Rezidentialul Cenusareasa pietei imobiliare

Piata rezidentiala, care in perioada de boom a fost printesa curtata de toata lumea indiferent de faptul ca aveau sau nu experienta in abordarea unei astfel de probleme, a devenit in perioada crizei o Cenusareasa urata, injurata si ocolita de toti.

Daca am avea curiozitatea de a analiza putin investitiile in piata imobiliara din ultimii ani, am descoperi faptul ca singurele investitii notabile care s-au petrecut au fost pe segmentul office, in special in zona de nord a Bucurestiului, respectiv Barbu Vacarescu-Floreasca. In afara zonei au mai achizitionat/investit 2 jucatori: NEPI cu achizitia proiectelor din Timisoara si Cluj de la Ovidiu Sandor, dezvoltarea galeriei comerciale din Carrefour, Dragos Bilteanu & Papalekas cu achizitia mallului din Berceni si a cladirii de Birouri Tower Center International, dar si a terenului de la Porche inter auto.

In zona Barbu Vacarescu- Floreasca exista un stoc de 148.900 mp birouri finalizate, in 7 cladiri: Floreasca 169A, Oracle Tower, Nusco Tower, Lakeview (recent achizitionata de NEPI pentru suma de 61,7 milioane de euro), Euro Tower, BVO offices si Sky Tower, FCC Office.

Daca luam in calcul si proiectele in dezvoltare sau anuntate pentru perioada imediat urmatoare, mai gasim 107.500 in 3 proiecte dezvoltate de Portland Trust, Skanska si Nusco 2 (si Papalekas). Daca ne-am gandi si la platforma Pipera ,am lua numai 2 proiecte din zona relativ apropiate de zona Barbu Vacareascu, Novo Park si UpGround mai adunam 150.000 mp de birouri.

Rezidentialul, in schimb, in aceeasi zona, nu a reusit sa atraga mai nimic,singurele proiecte notabile fiind construite in 2007-2009: Upground cu 571 de apartamente si mai mult de jumatate disponibile la vanzare si inchiriere, cu o suprafata construita de 126.000 mp si North Area Lake View cu 200 de apartamente 98.000 mp. La acestea se adauga defunctele Laguna Residence amplasat pe strada Chefalului si Cortina Residence situate ceva mai departe, in zona podului Baneasa, cele din urma fiind si nefinalizate si in insolventa. De aici se ridica o problema, una importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a unei pietei imobiliare, dar si a unei zone urbanistice.

Birouri avem, cum ramane cu locuintele?

Ce alternative au cei care lucreaza in zona si isi doresc un apartament destul de aproape, in blocuri noi, cu acces relativ rapid catre zona?
- Pe segmentul premium: Herastrau, Primaverii, Dorobanti in blocuri noi.

- Medium High – cateva proiecte mici dezvoltate in zona Herastrau interior si Floreasca

- Medium – in blocuri noi aproape nimic in zona singura obtiune fiind reprezentata de blocurile vechi din zona Aviatiei, Floreasca, Baneasa.

Unde s-ar putea dezvolta proiecte rezidentiale notabile, relativ aproape de Barbu Vacarescu, Floreasca?

Variante ar fi salvarea celor 2 proiecte aflate in insolveta, nefinalizate, unde sigur va fi nevoie de o regandire a spatiilor: Laguna Residence si Cortina Residence, cel din urma fiind de vanzare la pretul de 5.000.000 euro+TVA

Investitii de tip greenfield dezvoltate confrm conditiilor de piata actuale:

- Terenuri pentru proiecte mari se pot gasi in zona: Fabrica de Glucoza, Strada Avionului si adiacent, Soseaua Pipera in zona premise auto si vizavi de de Porche auto, Soseaua Petricani in zona pepinierei Tei Toboc.

- Terenuri pentru proiecte mici si medii se pot gasi inca in zona cuprinsa intre Barbu Vacarescu si Ramuri Tei, in zona Herastrau - in interior spre fosta pepiniera, in Aviatiei - in spate la Cristal Palace, in Baneasa in spatele Hotelului Phoenicia sau strada Biharia si strazile adiacente.

Fara nici o investitie notabila in ultimii ani in rezidential in zona, dar cu preturi bune la terenuri (de la 200 euro/mp incidenta terenului in pretul constructiei) si cu o cerere in crestere pentru proprietati rezidentiale, cu suprafete adaptate vremurilor noastre, ma intreb cine va fi Printul care va descoperi primul Cenusareasa.

Update: Potrivit unor informatii aparute in presa in ultimele zile, grupul de companii Red Sea Group si Shikun&Binui R.E.D a demarat constructia unui proiect rezidential in cartierul Aviatiei. Locatia exacta nu a fost facuta publica, dar este un inceput.