Punct si de la capat. Cum o iei de la zero in business

In fiecare zi, facem sute de alegeri, al caror impact putem sau nu sa il constientizam pe moment: dreapta sau stanga la urmatoarea intersectie? Cravata maro sau cea albastra? Ora 13:30 sau 17:00 pentru intalnirea de miercuri?

In viata personala si in cea profesionala, unele decizii au devenit firesti, iar altele sunt aproape automatisme. In viata de zi cu zi a executivilor, insa, presiunea deciziilor de business este uriasa si ea apasa cu siguranta pe umerii tuturor atunci cand in joc sunt mize mari, responsabiliati proportionale, oameni despre care stim ca ne urmeaza si care ne-au acordat la un moment dat un vot important de incredere.

Dintr-o data, directia pe care o alegem la urmatorul semafor pare mai mult decat o simpla chestiune de orientare in spatiu. De aceea, a pune punct si a decide sa o iei de la capat in business este una dintre cele mai mari provocari cu care ne putem confrunta ca lideri ai unei organizatii.

Am lucrat la un moment dat cu un CEO – o persoana admirabila, care a intrat in procesul de coaching nu cu o problema, ci cu o provocare: isi dorea sa treaca la urmatorul nivel, isi dorea mai mult de la business-ul in care era partener si voia ca oamenii cu care lucra sa fie angajati pe deplin in dezvoltarea si modelarea rezultatelor de business. Intr-un cuvant, isi dorea performanta. A realizat, in timpul sedintelor noastre, ca provocarea cea mai mare cu care se confrunta era regandirea modelului de business al organizatiei pe care o conducea. Mai mult decat atat, oamenii din echipa sa pareau din ce in ce mai preocupati, demotivati si inchisi.

Cred ca niciun executiv nu ia o astfel de decizie usor si nici peste noapte, insa lucrurile din jurul sau ii vorbeau despre schimbarea inevitabila pe care era necesar sa o faca. Lucrurile nu mai puteau ramane in paradigma trecutului, desi decizia era dificila. Am pornit de la nevoia de a readuce bucuria in viata de la locul de munca si de a-i implica pe toti in noua realitate care se cerea construita. Astfel, executivul a inceput sa stea de vorba mai mult cu cei din echipa sa, le-a cerut parerea, le-a cautat feedback-ul si impreuna au ajuns sa contureze noua directie spre care au decis sa se indrepte.

Ce e de facut atunci cand evidenta schimbarii devine greu de ignorat? Am admirat intotdeauna curajul cu care liderii iau o decizie asumata, in ciuda riscurilor, a indoielilor si a multor intrebari de tipul ”ce-ar fi fost daca...?”. In cazul executivului de mai sus, regandirea modelului de business a avut nevoie de curaj, determinare si un plan bine pus la punct. Am pornit impreuna de la intrebari precum:

- Care sunt noile tendinte in piata?
- Ce resurse sunt in plus?
- Care sunt competentele echipei mele si cum sunt ele folosite?
- Ce fac competitorii mei si prin ce se diferentiaza ei?
- Care este diferentiatorul a ceea ce ofer eu – pentru ce veneau inainte clientii si pentru ce ar vrea sa vina in continuare la mine?

Cum ne putem da seama ca avem nevoie de o astfel de schimbare – care poate sa para radicala si ne poate speria, de multe ori? Semnele exista aproape intotdeauna si ele fac necesara replierea pentru ca business-ul sa supravietuiasca. Teama de a nu-i pierde pe cei alaturi de care am construit, frica demotivarii angajatilor si incertitudinea noului ne pot paraliza de multe ori.

In astfel de momente, e necesar ca un executiv sa fie autentic, transparent si sa le expuna angajatilor intreaga problema, oricat de dureroase ar fi evenimentele, oricat de radicale ar fi deciziile si oricat de greu ar fi sa oferim (din nou pers 1 si pers 3) vesti mai putin bune. Daca oamenii aleg sa plece, atunci acest lucru nu poate decat sa ne invete ca ne-au ramas alaturi cei care isi doresc sa fie trup si suflet sa fie parte din noua constructie pe care ne-am propus sa o cladim si sa contribuie la regandirea ei.
Niciodata decizia de a schimba un model de business nu este una usoara – insa toate pentru mai bine, cum imi place sa spun. Atunci cand trecem printr-un proces de reorganizare si schimbare de business, absolut toate elementele vorbesc – tot ce trebuie sa facem este sa deschidem ochii pentru a le cuprinde. Punct si de la capat :).

Setari Cookie-uri