Reinventarea revolutiei industriale

Odata cu aparitia internetului industrial, lumea paseste intr-o noua era a inovatiei si schimbarii. Lucrurile capata forma prin convergenta dintre sistemul industrial global si puterea informaticii si analiticii avansate, sistemele de detectare la costuri reduse si noile niveluri de conectivitate oferite de internet. Interconexiunile tot mai stranse dintre universul digital si lumea dispozitivelor asigura bazele necesare transformarii mai profunde a industriei si societatii globale, precum si a multor aspecte ale vietii de zi cu zi, inclusiv a modului de lucru al multora dintre noi. Aceste inovatii promit sa imbunatateasca viteza si eficienta in diverse industrii, cum ar fi transportul, productia de energie, exploatarea petrolului si gazelor naturale si serviciile medicale. Apare astfel perspectiva unei cresteri economice mai puternice, o calitate sporita si imbunatatita a ocuparii fortei de munca si cresterea nivelului de trai, fie ca este vorba de Europa, SUA sau China ori o metropola din America de Sud sau o comunitate izolata din Africa.

Cum se va putea realiza? Internetul industrial imbina progresele a doua revolutii transformatoare: multitudinea de dispozitive, instalatii, flote si retele generate de revolutia industriala si marile progrese mai recente ale sistemelor de calcul, informatica si comunicare oferite de revolutia internetului. Aceste transformari reunesc trei elemente care definesc esenta internetului industrial:

- Dispozitive inteligente si noi modalitati de conectare a multitudinii de dispozitive, instalatii, flote si retele din lume cu ajutorul senzorilor, comenzilor si aplicatiilor software avansate.

- Analitica avansata prin valorificarea puterii analiticii bazate pe fizic
a, a algoritmilor predictivi, a automatizarii si expertizei de profil avansate in stiinta materialelor, electrotehnica si alte discipline cheie necesare pentru a intelege modul de functionare a dispozitivelor si sistemelor mai mari.

- Conecteaza oamenii in orice moment, fie ca lucreaza in unitati industriale, birouri, spitale sau in miscare, sustinand proiectarea, functionarea si intretinerea mai inteligenta, precum si o calitate mai buna a serviciilor si sigurantei.

Daca inovatia de produse a fost dintotdeauna factorul decisiv pentru cresterea companiilor, in prezent, inovatia modelului de afaceri castiga tot mai mult teren ca modalitate de a atinge succesul in afaceri. Confirmarea este oferita de „Barometrul GE privind inovatia”, publicat recent si realizat in randul a 3.100 de directori executivi din 25 de tari, care demonstreaza o schimbare a perceptiei directorilor executivi privind evolutia modelului de inovatie. Inovarea unui nou model poate oferi companiilor o modalitate mai putin riscanta si cu resurse mai reduse prin care sa iși inteleaga mai bine clientii si sa ii poata aborda fara aplicarea unor metode traditionale, cum ar fi dezvoltarea de noi produse. Inovatia nu inseamna intotdeauna o noua idee revolutionara – inseamna valorificarea mai inteligenta a unor idei revolutionare deja existente. De exemplu, in industria aviatiei comerciale, o crestere de 1% a economiilor de combustibil poate genera economii de 30 de miliarde USD in decurs de 15 ani, deblocand deseori resurse limitate pentru a da viata unor idei noi. Astfel de randamente pot fi obtinute intr-o gama larga de sectoare.

GE foloseste deja date „inteligente” pentru a conecta locomotive, motoare de avioane cu reactie, aparatura pentru spitale, turbine eoliene si alte dispozitive. Internetul industrial ii ajuta pe clienti sa limiteze costurile, sa economiseasca combustibil, sa imbunatateasca eficienta si sa obtina rezultate mai bune pentru clientii lor din Europa si din intreaga lume.