Programatorii romani - greu de atras intr-un venture

La nivel mondial sunt cateva sectoare denumite “high-growth industries”. In momentul alegerii carierei, in cazul multor elevi romani aceasta insemnand facultatea la care se vor inscrie, gandirea pragmatica iti sufla sa iti alegi ceva „de viitor”. Ceea ce in traducere libera inseamna ca potentialul de crestere a domeniului in care vei lucra este cat mai mare.

Tehnologia informatiei (IT) este unul din acele „high-growth industries” vanate de investitori, antreprenori, dar si studenti. Cu toate astea, talentul nu e tocmai usor de gasit in IT, in Silicon Valley, ca si la Bucuresti. Desi mult timp Romania a fost vazuta ca o sursa de ingineri buni si ieftini, care vorbesc bine limbi straine si nu se remarca prin diferente culturale fata de lumea occidentala, lucrurile nu mai stau asa.

Multe multinationale (de exemplu, Oracle) si-au deschis in Romania centre low-cost de support. La fel ca si companii internationale care ofera servicii externalizate de IT (Pentalog, iQuest). In plus, pe langa aceste servicii de support, multinationalele ca si companiile de outsourcing au infiintat in Romania centre de dezvoltare si cercetare. De exemplu centrul Amazon de la Iasi, deschis inca din 2005 si dezvoltat an de an. Pe langa companiile multinationale, exista si firme straine mai mici, dar in plina expansiune, care au aici centrele de dezvoltare de software - cum este Fashion Days.

Li se adauga in competitia pentru inginerii care scriu cod companiile romanesti care cresc impresionant de la an la an (ca Bitdefender si Siveco). Dar si startup-urile care nu au resurse financiare si nu pot atrage in echipa softisti de calitate doar cu conceptul afacerii si vise despre o afacere globala.

Asta pentru ca programatorul roman fie traieste in lumea scrierii de cod si nu prea e interesat de risc si promisiuni grandioase. Fie are o comoditate la care e greu sa fie convins sa renunte. Are un salariu care ii permite sa traiasca peste medie si nu vede utilitatea unui efort susinut si riscant ca un venture.

In Romania, cei mai multi programatori sunt motivati de linistea unui job in care fac ceea ce le place si sunt platiti bine sau foarte bine. Destul de rar exista situatia in care poti motiva un softist sa devina partener in afacere si sa munceasca pentru equity. Exact invers fata de situatia din Silicon Valley. Marea provocare este sa reusesti sa ii motivezi cu parte din afacere, in loc sa lucreze la o companie de renume.

Exista si situatia in care programatorul este chiar antreprenorul, ca in cazul Ubervu, Summify, Brainient, Readable. Cei care au reusit si au avut parte deja de cateva runde de finantare din partea unor business angels si venture capitalists internationali gandesc la scara mare, de exemplu unii dintre ei vor sa creeze la un moment dat companii pe care sa le listeze pe NASDAQ.

Pentru toti, programatori in postura de antreprenor, dar si antreprenori cu idei in technology, exista foarte multe oportunitati, mult mai multe decat in alte industrii. Exista acceleratoare de business si investitori concentrati pe IT atat in Romania (de exemplu Digital Catalyst Fund lansat de curand si Venture Connect), cat si in Europa (Londra, Berlin) si America, care primesc startup-uri de oriunde din lume daca vad potential in ideea pe care o propui.

Dar pana cand programatorii romani care vor sa isi asume riscuri si vor sa revolutioneze experientele utilizatorilor cu o aplicatie, serviciu, site, program, joc nou vor deveni regula, multi elevi si studenti romani castiga concursuri Google si Facebook, ca apoi sa plece sa se angajeze la cei mai cool angajatori din domeniu din Statele Unite.

Mentalitatea ramane punctul nostru slab.

Care au fost experientele tale in incercarea de a atrage dezvoltatori de soft intr-un venture? Iti place sa scrii cod si te gandesti sa creezi si o afacere? Ai deja un start-up in IT, te-ai gandit sa iei in considerare dezvoltarea intr-un accelerator de afaceri?

Setari Cookie-uri