Cele trei mari ghinioane ale Romaniei. De ce 2014 va fi mai rau decat 2013

Dupa aproape 6 ani de tango argentinian cu Fondul Monetar International, ieri s-a mai incheiat o misiune de evaluare, de aceasta data reprezentantii FMI fiind prezenti la Bucuresti pentru a verifica progresele obtinute in cadrul acordul preventiv de 2 miliarde de euro, bani de care Guvernul spera sa nu se atinga.

Insa, Romania este deja unul dintre cei mai importanti debitori ai FMI, dupa ce in 2009 a imprumutat aproape 12 miliarde de euro, ceea ce la momentul respectiv a fost o gura de oxigen pentru o economie luata pe nepregatite de criza financiara, dar si pentru politicieni care, la randul lor, au fost total luati prin surprindere de trecerea brusca de la o crestere economica de 7% pe an la una puternic negativa.

Acum, insa, in anul de gratie 2013, cand se vorbeste de revenirea economica in toate colturile mapamondului, statutul de “elev premiant” al FMI este un mare ghinion.

Fondul are de gand sa isi recupereze datoriile si, probabil, nu va tolera ca elevul cuminte din prima banca sa se obrazniceasca chiar acum cand are de dat niste bani. Atitudinea de dascal sever s-a vazut chiar si la aceasta vizita, cand sefa misiunii, Andrea Schaechter, a propus masura terifianta de a creste cota unica, singurul avantaj competitiv al Romaniei in regiune, unde si asa alte tari vecine incep sa se detaseze in cursa pentru ISD-uri, ca urmare a unui sistem fiscal mai predictibil, a unui Fisc mai eficient si in general in urma unei atitudinii mai prietenoase fata de investitorii straini.

Cu sau fara o strategie de genul politist bun (Guvernul), politist rau (FMI), autoritatile au reusit sa evite luarea unei masuri ce ar fi deschis sicriul pentru mediul de afaceri, majorarea cotei unice.

Insa, pentru a sta cat mai drept(i) la tabla, guvernantii au scos din joben noi taxe si au promis ca isi vor invata lectia si mai bine data viitoare. Toate aceste lucruri si amanarea reducerii CAS pana in al doilea semestru al lui 2014, coincidenta sau nu, an electoral.

Asa iese in calea economiei romanesti un alt mare ghinion: anul electoral 2014.

Tocmai cand economia parea sa se aseze confortabil in jurul unei cresteri relativ modeste, dar sigure, de 2%, se apropie un an cu doua alegeri. De fapt, in ciuda lamentatiilor autoritatilor fiscale despre subtierea veniturior in ultimele doua luni, Guvernul a inceput campania pre-electorala si a anuntat cresterea pensiilor, a salariului minim si a lefurilor pentru medici si profesori.

Bineinteles, toate aceste masuri trebuiau compensate cu unele majorari de taxe, impozite si accize. Asa ca au aparut peste noapte, bineinteles fara consultarea prealabila a mediului de afaceri, taxa pe stalpi, parcari si piscine, acciza suplimentara de 7 euro centi pe carburanti si majorarea cu 25% a redeventelor pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze.

De altfel, Guvernul pare sa ia pe furis aproape orice decizie ce vizeaza fiscalitatea, la fel cum s-a intamplat si in cazul legii insolventei unde oamenii de afaceri nici nu au fost chemati la consultari. Ce a iesit? O treaba tipic romaneasca, o lege cu mai multe probleme parca decat precedenta si, mai mult, declarata neconstitutionala de judecatorii de la CC.

Cat despre amanarea reducerii CAS, o masura care ar fi avut in 6-12 luni un impact puternic pozitiv asupra mediului de afaceri si chiar asupra veniturilor la buget, vorbim doar de un ghinion de sincronizare. Niciun Guvern nu ar risca acum cu un an inainte de alegeri sa introduca o masura fiscala ce va produce un gol de venituri fix cand va fi cea mai mare nevoie de ele.

Poate ca cel mai mare ghinion este ca si in 2014 vom fi condusi de o coalitie ce trage mai mult spre stanga si, istoric vorbind, stanga nu a depus niciodata prea mult efort pentru a plasa cresterea economica si investitiile pe primul loc.

De fapt, partidele de stanga au fost mereu iscusite la crearea de strategii pentru a da impresia cresterii veniturilor, pe ideea “sefu’ da porcul”, dupa cum remarca un cunoscut analist economic.

2014 se anunta un an bun pentru economia mondiala, chiar si celebrele PIGS ale Europei urmand sa se bucure de o timida inflorire economica. In Romania, insa, urmeaza campania electorala, urmeaza promisiunile, cheltuielile in exces, derapajele bugetare si un profesor dur care va fi la datorie si va accepta tacit orice majorare de taxe in detrimentul revenirii economiei la potentialul real.

Cititi aici toate "surprizele" pe care le-a anuntat Guvernul dupa incheierea negocierilor cu FMI.

Setari Cookie-uri