Despre car sharing si alte solutii inteligente de mobilitate

Ofertele companiilor de leasing operational cresc in popularitate de la an la an, managerii aratand ca au inteles avantajele pe care acest tip de leasing le poate aduce si si-au indreptat atentia si resursele spre aceasta solutie mult mai rentabila decat alte modalitati de finantare. Acest lucru este dovedit de cresterea pe care piata a cunoscut-o in ultimii 7 ani: in Europa s-a inregistrat o crestere medie de 5-6% pe an cu diferente vizibile intre pietele occidentale, mult mai mature, ce au consemnat o crestere medie de doar 3% si restul Europei care prezinta piete emergente, cu mare potential si care au atins o crestere medie de 10%.

Rusia este tara in care piata leasing-ului operational a consemnat cea mai mare expansiune, majorandu-si cota cu 33 de procente din 2005 pana in 2012 si se asteapta o crestere cu inca 30% pana in 2015. Alte tari in care companiile au realizat avantajele pe care acest tip de leasing le ofera sunt India (cu o crestere a pietei de 29% in ultimii 7 ani si cu o estimare de crestere de inca 20% pana in 2015), China (cu o crestere de 17% si cu un potential de inca 30% in urmatorii 2 ani) si Brazilia, care a cunoscut o majorare de 13% in ultimii ani si care prezinta o posibila crestere de inca 13 procente pana in 2015.

Desi piata leasing-ului operational este inca in consolidare se asteapta o evolutie mai mare a produselor in urmatorii 5 ani decat in ultimii 15 ani. Acest lucru se datoreaza evolutiei tehnologice recente care ofera acum posibilitatea unei interfete directe cu utilizatorul si a solutiilor de mobilitate care sunt aplicate din ce in ce in mai multe tari.

Pentru a ramane performante pe o piata tot mai competitiva, firmele de leasing operational investesc si ofera solutii de mobilitate cat mai eficiente. Printre tendintele care se contureaza in aceasta zona sunt transportul co-modal, partajarea vehiculelor sau schemele “car sharing”, bugetul pentru transportul multimodal si mobilitate sau asistentul personal de mobilitate.

Transportul co-modal

Obiectivul transportului co-modal este diversificarea mijloacelor de transport disponibile. Companii din Belgia si Olanda ofera sansa clientiilor sa opteze pentru un serviciu care imbina avantajele inchirierii unui automobil cu avantajele calatoriei cu trenul. Clientii primesc pe langa o masina de calatorie, un pachet de bilete de tren care pot fi folosite in orice moment, astfel avand posibilitatea de a alege cea mai buna varianta de calatorie in functie de nevoile lor.

O alta solutie flexibila de mobilitate disponibila in cele doua tari presupune combinarea leasing-ului unui automobil cu un scuter cu 3 roti, foarte usor de condus si care este varianta ideala pentru traficul urban aglomerat. La fel ca varianta anterioara, aceasta prezinta pe lista de avantaje reducerea emisiilor de CO2 si reducerea kilometrajului, ceea ce conduce la reducerea costurilor.

Companiile de leasing operational din lume ofera si un alt tip de solutie de mobilitate, in cadrul careia pe langa leasing-ul unui autoturism apare si posibilitatea de a include in contract o bicicleta, fie ea conventionala sau asistata electric, o solutie alternativa sanatoasa pentru drumurile pe distante scurte.

Partajarea vehiculelor sau "car sharing"

Acesta solutie inovatoare are ca obiectiv extinderea pietei potentiale catre toti angajatii. Partajarea vehiculelor ofera clientilor firmelor de leasing operational diferite optiuni.

Astfel, exista o solutie care incorporeaza o flota de autovehicule si care poate fi folosita in mod aleatoriu de catre toti angajatii. Acestia impart autovehiculele din flota, care pot fi rezervate pentru scopuri personale sau de serviciu prin intemediul unei platforme online. Este foarte usor de folosit, flexibila, eficienta din punct de vedere al costurilor si ecologica deoarce aceeasi masina este folosita de mai multi soferi. Aceasta solutie este disponibila in Franta si urmeaza a fi implementata si in Luxemburg si Cehia.

In Belgia si Olanda clientii pot opta si pentru o solutie care le ofera posibilitatea de a incheia un contract flexibil pentru inchirierea unui autoturism economic. Astfel, soferul conduce o masina perfecta pentru traficul urban cu emisii de CO2 reduse, dar poate beneficia si de o masina mai mare atunci cand are nevoie.

Buget pentru transport multimodal si mobilitate

Acest concept de mobilitate ofera angajatiilor posibilitatea de a primi un buget de mobilitate in loc de un buget de masina, ceea ce permite extinderea ofertei de servicii si intelegerea administrarii bugetului pentru mobilitate.

Companiile isi optimizeaza astfel costul total de management, au o flexibilitate crescuta si un control mai bun asupra tuturor mijloacelor de transport. Angajatii primesc solutii de mobilitate eficiente, in timp ce managerul companiei se bucura de reducerea flotei de autoturisme si un cost total mai mic.

Asistent personal de mobilitate

Probabil una dintre cele mai utile si practice inovatii pentru o mobilitate crescuta este asistentul personal de mobilitate, disponibil in Franta si care urmeaza sa fie implementat si in alte tari din Europa. Este vorba despre o aplicatie accesibila de pe smartphone, tableta sau desktop care permite intregului personal al unei companii, indiferent daca folosesc masina sau nu, sa isi optimizeze calatoriile si are ca scop imbunatatirea vietii angajatului.

Asistentul de mobilitate ii ajuta pe angajati atunci cand acestia planuiesc o calatorie si le sugereaza cele mai eficiente mijloace de transport si trasee, in functie de situatia respectiva. Aplicatia ofera informatii in timp real despre trafic, vreme etc si avertizeaza utilizatorii despre toate modificariile care apar. Pentru managerii flotei, asistentul personal de mobilitate este un valoros instrument de raportare a mobilitatii companiei.

Luand in considerare evolutia pietei si tendintele mereu schimbatoare, asistentul personal de mobilitate pare a fi pionierul solutiilor de mobilitate viitoare. Deoarece este o platforma comuna intre toti angajatii unei companii si este conectat permanent la diferite surse de informatii, acesta ofera angajatiilor mai multe mijloace de transport disponibile, acces in timp real la date deschise si cea mai buna alegere bazata pe propria abordare a eficientei.