Leasing operational sau Reducerea eficienta a costurilor

Dupa cum spuneam si in materialul anterior, indiferent de tipul de activitate sau de marimea firmei, orice manager trebuie sa eficientizeze costurile si sa maximizeze randamentul oricarei activitati. Asigurarea transportului si a mobilitatii angajatilor este una dintre cele mai mari provocari din cauza costurilor ridicate pe care compania le amortizeaza dificil. Asadar, modalitatea de achizitionare a unei flote de autovehicule este o decizie ce trebuie bine analizata, deoarece variantele de finantare sunt multiple, dar intrebarea este - ce ar trebui sa aleaga managerii?

Desi este o practica relativ noua in Romania, leasing-ul operational poate oferi nenumarate beneficii daca este incheiat in conditii potrivite. Unul dintre motivele pentru care multi manageri se indreapta spre aceasta varianta este preluarea responsabilitatilor de administrare a flotei auto si a riscurilor operationale de catre firma de leasing operational la un cost fix lunar.

Majoritatea companiilor de pe piata ofera o gama larga de servicii, incepand cu prestatii de baza precum intretinerea si asigurarea autovehiculelor si oferind valoare adaugata clientilor prin servicii de deplasare a autovehiculului la furnizori cu soferi dedicati sau prin programe de condus defensiv pentru responsabilizarea angajatilor si reducerea pe termen lung a costurilor utilizarii flotei auto.

Inca de la inceputul contractului, compania de leasing operational ofera consultanta in alegerea marcii si modelului autovehiculului, a duratei contractuale, kilometrajului si a serviciilor de administrare a flotei. Dupa comanda autovehiculelor selectate de catre client, furnizorul de leasing operational se ocupa de procesul de livrare si inmatriculare: achizitionarea rovinietei, achitarea taxelor aferente inmatricularii, administrarea documentelor autovehiculului. Clientii sunt astfel degrevati de toata activitatea logistica a inmatricularii si nu mai au grija urmaririi procesului de livrare.

In rata fixa lunara clientul beneficiaza pe langa finantare si de o serie de servicii precum asigurarea CASCO, RCA, Carte Verde si, optional, de asigurare pentru sofer si pentru persoanele transportate. Toate aceste polite de asigurare sunt gestionate de firma de leasing operational care, de asemenea, administreaza evenimentele produse, accidente sau daune ale autovehiculului. Astfel, clientul este scutit de activitatea de administrare a politelor de asigurare si beneficiaza de suport constant din partea companiei de leasing operational pe tot parcursul procesului de avizare si constatare a daunelor, precum si a reparatiilor in service.

Aceeasi rata lunara fixa acopera si mentenanta autovehiculului care include reviziile periodice si obligatorii recomandate de producator, orice reparatie necesara autovehiculului ca urmare a uzurii normale si ITP-ul. In acest mod, clientii previzioneaza facil costurile cu intretinerea flotei auto pe toata durata contractului. Utilizatorul autovehiculului nu plateste nimic in service si nu primeste facturi: plata interventiilor de intretinere sau mentenanta si gestionarea facturilor este in grija furnizorului de leasing operational. Tot furnizorul de leasing operational se ocupa si de administrarea achizitiei anvelopelor, schimburilor sezoniere si depozitarii anvelopelor, care sunt incluse in rata lunara fixa, simplificand astfel gestionarea lichiditatilor necesare operatiunii de schimbare a anvelopelor si o bugetare lejera a costurilor.

In cazul in care vehiculul este imobilizat din cauza unor defectiuni tehnice, pentru ca este implicat intr-un accident sau este furat, firma de leasing poate asigura un serviciu de asistenta rutiera. De regula, asistenta ofera soferului posibilitatea de a alege un alt transport pentru continuarea calatoriei sau intoarcerea acasa ori cazarea la un hotel. Serviciul mai poate asigura si un autovehicul de inlocuire disponibil pe durata reparatiilor sau transport pentru recuperarea autovehiculului reparat in Romania sau in strainatate.

In cazul imobilizarii autovehiculului contractat din cauza intretinerii periodice si reparatiilor, daunelor sau in cazul furtului autovehiculului contractat, clientii pot beneficia de un autovehicul de inlocuire pe termen scurt, avand astfel mobilitatea asigurata pentru a-si putea continua activitatea. De asemenea, compania de leasing poate pune la dispozitie un autovehicul temporar si inainte de livrarea autovehiculului contractat in leasing operational. Acesta poate fi utilizat pana la livrarea vehiculului contractat. Avantajele, evidente in aceasta situatie, permit mobilitate imediata si scutesc de costurile serviciilor de inchiriere pe termen scurt de pe piata.

Gestionarea combustibilului este un alt serviciu pe care companiile de leasing operational il ofera in general. Acestea administreaza pentru clienti cardurile de carburant, gestioneaza facturile de achzitie a carburantilor si pot oferi si rapoarte de monitorizare a kilometrajului parcurs si a consumului de combustibil precum si alerte in caz de frauda (alimentari peste capacitatea rezervorului, alimentare cu alt tip de combustibil decat cel specific vehiculului contractat).

Pentru monitorizarea evolutiei flotei auto, clientii au la dispozitie si servicii de raportare, care le permit accesul la informatii precum statistici despre marimea flotei, analize ale duratei contractuale si ratelor lunare, date despre autovehiculele aflate in comanda, livrate, care se vor reinnoi sau returna, informatii despre nivelul de poluare al autovehiculelor, etc.

Serviciile aditionale pe care unele companii le pot furniza sunt prestatiile de deplasare a autovehiculului pentru operatiuni si interventii la furnizori prin reprezentanti dedicati sau programe de condus defensiv. Serviciul de deplasare a autovehiculului la furnizori presupune preluarea acestuia de la sediul clientului pana la furnizor pentru efectuarea interventiei si apoi returnarea vehiculului la sediul clientului. Prin programele de condus defensiv, companiile de leasing operational ofera clientilor un instrument de reducere pe termen lung a costurilor asociate consumului de carburant, daunelor produse autovehiculului, uzurii anvelopelor, accidentarii angajatilor, etc. precum si un mijloc de imbunatatire a stilului de condus al angajatilor prin responsabilizarea lor cand se afla la volan.

In functie de experienta pe piata a companiei de leasing operational si a dimensiunii retelei de furnizori agreati, clientii pot beneficia de costuri mai bune pentru serviciile de administrare a flotei lor, datorita puterii de negociere a companiei si a volumului flotei totale gestionate de aceasta. De asemenea, degrevarea de activitatile de administrare si gestiune impreuna cu timpul si resursele economisite constituie un alt punct forte in favoarea alegerii acestui produs de finantare a flotei auto.

Avand in vedere avantajele financiare si logistice pe care le ofera utilizarea unei flote auto in leasing oprational full service este de asteptat ca acest tip de finantare sa atraga din ce in ce mai multi manageri care pot astfel beneficia de o flota de autovehicule cu bugetare fixa, fara cheltuieli neasteptate, fara a contracta un imprumut pe termen lung si fara a avea grija vanzarii autovehiculelor la final de contract pe piata second hand.