Ianuarie 2014: pasim in viitor, dar analizam trecutul

Cele mai recente statistici ale ASLO arata o crestere foarte modesta a pietei de leasing operational pentru primele 9 luni ale lui 2013: doar 1% fata de aceeasi perioada a anului 2012, cand se inregistra o crestere vizibila de 14% fata de anul anterior. Aici apare intrebarea: este acesta un semn de ingrijorare? A ajuns piata la un maxim? 2014 va fi un an de declin?

Raspunsul este NU. Daca privim per ansamblu plaja de instrumente financiare puse la dispozitia managerilor din Romania, vom vedea ca se inregistreaza scaderi drastice in zona leasingului financiar spre exemplu. Coreland acest lucru cu cresterea constanta de pe piata de leasing operational vedem ca numerele arata de fapt o evolutie pozitiva intr-un context general negativ, o inlocuire a altor servicii financiare cu cele de leasing operational.

Estimarile pentru 2014 sunt pozitive, astfel incat trendul ascendent se va mentine in primele luni ale anului. Este insa riscant sa facem pronosticuri pentru ca evolutia pietei de leasing operational este dependenta de factori externi precum contextul economic general, modificarile legislative, dar si scaderile considerabile de pe piata auto din ultimii ani.

In acest context general incert, companiilor de leasing operational nu le ramane decat sa inoveze si sa se afle mereu cu un pas inaintea celorlalti jucatori, cu oferte competitive pentru managerii de companii sau de flote. Primul avantaj oferit de aceasta solutie de finantare este chiar specificul sau: asigurarea unei game foarte largi de servicii si preluarea responsabilitatilor de administrare a flotei auto si a riscurilor operationale de catre firma de leasing operational, la un cost fix lunar.

Pe langa aceste caracteristici de baza, tarile din vest au dezvoltat numeroase servicii care vin in beneficiul clientilor, servicii care sunt usor, usor adoptate sau importate si de companiile din Romania pentru clientii locali. Poate cel mai important trend in 2013, care cu siguranta va inregistra o evolutie extrem de dinamica in 2014, este cel al solutiilor de mobilitate: aplicatiile pentru smartphone sau tableta sau alte servicii adresate dispozitivelor mobile sunt extrem de utile clientilor de leasing operational, in general persoane din mediul de business, in permananta miscare.

Companiile de leasing au resimtit aceasta nevoie in piata si au implementat diferite solutii mobile care usureaza viata conducatorilor auto: aplicatii care ofera o lista cu cele mai importante puncte de service sau benzinarii, solutii care conecteaza direct clientul cu serviciul de Customer Care la un simplu clic, sau care permit clientului sa se informeze despre valabilitatea asigurarii RCA sau ITP.

Un alt trend care s-a facut simtit in pietele occidentale si cu siguranta va aparea si in Romania anului 2014 este acela de a combina diferite solutii de transport pentru a fi permanent la dispozitia clientului, indeplinindu-i orice nevoie de mobilitate. Astfel, tarile din Benelux in special ofera combinatii inteligente intre transportul cu masina de serviciu, bicicleta sau trenul, venind constant in intampinarea nevoilor unui tip de client extrem de activ.

In final totul se rezuma la clientul serviciilor de leasing operational si nevoile acestuia. Acest tip de solutie financiara este una dintre cele mai comode si mai ofertante la nivel de flexibilitate in satisfacerea nevoilor, iar companiile din acest domeniu vor fi intotdeauna printre cele care se adapteaza si reinventeaza in mod constant.

Pentru 2014 cele trei cuvinte de baza in leasingul operational sunt crestere, transformare si globalizare. Aceasta inseamna o orientare catre servicii personalizate si eficientizare a costurilor pentru clienti, o consolidare a pietei si a jucatorilor din aceasta zona, precum si o crestere a procentului de business realizat intre companii multinationale cu filiale in diferite zone ale globului. Se anunta un an foarte interesant pentru leasingul operational si toate transformarile care urmeaza vor fi spre beneficiul si confortul clientilor.

Setari Cookie-uri