ce dezbaterea publica este acaparata de raportul MCV, o evaluare semnata de birocratii institutiilor exclusiv politice (Comisia Europeana), temele economice concrete trec in plan secund, un context ideal pentru stat sa-si faca de cap, adica sa ia puterea de a dispune de la proprietar, putin cate putin, prin extinderea influentei asupra productiei private.

Recitirea unei carti iti poate ridica anumite intrebari particulare, asa cum mi s-a intamplat zilele astea dupa relectura cartii “1984”. Cuvantul „capitalism” exprima pentru tot mai multi romani suma tuturor relelor, asa ca am cautat sa analizez cinci evenimente din prezent printr-o comparatie cu anumite detalii relevate de cartea “1984”, scrisa de George Orwell. Din pacate, guvernantii nostri ne arata in fiecare zi ca exista multe analogii intre Romania anului 2013 si societatea supercontrolata descrisa de Orwell.

1. Nu mai departe de weekendul trecut, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu membrii Asociatiei Comerciantilor din Centrul Istoric despre posibilitatea ca terasele sa aiba cromatica uniforma si mobilier adecvat specificului zonei. Practic, primaria introduce un proiect de regulament prin care se vor putea folosi "numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitand-se culorile stridente". Cititorii cartii “1984” sau cei care au vazut unul dintre filmele (1 si 2) dupa romanul lui Orwell se vor gandi cateva clipe la cafeneaua „Castanul”, cuibul pictorilor si muzicienilor, un local rau famat, sau la cantina membrilor de partid, cu ravnitele mese de pe la mijlocul salii, nu prea aproape de tele-ecranele “Fratelui cel Mare”. Un analist obiectiv al logicii economice din culisele acestui regulament va demonstra, in primul rand, ca antreprenorul din Centrul Vechi care a descoperit utilizarea unor bunuri sau servicii prin intermediul inovatiei (spre exemplu, un mobilier cu o culoare “tipatoare”) nu mai are acces la profit. In al doilea rand, este evident pentru cine are ochi sa vada ca suveranitatea consumatorului este stirbita: controlul clientului asupra productiei nu se mai poate manifesta intrucat acesta nu mai are de ales intre terasele trase la indigo.

2. Tot weekendul trecut ne-a aratat un caz desprins din romanul lui George Orwell: guvernantii au semnat contracte din fonduri europene care finanteaza un sistem de supaveghere video in orasul Dabuleni. Astfel, bani grei sunt cheltuiti pentru achizitionarea de camere video. Scopul este unul precis de control: “Vrem sa vedem cine face prostii si sa-i depistam mai usor”.

3. A treia analiza comparativa dintre spatiul descris de George Orwell si actualitatea economica vizeaza societatea, pentru multi absurda, in care copiii sunt incurajati sa-si denunte parintii. Memorabil este in acest sens pasajul in care apar pentru prima oara copiii familiei Parsons (familie vecina cu Winston Smith, eroul din “1984”, in Blocul Victoria), de mici adepti inflacarati ai Partidului (ei urmeaza, mai tarziu, sa-si denunte chiar tatal ca fiind „criminal al gandirii”).

Probabil ca ne intrebam: care este, totusi, legatura cu Romania anului 2013? Daca analizam atent unele idei ale guvernantilor, observam cum statul (roman, suedez, american, etc.) este in prezent un frate mai mare pervers, care ne vrea intocmai pe calapodul sau. Guvernantii nu se opresc si ne-au aratat (pentru a nu stiu cata oara in ultimii ani?) cum un stat tot mai intruziv in mediul privat inseamna nici mai mult nici mai putin decat o reducere consistenta a libertatii economice. De exemplu, vezi propunerea unui fost secretar de stat (in prezent, ministru) ca romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii sa primeasca stimulente fiscale sau facilitati. Din seria proiectelor care sfideaza logica economica si spiritul natural al comportamentului uman am mai intalnit propuneri lipsite de concretete si in curtea Guvernului Emil Boc (vezi campania “Cetatenii care cer bon fiscal vor fi premiati”.)

4.
Media este un alt spatiu prin care merita sa analizam ideile din “1984” din perspectiva evenimentelor curente din Romania. In cartea lui George Orwell avem Ministerul Adevarului (responsabil cu falsificarea continua a trecutului, cu presa, literatura si filmele distribuite membrilor Partidului si proletariatului.). In vremuri recente am vazut in spatiul public cum un senator roman (Ioan Ghise) a propus reglementarea presei, cu texte desprinse parca din opera lui Orwell. Initiativa sa se bazeaza chiar pe legislatia europeana, din rezolutiile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si accepta, de la bun inceput, libertatea de exprimare inscrisa in Constitutia Romaniei. Citatele de la inceput sunt elocvente: „initiativa isi propune sa defineasca si sa reglementeze conceptul de jurnalism, calitatea de profesie libera a jurnalistului si raporturile acestuia cu si in societate“. Mai mult, un alt parlamentar, fostul deputat Silviu Prigoana, propunea un proiect de lege care subordona publicatiile pe Internet si presa scrisa online CNA-ului, printr-un soi de licenta data o data la sapte ani de catre o institutie politizata. Cupland cele doua intamplari de mai sus, ne intrebam, in spiritul lui Winston Smith, daca nu cumva o presa publica obligatorie (un proiect care seamana cu cel al domnilor Ioan Ghise si Silviu Prigoana) ar fi perceputa ca un atentat la adresa libertatii fundamentale a presei? Adica, ceva complet diferit de o presa libera care sa fie cu necesitate supusa cititorilor ei si celor care o patroneaza.

5. Un alt domeniu prin intermediul caruia am verificat (pe blogul claudiuvrinceanu.ro) comportamentul de tip Big Brother al statului este educatia. Am explicat, pe scurt, cum statul incalca libertatea cetatenilor de a-si folosi abilitatile si prin educatie.

Ma voi opri aici. In fond, identificam cu usurinta o multime de domenii in care guvernantii intervin prin masuri utopice, astfel incat un lucru este tot mai evident: statul se transforma intr-un frate mai mare care crede ca ne vrea binele, insa actiunile sale provoaca raul celorlalti.

Setari Cookie-uri