Haos-ul bine 'guvernat'

Unul dintre principiile fundamentale ale managementului performant al tuturor proceselor in care sunt implicate fiintele umane se refera la convergenta dintre vorbe si fapte. Altfel spus, motivarea echipei, succesul unei operatiuni si, mai ales, eficientizarea costurilor depinde, in primul rand, de credibilitatea mesajelor  transmise de “locomotiva”.

Orice proces se incheie, logic, prin modificarea spatiului in care se produce. Exista insa procese care au ca obiectiv imediat modificarea structurala a spatiului. In acest caz, fortele de reactiune la noua organizare sunt mult mai mari decat in cazurile normale, deci forta echipei si mai ales increderea in cei care conduc procesul este esentiala pentru calitatea finalitatilor.

Ca sa n-o mai lungim cu teoria, marea nostra problema in aceste zile o reprezinta superficialitatea cu care sunt conduse procesele de implementare ale regulilor intracomunitare. Vorbim mult la general, dar cand ajungem la amanunte ne incurcam, precum chibitii din tribune, pusi sa traga la poarta. Agentii economici sunt precum sectoarele industriale cu foc continuu. Nu poti sa inchizi si sa redeschizi activitatea fara sa existe etape de tranzitie, pregatite metodic si cu informatii transmise din timp, clar si coerent.

Stim cu totii ca importam mai mult decat exportam, iar importurile (in afara celor din China) sunt preponderent din UE. Sunt camioane cu marfa care au plecat de la exportatori din UE catre Romania in decembrie 2006 si au ajuns in Romania in ianuarie 2007. Intre doua focuri de artificii, in Monitorul Oficial a mai aparut o “pietricica in pantof”, numai buna de facut bataturi. Clocit prin 12 decembrie, publicat in 27 decembrie (cand soriciul, palinca si euforia integrarii diminuau apetitul, si asa scazut, pentru citirea Monitorului Oficial, deficitar din cauza ca nu contine “fetele de la pagina 5”), citit dupa 3 ianuarie cand, cu incetineala mahmurelii, s-au deschis vamile, Ordinul Ministerului Finantelor nr.2135 din MO nr. 1029/28.12.2006 ne-a lasat muti de uimire pe multi dintre noi. Toti cei ce am importat produse accizabile “nearmonizate” din UE pana in 2006,  trebuie sa ne autorizam ca sa ne putem continua activitatea. Cuvantul autorizare, pentru majoritatea dintre noi, reinvie cosmarurile anilor ’90: acte, hartii, stampile, sluj pe la ghisee cu angajati neinformati. Si, mai ales, timp pierdut. Autorizarea este, binenteles, provizorie, ca sa te chinui de doua ori, si, eventual, ca sa dai de lucru armatelor de functionari ce toaca banul public. In acest timp, ce ai de facut? ori inchizi sandramaua, ori te faci ca ploua - ilegal - , ori te apuci sa importi via Turcia, ca e mai usor...?

Daca, cumva, vrei sa te lamuresti, intreband la vreo autoritate ce s-a chinuit cu elaborarea sutelor de pagini ale normelor de aplicare ale Codului Fiscal, esti trezit, barbar, la realitate (ca miresele dupa intoarcearea din luna de miere) de raspunsul sec “nu mai este de competenta noastra”, ceea ce te impinge sa visezi la reactii verbale ce nu au nimic de-a face cu civilizatia europeana. Sa nu cumva sa va imaginati ca cineva s-a gandit sa lase vreun timp de reactie, vreo perioada de gratie... Nuuu! Tu, cel care platesti, n-ai nici un drept, trebuie sa stii si sa te descurci. Este inca o lectie spartana de supravietuire, care ne pregateste pentru piata libera, daca mai apucam sa ajungem acolo!

 

O carte serioasa despre situatia absurda pe care am descris-o mai devreme:

 

Cate ceva despre haos”, autori: Ziauddin Sardar si Iwona Abrams, aparuta la editura Curtea Veche.

Nu pot sa schimb decat ceea ce recunosc ca exista!