7 greseli contabile si fiscale pe care le-ati facut in 2012

Consider ca cel mai dificil aspect ale profesiei de contabil este legat de repeziciunea greu de egalat cu care se schimba fiscalitatea si contabilitatea din Romania. Organismele de reglementare in domeniul contabil si fiscal incearca sa asigure un echilibru intre exigentele bugetare, reglementarile internationale si nu in ultimul rand desele schimbari politice. Rezultatul? Numeroase schimbari ale Codului Fiscal si Legii Contabilitatii, schimbari ce ne obliga sa ne mentinem in permanenta informati. Pentru cei angajati in firmele de contabilitate si consultanta este mai usor, spetele de care se lovesc fiind mai multe si foarte diferite. Pentru departamentele contabile din companii, este mult mai riscant. O singura prevedere omisa sau inteleasa gresit poate avea efecte foarte grave asupra societatilor in cadrul carora activeaza.

In acest context, mi-am propus sa va prezint 7 greseli pe care este foarte probabil ca societatea dumneavoastra sa le fi facut in anul 2012 (7 pacate care vor fi cu siguranta platite la un moment dat).

1. AMBALAJE – declarati si platiti contributia catre Fondul de Mediu?

Societatile care introduc pe piata nationala produse ambalate sau ambalaje au obligatia de a plati 2 lei/kg contributie la Fondul de Mediu. Aceasta obligatie se aplica tuturor produselor achizitionate din afara spatiului national, inclusiv celor destinate utilizarii/consumului propriu, precum si ambalajelor de desfacere. Pentru a reduce contributia la Fondul de Mediu recomanda inceherea unui contract cu o firma autorizata, in acest caz costurile fiind semnificativ diminuate.

Greseala pe care o fac foarte multe societati este aceea ca, avand incheiate diferite contracte de inchiriere pentru spatii comerciale in care se prevede obligativitatea aruncarii deseurilor de catre proprietari, nu mai declara si nici nu mai platesc nici un fel de contributie la Fondul de Mediu. Impactul financiar poate fi devastator, atat sub forma sumelor datorate cat si a penalitatilor ce vor fi avute in vedere in cazul unui control de la Agentia Fondului de Mediu, mergand pana la sute de mii de euro datorate de catre companii.

O alta prevedere importanta, dar omisa de multi agenti economici, este aceea ca produsele fabricate, in baza unui contract, exclusiv pentru un operator economic care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs, in scopul introducerii pe piata si/sau al punerii in functiune in Romania in numele sau, se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta.

2. REZERVA LEGALA – cand ati inregistrat fondul de rezerva de 5%?


Constituirea rezervei legale este obligatie juridica, contabila si fiscala. Conform legii societatilor comerciale, art. 183: „din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a 5-a parte din capitalul social”. Asadar, atunci cand societatea inregistreaza profit, contabilul este obligat sa constituie rezerva legala, indiferent de vointa asociatilor si sa repartizeze altor destinatii numai diferenta. Inregistrarea repartizarii la rezerva legala se face in anul inregistrarii profitului si este o verificare relativ simpla. Am observat cum constituirea rezervei legale conduce la erori contabile, deoarece in practica inregistrarea este efectuata de multe ori in mod necorespunzator la data deciziei AGA, atunci cand se aloca profitul pe destinatii.

3. REDUCERI COMERCIALE VS. REDUCERI FINANCIARE – le-ati inregistrat diferit in evidentele contabile?

Reducerile comerciale se refera la reduceri acordate ca urmare a unor defecte de calitate (rabat), pentru fidelizarea clientelei (remiza), sau ca urmare a depasirii unui anumit volum de achizitii de catre un client (risturn). Reducerile financiare aplicate la vanzarile catre clienti, pe de alta parte, denumite si sconturi, se acorda ca urmare a platii inainte de termenul convenit. Asadar, reducerile comerciale au legatura cu valoarea facturata, deci cu baza tranzactiei, iar cele financiare cu fluxul de numerar. Cele doua tipuri de reduceri sunt inregistrate diferit in evidentele financiar-contabile. Astfel, reducerile comerciale nu se evidentiaza intr-un cont distinct in contabilitate, ci diminueaza valoarea venitului sau costului produselor vandute, respectiv achizitionate. Pe de alta parte, reducerile financiare sunt evidentiate distinct in conturi de venituri si cheltuieli, respectiv venituri/cheltuieli privind sconturile. Incadrarea gresita a unei reduceri acordate, respectiv primite poate avea un impact semnificativ asupra situatiilor financiare, si mai ales la nivelul contului de profit si pierdere, prin denaturarea rezultatului din exploatare si pe cale de consecinta, inducerea in eroare a utilizatorilor informatiilor financiar-contabile (investitori, creditori comerciali si financiari, institutiile statului, etc.)

