Ce i-a facut statul bunastarii tale: studiul care arata ca suntem ultimii in UE la prosperitate

Guvernantii ne-au anuntat zilele acestea pe mai multe voci ca vom avea parte in continuare de o doza mai mare de socialism in tratamentul fiscal aplicat mediului economic romanesc: largirea bazei de impozitare intrucat exista un gol intre venituri si cheltuieli care trebuie umplut. Stau si ma intreb, in aceste conditii, cat de prospera poate fi o tara in care nivelul fiscalitatii este apropiat de 50%: firmele din Romania au cel mai mare numar de plati din UE: 39 pe an si aloca 200 de ore pentru a “scapa” de aceste obligatii, cu o rata totala de taxare de 42,9% din profit!

Raspunsul l-am gasit in aceasta dimineata intr-un studiu foarte proaspat care i-ar irita pe toti guvernantii tarii din ultimii cinci ani: Romania ocupa locul 55 intr-un clasament al celor mai prospere populatii din 142 state intocmit de Legatum Institute. Patru sunt problemele Romaniei conform acestui studiu: 1. am coborat patru pozitii comparativ cu anul 2009; 2. suntem ultima tara din UE la prosperitate; 3. am coborat 15 locuri la capitolul “libertatea personala”; 4. Suntem la coada clasamentului in functie de criteriul “oportunitati antreprenoriale”, depasind doar doua tari din UE: Ungaria si Croatia.

Daca vom cauta cel mai frecvent folosite expresii in comunicarea publica a guvernantilor nostri, cuvantul “prosperitate” este pe lista scurta de promisiuni. In urma cu aproape cinci ani, Traian Basescu ura romanilor, de ziua lor, "prosperitate". In decembrie 2010 premierul de atunci, Emil Boc, promitea ca drumul spre prosperitate se deschide in 2011. In decembrie 2012 Calin Popescu Tariceanu afirma ca a votat pentru ca Romania sa-si gaseasca drumul spre libertate si prosperitate, dupa ce in 2008 discursul sau enunta ca “PNL este partidul economiei de piata, al prosperitatii.” De asemenea, premierul Victor Ponta ura tuturor romanilor in urma cu 10 luni "sa aiba un 2013 mai bun, mai prosper”.
Ideea de prosperitate economica este prezenta inclusiv in juramintele ministrilor: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman (…) Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

Ce nu inteleg guvernantii care promit zilele acestea noi taxe este ca prosperitatea unei tari este direct proportionala cu volumul de capital investit pe individ, insa la noi pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro, un antreprenor plateste in continuare dari de 820 euro. Daca analizam datele studiului, observam ca legatura dintre libertatea economica si prosperitate este evidenta: tarile cu cea mai mare libertate economica ofera oamenilor bunastare, adica “propasirea materiala a poporului roman”.

Daca visam la un nivel de trai mai bun, atunci este necesara libertatea de a utiliza capitalul tinand cont de disciplina pietei si nu de disciplina guvernului. Trebuie sa acumulam capital autohton si, la fel de important, trebuie sa facem posibila sosirea capitalului strain. Logica economica sanatoasa ne spune ca exista doar un singur mod in care o tara poate sa ajunga prospera: daca creste capitalul, atunci creste productivitatea marginala a muncii si efectul va fi acela ca salariile reale vor creste.” (Ludwig von Mises).

In timp ce suntem martorii politicilor economice orientate spre redistribuire care esueaza in asigurarea prosperitatii, va propun sa analizam cateva date despre Romania din studiul Legatum:

- doar 10,7% dintre romani cred ca aceasta este o perioada buna pentru a gasi un job;
- 82,8% dintre romani considera ca nivelul coruptiei in business si la nivel guvernamental este ridicat;
- un profesor la 16 elevi in sistemul educational din Romania;

In loc de final, va propun sa aflam in urmatoarele 2'20'' tendintele globale in ceea ce priveste prosperitatea economica. Una dintre observatii este ca Asia vine puternic din urma, in timp ce Europa pierde teren. Care sunt cele 20 tari cu potential care pot urca in clasamentul prosperitatii?

Setari Cookie-uri