Despre insolventa si evaziune fiscala

Guvernul a abrogat Legea 85/2006 privind procedura insolventei si a decis, prin OUG 91/2013, articolul 348, ca noile prevederi cuprinse in Codul Insolventei vor fi aplicate din 25 octombrie 2013, inclusiv pentru procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare. Curtea Constitutionala, sesizata in acest sens de catre Avocatul Poporului, a decis insa ca acest articol, precum si articolul 81 din OUG 91/2013, sunt neconstitutionale. Conform art.147 alin.(1) lit.c) din Constitutie, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Decizia Curtii Constitutionale este corecta. Desi intentia de a adopta un Cod al insolventei este laudabila, acest domeniu nu poate fi reglementat printr-o ordonanta de urgenta pentru ca nu se justifica urgenta atunci cand exista deja in vigoare o lege adoptata de catre Parlament, organul legislativ al tarii. Parlamentul trebuie sa se pronunte asupra proiectului de lege si sa adopte un act normativ cu respectarea prevederilor Constitutiei. Intre timp, incepand de astazi, 30 Octombrie, reintra in vigoare vechea Lege 85/2006.

Mai departe, Guvernul va decide daca va adopta masuri de modificare a prevederilor declarate neconstitutionale. In caz contrar, prevederile declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele dupa 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Noi, practicienii in insolventa, ne dorim ca viitoarea forma a legii sa tina cont de chestiunile practice, cum ar fi situatia planurilor de reorganizare in desfasurare, suspendarea executarilor silite fata de toti creditorii participanti la procedura, corelarea prevederilor legii cu legislatia in vigoare (de exemplu, legea audiovizualului).

Colectarea creantelor bugetare presupune executarea silita cu respectarea prevederilor legale. Excutarea creantelor bugetare in timpul insolventei poate creste gradul de colectare, dar incalca principiul protectiei debitorului pus in insolventa. Organele de urmarire fiscala au la indemana masuri de anulare a tranzactiilor realizate in dauna creditorilor de catre debitorul supus legii insolventei.

Mai mult decat atat, modificarile care au fost aduse legii insolventei prin OUG 91/2013 nu ajutau in niciun fel combaterea evaziunii fiscale. Companiile responsabile pentru cea mai mare parte din evaziunea fiscala sunt companii fantoma, care nu detin active, de la care nu se poate recupera nimic prin procedura insolventei. Specialistii in fiscalitate pot propune metode mai eficiente de combatere a evaziunii, care nu implica modificarea regulilor de baza ale insolventei.

Setari Cookie-uri