Ce fel de leadership produce schimbari?

Una dintre intrebarile pe care le primesc cel mai des de la cei cu care lucrez este – ,,Ce face ca o organizatie sa fie de succes? Care este, de fapt, secretul?”. Sa fie vorba despre organizarea riguroasa, planificarea in amanunt a activitatilor, definirea foarte clara a politicilor? Este oare despre reguli, practici, ore de lucru, organigrame sau ierarhii? Nu. Eu cred ca este vorba, in primul rand, despre oameni si despre atitudinea acestora. Pentru ca maine ni se pot defecta cele mai bune softuri sau putem pierde ultimele date introduse in sistem, insa, daca ne putem baza pe oamenii din organizatie, avem incredere ca vom reusi sa mergem mai departe.

Si ce sta, de fapt, in spatele resursei si fortei umane, care anima tot si duce la evolutia organizatiei? Leadership-ul autentic – o forma de leadership transparent, sincer, deschis si relational in raport cu ceilalti.
Va invit sa analizam cateva trasaturi importante ale liderilor autentici.

1. Liderii autentici sunt umani

Probabil ca ni se intampla la un moment dat multora dintre noi – ne este greu sa relationam cu o persoana care pare ca intotdeauna le stie pe toate, ca nu se afla niciodata in dificultate, ca ceilalti nu stiu si nu pot sa o ajute. De altfel, aceasta situatie pare nerealista – cu totii ne simtim la un moment dat vulnerabili, nu stim cu certitudine care este directia potrivita sau avem nevoie de o parere in plus. Diferenta sta in faptul ca liderii autentici declara deschis aceste lucruri.
Mai mult, ei folosesc aceste dificultati ca pe o oportunitate de a-i uni si mai puternic pe cei din echipa lor. Pentru ca singur ajungi mai repede, dar impreuna ajungi mai departe.

2. Liderii autentici conduc prin exemplul personal

Ati auzit vreodata in jurul vostru expresii cum ar fi ,,Ceva trebuie sa se schimbe” sau ,,Asa nu se mai poate. Avem nevoie de o schimbare” si, totusi, nu s-a intamplat nimic? De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?

Nicio actiune autentica si cu un real impact nu se realizeaza doar la simpla sa verbalizare. Lucrurile nu se intampla de la sine, la fel cum organizatiile puternice nu apar peste noapte. Cineva, executivul sau liderul, ia lucrurile in propriile maini si incepe sa actioneze conform valorilor si principiilor pe care le declara. Astfel, liderul autentic ii inspira pe ceilalti sa faca la fel si sa il urmeze intr-un mod firesc.

3. Liderii autentici comunica deschis

Leadership-ul autentic e o munca de echipa – liderii si echipa lor construiesc impreuna mediul exceptional in care se petrec cele mai frumoase si de succes lucruri. A sti sa ii asculti pe ceilalti, dar si a sti cum sa dai feedback sunt doua abilitati esentiale pentru un lider autentic. Comunicarea deschisa si directa cu cei din jur este foarte importanta, in acest sens, iar un rol deosebit il joaca inteligenta emotionala.

Capacitatea de a ne conecta la ceilalti, de a empatiza cu ei si de a-i intelege face parte din comunicarea deschisa cu cei din jur. Aceste lucruri sunt cele care creeaza comunitati, care unesc oameni si construiesc podurile cele mai solide intre acestia.

4. Liderii autentici conduc cu inima

Poate sa para ca afirmatia de mai sus este cel putin paradoxala – ce inseamna sa conduci cu inima in lumea dura a business-ului? Cand spun ca liderii autentici conduc cu inima, acest lucru nu inseamna ca ei conduc impotriva sau in detrimentul ratiunii, ci alaturi de aceasta.
A conduce cu inima o organizatie inseamna a fi atent la nevoile oamenilor care fac parte din ea si de a-i privi, in primul rand, prin calitatea lor umana, nu prin prisma rolului functional in organizatie. Oamenii sunt cea mai valoroasa resursa pe care o au astazi organizatiile, iar liderii autentici sunt doar unii dintre cei care si-au dat seama de acest lucru si il pretuiesc ca atare.

Cred ca leadership-ul autentic este o noua paradigma a organizatiilor de succes, in care lucrurile se intampla firesc, iar evolutia organizatiei in sine este data de calitatea vietii profesionale a fiecarui membru in parte.

Despre leadership si lideri cred ca se scrie in fiecare zi un tom de literatura: ce e un lider, cum ar trebui sa fie, ce ar trebui sa faca s.a. Toata lumea are o idee despre cum este un lider, cand, in fapt, onestitatea, transparenta si a fi ceea ce sunt cu adevarat ii face lideri sa fie urmati.

Setari Cookie-uri