Blocaj guvernamental in SUA, reviriment economic in Europa

Romania si companiile romanesti privesc putin cam de pe margine echilibristica economico-politica din Europa si Statele Unite ale Americii, si asta poate doar din cauza faptului ca nu suntem inca in zona euro si nici in spatiul Schengen. Cu toate acestea, efectele unei imbunatatiri a situatiei economice de pe continent se simt si aici. La fel si blocajul guvernamental din SUA, locul principal care capteaza atentia cand vine vorba de tehnologia informatiei.

Nu s-au inregistrat, deocamdata, mari miscari pe bursele de actiuni; companiile “blue chip” abia daca s-au clintit, semn ca piata crede ca nu mai e mult nici pana la iesirea Europei din criza, nici pana la linistirea apelor la Washington. Perioada de revenire aduce companiile romanesti mici si mijlocii, cele care sunt responsabile de dinamica locurilor de munca si care duc “greul” luptei cu fiscalitatea, in fata unor noi provocari.

In opinia noastra, sectorul serviciilor IT a continuat sa se dezvolte si anul acesta. Unii au taiat bugetele de la radacina. Alte companii, mai indraznete si cu apetit pentru risc – firesc unei economii emergente, au reusit sa “conserve” zonele de core business si sa pastreze serviciile de IT, aplicand cea mai inteligenta metoda: outsourcing.

Estimam o crestere a pietei serviciilor IT cu cel putin 5% pe 2013 in Romania, desi marii integratori se plang ca businessul “mare” stagneaza. Statul a refuzat sa mai faca “infuzii” de proiecte in piata, astfel incat am asistat la o repozitionare strategica de interese si core business. Tot mai multe companii au dezvoltat si diversificat paleta de servicii, au obtinut noi certificari, au umblat la costuri vs. eficienta. Lucrul cel mai important, in opinia noastra, este ca am reusit impreuna sa cream o masa critica de clienti “tech-savvy”: cunosc limbajul, inteleg beneficiile si se bazeaza pe eficienta tehnologiei in gestionarea businessului. E un pas urias inainte. Compania noastra a pus mereu accent pe partea educationala: organizam seminarii, intalniri cu antreprenori din afaceri de orice talie si din orice domeniu. A sti mai mult despre tehnologia informatiei inseamna mai mult business pentru toti cei implicati.

Avem si probleme, pe de alta parte, care speram ca vor disparea odata cu iesirea din “Marea Recesiune”. Si aici vorbim in special de zona de IMM-uri. Acces mult mai dificil la creditare, costuri interne dramatic reduse, investitii in dezvoltare interna proportionale cu veniturile. Provocarea de azi a unei companii medii care vrea sa-si administreze profesionist infrastructura IT graviteaza in jurul unei decizii legate de cost.

Pe de alta parte, Romania este una dintre destinatiile inca preferate cand vine de outsourcing facut de mari companii multinationale. Potrivit unui studiu citat de Asociatia de Outsourcing a Europei Centrale si de Est, “zona aceasta a Europei a atras in 2012 peste un sfert din businessul de outsourcing la nivel global”. In acelasi studiu se arata ca Asociatia Nationala de Companii de Software si Servicii (NASSCOM) a declarat ca regiunea est si central europeana a “capturat” un market share de 20% din toate centrele de livrare stabilite la nivel global intre 2010 si 2012.

Peste Ocean, situatia e un pic mai gri. Nici in Europa nu e roz, dar am resimtit si o schimbare pozitiva, dupa aproape trei ani de recesiune: abordarea strategica. In companiile locale, managementul a evoluat iar riscurilor si fluxurilor informationale li se acorda atentia si bugetele cuvenite.

Setari Cookie-uri