Un punct de vedere asupra a ce s-a intamplat in octombrie 2008. Ce spune graficul EUR/RON?

In ultimele saptamani un subiect controversat mi-a atras atentia si anume discutia in jurul evenimentelor ce au avut loc pe piata monetara si valutara in octombrie 2008. Tin sa marturisesc ca privesc subiectul cu detasare, nefiind implicat in nici un fel in activitatea financiar-bancara in acea perioada, fiind plecat la un master in strainatate.
Un scurt istoric al discutiei este redat mai jos.

Dl. Lucian Croitoru, care este consilier al Guvernatorului BNR, in studiul sau dedicat evenimentelor din octombrie 2008, sustine cu argumente stiintifice faptul ca a avut loc un atac ”speculativ” asupra activului numit leu, leul romanesc.

Dl. Florin Citu, fost director piete financiare la ING Bank Romania, ne promite un studiu propriu referitor la evenimentele din Octombrie 2008.

Insusi dl. Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, a iesit public in octombrie 2008 si a comunicat ca a avut loc un atac asupra leului. Dl. Eugen Vasilescu, care este consilier al Guvernatorului BNR, ne reaminteste faptul ca atacul, pe care mass-media si nu guvernatorul l-a numit ”speculativ“, a fost analizat in profunzime, la vremea respectiva, de analisti in mass-media.

Dar sa privim graficul EUR/RON din perioada iulie 2007 pana in ianuarie 2009 pentru a-l ”citi” impreuna si a vedea daca deslusim cateva elemente care ar putea clarifica discutia. Graficul EUR/RON arata clar ca devalorizarea leului, si totodata cresterea volatilitatii, a inceput mult mai devreme in luna august 2008. In perioada critica, dupa parerea mea 26 septembrie – 10 octombrie 2008, devalorizarea leului s-a accentuat pe fondul caderii indicilor bursieri internationali (Dow Jones Industrial Average – Dow 30 cum mai este cunoscut, a pierdut in acele zile circa 30%, de la circa 11.100 puncte a scazut la un minim al acelor zile de circa 7.800 puncte).


Cu alte cuvinte a fost din nou panica pe pietele internationale de capital si in acest context leul romanesc nu avea cum sa reziste. Din acest punct de vedere, dl. Misu Negritoiu, Presedinte al ING Bank Romania, are dreptate cand spune ca ne aflam in mijlocul uneia din cele mai grave crize financiare (ugly time, ugly…).

Notam ca dupa 10 octombrie 2018 pietele de actiuni s-au mai calmat, dar si-au continuat totusi caderea pana la mijlocul lui martie 2009.

In acest context international dificil BNR s-a simtit probabil descoperita si a intervenit pe piata valutara in apararea leului, deci a vandut masiv euro in piata contra lei. Practic, dupa cum arata dl. Croitoru, vanzarile nete de valuta ale BNR au fost de 3,6 la suta din rezerva valutara. Pe grafic se observa o corectie a trendului crescator in perioada de dupa 10 octombrie pana la sfarsitul acelei luni.

Prin aceasta masura BNR a renuntat la euro din rezerva valutara, dar in acelasi timp dobanzile din piata monetara au ajuns la cifre cu mai multe zerouri, ca nu mai aveau loc bancile sa introduca cotatiile in pagina Reuters. In fata acestei realitati, BNR a preferat sa nu furnizeze lichiditati (lei) in piata monetara desi dobanzile crescusera pe fondul lipsei de lichiditate, dar a introdus o norma de criza care limita indicii ROBOR la 18,25%, indiferent de conditiile din piata. Practic BNR s-a vazut pusa in fata unei situatii inedite, si anume sa gestioneze simultan doua piete (piata valutara si piata monetara) influentate de un mediu advers international.

Dl. Croitoru vine cu argumentul ca a fost de datoria BNR sa implementeze politici pentru a contracara o depreciere abrupta a leului, care ar fi produs socuri in situatiile financiare ale multor familii si firme, si i-ar fi trimis pe prea multi in somaj.

Graficul EUR/RON arata clar ca devalorizarea leului a continuat si deci efectul interventiei BNR in piata valutara s-a dovedit a avea un efect de scurta durata. Si dupa sfarsitul lui octombrie 2008 pana spre sfarsitul lui ianuarie 2009 leul s-a devalorizat, cu volatilitatea cursului crescand abrupt la sfarsitul lui decembrie 2008 si inceputul lui ianuarie 2009. Totusi nimeni nu a mai intervenit cu atata forta in piata valutara pentru a determina corectii de scurta durata ale trendului cursului valutar si nici indicii ROBOR nu au mai cunoscut cotatii asa mari ca in octombrie 2008.

Trendul crescator al EUR/ RON s-a corectat el insusi ceva mai tarziu, spre sfarsitul lui martie 2009, odata cu atingerea minimelor pe indicii bursieri americani.