Provocarea

Dar oare ce l-a determinat pe intreprinzatorul „IMPEX” sa plece la drum?

Nu am intalnit nici un patron care sa-mi fi spus ca a inceput afacerea realizand ca asta era viitorul economiei romanesti. Majoritatea lor au avut o gandire pe termen scurt si au reactionat in functie de diverse situatii conjecturale si nu de un proces decizional strategic. Categoric exista si exceptii in care romani educati in strainatate au venit cu o abordare „vest”. Totusi nu ei sunt reprezentativi pentru subiectul dezbatut.

Multi dintre primii patroni si-au pierdut locul de munca si au fost nevoiti sa-si gaseasca un alt mijloc de subzistenta. Altii au avut un conflict cu seful care nu dorea schimbare si atunci au hotarat sa incerce ceva pe cont propriu uneori continuand sa faca ce faceau si inainte (avocatii, comerciantii, contabili, micii producatori, etc.) sau alteori au plecat pe noul drum de la zero. Mereu am constatat ca dorinta de a demonstra celor din jur ca ei sunt cei ce pot genera valoare, a fost motivatia care a dezvoltat instinctul de supravietuire, dandu-le forta de a trece peste greutatile inceputului. Astazi o afacere se porneste altfel decat inainte.

Oportunitatile acelor timpuri au fost greu de fructificat iar cei ce au reusit, au obtinut profituri pe masura. Am intalnit si intreprinzatori care au luat hotararea de a incepe o afacere pentru ca organizatia din care facea parte nu putea sa-i satisfaca dorinta de a evolua. Frica de plafonarea a fost o motivatie puternica pentru ei. Alti intreprinzatori au inceput pe cont propriu incurajati fiind de succesul altora, cunoscuti sau anonimi care au devenit „modele” si le-au declansat capabilitatile latente. Nu putini au fost cei care plecand de la o idee, de cele mai multe ori o incercare de a imita un serviciu sau un produs vazut in strainatate, au inceput o afacere adaptand-o la conditiile locale.

Interesant este si aspectul legat de sprijinul pe care s-au bazat intreprinzatorii „IMPEX”. A existat un cadru legislativ adoptat in februarie 1990 modificat de o multime de alte acte emanate pentru a crea un hatis confuz mai degraba decat pentru a sprijini „libera initiativa”. Si atunci cine au fost cei care i-au ajutat pe primii intreprinzatori? Raspunsul in opinia mea este familia si ceilalti intreprinzatori. Eu am fost unul dintre cei care a luat decizia de a-mi crea propria afacere in 1993 incurajat de un alt intreprinzator.

Pentru mine acel om este un al doi-lea tata si ii voi fi vesnic recunoscator. Pe parcursul anilor am cunoscut si multe alte situatii asemanatoare. Si eu am incercat la randul meu sa-i sprijini pe altii asemenea mie. Exista in ciuda concurentei, un spirit „bona fide” al breslei care perpetueaza bunele intentii si face ca numarul intreprinzatorilor sa creasca. Asemanator probabil cu legile genetice care au dus la nasteri masiv de barbati dupa cel de al doilea razboi mondial, la fel si numarul intreprinzatorilor romani a inceput sa se mareasca.

Totusi, conform statisticilor recente suntem inca o tara sub-intreprinzatoare (daca-mi permiteti expresia).

Asta conform regulilor cererii si ofertei insemna ca sunt mari oportunitati pe piata intreprinzatorilor sau dintr-un unghi politicianist putem spune ca statul nu face destul ca sa incurajeze si stimuleze aceasta clasa.

Concluzia pe care asi vrea sa o subliniez este ca un „IMPEX”-ist a avut nevoie de o mare forta pentru a rezista presiunilor inceputului. Cei ce au reusit, au facut-o mai mult pentru ca au fost ajutati de alti colegi, de familie si mai ales de clienti decat de stat, si lor trebuie sa le fie in primul rand recunoscatori.

De asemenea, primii intreprinzatori (cu mici exceptii) nu au avut o viziune si o strategie pe termen lung, decat poate una foarte generala, sa supravietuiasca sau sa-si puna in aplicare modul propriu de gandire si actiune. Aceste trasaturi se vor atenua treptat pe masura cresterii maturitatii clasei patronilor romani iar noii oameni de afacere vor trebuii sa se adapteze la conditiile timpului. De fapt, legile evolutiei guverneaza si specia noastra si prin urmare abordarile intreprinzatorilor de astazi vor trebuii sa fie mult mai elaborate pentru a genera valoare adaugata si pentru a avea succesul scontat.

---

Autorul asteapta reactiile cititorului la viorel.bitu@synergizer.ro


Ultimele editoriale scrise de Viorel Bitu


Setari Cookie-uri