Vreau o toamna fara noi poveri fiscale si fara esecuri economice

Comunitatea de business are motive de sarbatoare: este duminica seara si au trecut trei zile consecutive in care guvernantii nu au crescut si nici nu au inventat vreo taxa.

Am urmarit si interpretat cele mai importante masuri politice cu impact economic din ultima saptamana in urmatoarea cheie: cu ce gresesc antreprenorii romani si marii investitori straini de sunt fortati sa isi petreaca fiecare toamna din viata lor cu scenarii de risc, alaturi de zeci de variabile fiscale si preocupati de examinarea efectelor generate de esecurile statului in economie? O intrebare retorica ce imi arata, totusi, o privire generala a Romaniei pe care o vreau peste 10 ani: o economie cu stabilitate fiscala in care departamentele financiare ale marilor companii sa fie optimiste in lunile septembrie-noiembrie.

Fie ca analizam neonorarea promisiunii ministrului Finantelor de la inceputul anului (reducerea TVA la 19% sau taierea contributiilor sociale cu 5%), fie ca disecam masurile socialiste de crestere a accizelor si de impunere a unor taxe pe stalpul de energie electrica sau pe cosul de fum, concluziile sunt simple: avem in Romania un careu de probleme grave in domeniul fiscalitatii: cresterea numarului de taxe, instabilitatea legislativa, neclaritatea legii si administrarea fiscala deficitara.

M-am pus zilele acestea in pielea antreprenorilor si a managerilor din multinationale care se ocupa de stabilirea bugetelor pentru 2014. De obicei, acest proces incepe in septembrie si se incheie in noiembrie. In aceasta perioada, cei responsabili de bugetele de investitii pentru anul urmator se uita cu atentie la orice miscare a guvernantilor si citesc inclusiv stirile economice. Daca privim la ultimii patru ani, observam ca am avut cele mai agitate luni de toamna: cresteri de taxe, privatizari esuate, scandaluri politice si, din nou, cresteri de impozite ori esecuri in ceea ce priveste trecerea companiilor de stat in proprietate privata. Aceste vesti au un impact direct asupra dispozitiei marilor companii de a adauga proiecte cheie in buget pentru anul urmator. Spre exemplu, aud tot mai des informatii despre multe companii mari si mici care renunta la anumite proiecte din cauza contextului incert. Esecurile lamentabile din privatizarile CFR Marfa si Oltchim si cresterile de taxe ilogice economic sunt cele are raman in mintea investitorilor straini, intrucat ei se uita mai ales la stabilitatea economica a unei tari.

Va indemn aici la un exercitiu de memorie. Daca in toamna anului 2010, investitorii straini si antreprenorii incercau sa se ridice in doua picioare dupa upercutul guvernamental aplicat prin cresterea taxei pe consum, in trimestrul patru din 2011 mediul de business avea cinci mari nelinisti: 1. Galagia politica de la Bucuresti, motivul principal pentru care increderea populatiei nu-si revenea; 2. Nokia pleca de la Jucu sub privirile neputincioase ale Guvernului Emil Boc; 3. Investitorii nu mai aveau incredere in sectorul energetic din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze/electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati; 4. Amenintarea noii taxe clawback, prin care orice crestere din privat urma sa fie data inapoi statului; 5. Amenintarile socialiste ale lui Traian Basescu inspre bancile private de tipul “V-ati imbogatit in Romania! Nu vom plati lacomia voastra”.

Sa dam pe repede inainte. Toate bune si frumoase in economie, insa numai manager si proprietar de active private sa nu fi fost in toamna anului 2012. Tunurile anti-antreprenoriat&proprietate privata erau indreptate atat dinspre Palatul Victoriei, cat si de pe meterezele Palatului Cotroceni: Liviu Voinea, pe atunci secretar de stat, vorbea fara inteles economic („Pierderile din economie sunt 10% din sectorul de stat si 90% din sectorul privat. Statul este mult mai disciplinat financiar decat sectorul privat.”), in timp ce presedintele Traian Basescu era de acord cu amanarea privatizarii CFR Marfa, argumentul fiind acelasi vehiculat in ultimul deceniu: „nu este momentul prielnic”. Mai mult, mascarada privatizarii Oltchim de la finele anului trecut s-a transformat intr-un cosmar pentru consultantii si avocatii care mai aveau contacte cu potentiali investitori straini interesati de Romania.

Antreprenorii si managerii responsabili cu bugetul pe anul 2014 au primit in ultima saptamana multe motive sa-si puna mainile in cap si sa revizuiasca strategia pe anul urmator, dar cel mai grav este, din punctul meu de vedere, faptul ca de la inceputul anului viitor nu va fi redus nici nivelul contributiilor sociale si nici cota de TVA, singurele elemente de natura fiscala care pot avea impact direct asupra ritmului de dezvoltare economica al Romaniei in momentul de fata.

Avem un nou guvern care ne arata in 2013 cat este de fricos, asa cum ne-am obisnuit in fiecare toamna. Guvernantii considera ca taierea contributiilor sociale reprezinta un risc, desi este evident ca ramane cea mai sanatoasa masura de stimulare a economiei in conditiile in care munca este supraimpovarata.

Probabil ca intreprinzatorii si managerii din departamentele financiare ale marilor companii se gandesc deja la cum va arata toamna anului 2014. Vom vedea, pana la urma, o scadere a CAS? Vom avea, din nou, privatizari esuate? Vom simti in continuare un raport defavorabil intre numarul persoanelor angajate si cele care primesc ajutoare sociale? Intrebarile sunt premature pentru marii investitorii care sunt ignorati la intocmirea legii insolventei si care isi exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite ce va determina o agravare fara precedent a poverii fiscale suportate de contribuabili, asa ca ne ramane doar hazul de necaz: au mai trecut cinci minute si iata ca guvernantii nu au anuntat nicio crestere de taxe!

Setari Cookie-uri