4. NERESPECTAREA PRINCIPIULUI INDEPENDENTEI EXERCITIULUI – cum inregistrati facturile lunare in contabilitate?


Conform acestui principiu, veniturile si cheltuielile sunt recunoscute in perioadele in care au luat nastere si nu la emiterea sau primirea efectiva a facturilor. Este o eroare foarte frecvent intalnita in cadrul situatiilor financiare, majoritatea contabililor inregistrand veniturile la momentul emiterii facturii, chiar daca se refera la lucrari si/sau servicii prestate in lunile precedente, referindu-se la acestea. De exemplu, chiar daca primiti in luna ianuarie factura de contabilitate aferenta lunii decembrie, aceasta trebuie inregistrata in cheltuielile lunii decembrie, si nu ale lunii ianuarie.

5. CHELTUIELILE CU PARCUL AUTO – cum este afectat impozitul pe profit?


Incepand cu data de 1 iulie 2012, limitarea la 50% a dreptului de deducere pentru combustibil s-a extins asupra tuturor cheltuielilor directe atribuibile vehiculelor care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatilor economice, incluzandu-le astfel si pe cele de functionare, intretinere, reparatii, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, impozitele locale, RCA, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar, etc.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

In practica intalnesc foarte des situatii in care agentii economici considera cheltuiala cu valoarea TVA-ului nedeductibil ca fiind integral nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Consecinta aplicarii eronate a limitarii cheltuielii cu TVA-ul nedeductibil este plata unui impozit pe profit mai mare.

Exemplu: Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu parcul auto care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice.



6. INDEMNIZATIA ADMINISTRATORILOR – calculati si declarati taxele ca si un impozit pe salarii?

Plata indemnizatiei de administrator, specificata in statutul societatii, catre un nerezident este taxata ca un venit obtinut de un nerezident din Romania cu 16%, daca nu se prezinta certificate de rezidenta fiscala, sau cu procentul din conventie, daca se prezinta certificatul. In realitate, acest venit este unul asimilat salariilor si se calculeaza impozit pe salarii si contributii sociale. Impozitul trebuie calculat si declarat ca impozit pe salarii.

In ceea ce priveste indemnizatia administratorilor, exista tratamente diferite in ceea ce priveste impozitarea, incadrarea intr-o categorie de impozitare sau alta, urmand sa se faca in functie de particularitatile contractului si locul din care se face efectiv prestarea serviciului.

7. TVA AFERENT INCHIRIERILOR DE IMOBILE – cand este TVA-ul deductibil?

Potrivit Codului Fiscal, tranzactiile ce au ca obiect inchirierea de imobile sunt scutite de TVA. Prin optiune insa, aceste tranzactii pot intra in sfera operatiunilor taxabile, intrucat majoritatea proprietarilor prefera sa factureze chiria cu TVA, deoarece au dedus aceste sume la momentul constructiei sau achizitiei. Va recomand ca in momentul primirii unei facturi de chirie cu TVA sa solicitati de la locator copia notificarii depuse la ANAF referitoare la optiunea de taxare a tranzactiei. In caz contrar, TVA-ul aferent facturii de chirie nu este deductibil.

Pe langa cele 7 greseli des intalnite in evidentele financiar-contabile ale societatilor, mai pot exista si alte erori specifice pe domenii de activitate. Existenta acestor erori poate avea ca rezultat fie plata unor amenzi, fie calcularea unor sume ce erau datorate dar nu s-au inregistrat si a penalitatilor aferente, fie inducerea in eroare a celor in masura sa ia decizii pe baza situatiilor financiar-contabile (investitori, creditori financiari si comerciali, institutiile statului, etc.)



Setari Cookie-uri