Pacientii, economia romaneasca si medicamentele inovatoare

Gandul ca ne putem imbolnavi ne sperie pe fiecare dintre noi. In fapt cu totii suntem potentiali pacienti si inevitabil, atunci cand auzim de oameni bolnavi nu putem sa nu ne gandim ca am putea fi oricand in locul lor. Ne intrebam daca vom putea lupta cu boala, daca vom avea parte de cel mai bun tratament, ne gandim la familiile noastre, la locul de munca, la aspecte care, odata cu boala, nu vor mai conta.

Atunci cand devii pacient doua lucruri sunt foarte importante: un diagnostic corect si accesul la acele medicamente care sunt esentiale in lupta cu boala. In Romania, din pacate, accesul la medicamente este mult redus prin comparatie cu cel al pacientilor europeni. In ultimii 6 ani, timp in care medicina a evoluat si noi tratamente au fost descoperite, Romania nu a mai actualizat lista de medicamente disponibile pacientilor. Astfel, acestia nu au putut beneficia de tratamentele de ultima generatie, mult mai eficiente. Asta in contextul in care, medicina evolueaza permanent, iar anual sunt descoperite tratamente care vindeca, cresc speranta de viata si tin sub control boala. Numai in anul 2012, 43 de astfel de medicamente inovatoare au fost aprobate in SUA.

Sistemul de sanatate romanesc, asa cum il stim cu totii, se confrunta cu foarte multe probleme. De aceea se poate ridica intrebarea: este actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite o prioritate?

Da, cu siguranta, in primul rand pentru ca un tratament inovator inseamna noi sanse la viata, noi sperante pentru pacientii in stadii terminale ale bolii si inseamna o viata mai lunga si cu o calitate mai buna pentru pacientii cu boli cronice.

Un raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arata ca, la nivel global, intre 40-59% din cresterea sperantei de viata pe o perioada de aproximativ 10 ani se datoreaza medicamentelor inovatoare. Acestea sunt rezultatul unor ani buni de cercercetare si dezvoltare, a unor studii clinice minutioase si a unor investitii importante din partea producatorilor de medicamente originale. Toate aceste medicamente de ultima generatie aduc beneficii majore atat pacientilor, cat si economiei.

Vorbim de terapii mai eficiente, cu mai putine efecte adverse, de tratamente care scad perioada de spitalizare si grabesc procesul de recuperare. Astfel pacientul se poate reintegra mai repede si mai usor la locul de munca si in societate, aspecte care sunt benefice economiei unei tari.

Ultimul raport PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) arata ca in anul 2013 sunt peste 5,000 de terapii noi aflate in prezent in diferite stadii de dezvoltarei. Mai bine de 60% dintre acestea, aproximativ 3,000, sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potential de a trata varii forme ale infectiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei si peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare.

Aceste medicamente trebuie sa ajunga si la pacientii romani. Autoritatile inteleg nevoia acestora de tratamente inovatoare si fac demersuri in aceasta directie. A fost aprobata metodologia HTA (de evaluare a tehnologiilor medicale) pe baza careia vor fi introduse medicamentele pe lista, producatorii de medicamente au depus deja dosarele, iar Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca la 1 august lista va fi functionala.

Urmand aceeasi linie, autoritatile se straduiesc sa vina cu solutii si pentru celelalte probleme majore ale sistemului de sanatate.

Din taxa de clawback, platita de producatorii de medicamente, s-au colectat la buget, doar anul trecut, peste 1,5 miliarde de RON. Industria este gata sa sprijine si in continuare sistemul de sanatate romanesc, dar este necesar ca taxa de clawback sa devina una predictibila. Avem nevoie de un mecanism sustenabil si predictibil, care sa fie in favoarea tuturor partilor implicate.

Apoi, sa nu uitam ca finantarea sistemului de sanatate este in continuare sub nivelul mediu european. Desi anul acesta a crescut alocarea procentuala din PIB de 3,9% la 4,4% este important ca acest trend ascendent sa se mentina pentru ca in urmatorii ani sa poata atinge si Romania media europeana de 9%.

Cu siguranta ca sunt multe alte aspecte care au nevoie de solutii, dar pacientii sunt cei mai importanti, iar accesul acestora la terapiile salvatoare de vieti este esential.

Setari Cookie-uri