Gaseste-mi un director bun! Nu ma intereseaza ce stie, doar sa nu ma fure...

Cu cativa ani in urma am recrutat un director general si cateva pozitii de board pentru o mare corporatie multinationala care a intrat in Romania cumparand o firma deja existenta. Ca toti strainii veniti ajunsi pentru prima data la noi, au insistat sa le prezint candidati care veneau din aceeasi industrie, de pe exact aceleasi pozitii, cu cel putin zece ani de experienta in industrie si alte asemenea. Toti fac la fel, fara exceptie. Degeaba am incercat eu sa le sugerez sa se uite ceva mai mult la om si sa nu mai fie obsedati atat de tare de CV si de experienta, ca nici nu au vrut sa auda.

Ba, mai mult, incepusera sa bombane ca peste ce recruiter ciudat au nimerit. Cand le tineam teoria cu candidatii civilizati nu intelegeau nimic. Ei stiau una si buna, asa au facut toata viata, nu vedeau de ce trebuie sa faca altfel acum. Atatia ani de experienta pentru country manager, atatia pentru vicepresedinte, atatia pentru ala, atatia pentru celalalt. Le-am dat, pana la urma, ce voiau.

Am avut multe discutii cu ei de atunci, de fiecare data cand veneau in tara. O redau doar pe ultima, de saptamana trecuta, care e un fel de sinteza si de concluzie a tuturor celorlalte: « George, suntem de atatia ani in Romania, avem vreo doua mii de angajati si am pierdut pana acum aproape o suta de milioane. Am cateva zeci de directori, ii cunosc aproape pe toti. Sau asa credeam, oricum. In momentul asta nu mai stiu cine e cinstit si cine nu. Dupa cate s-au intamplat in ultimele luni, stii si tu, nu m-ar mai mira sa aflu ca toti ma fura si ma mint. Sigur, or fi si cativa cinstiti, neconditionat, dar de unde sa stiu eu care sunt aceia? Cine sa imi spuna asta si, mai ales, cum sa-mi demonstreze? Conduc firmele acestea de zeci de ani, insa nu am mai fost vreodata in aceasta situatie. Acum iarasi trebuie sa schimb directoul. Crezi ca imi poti gasi un director bun in Romania? Nu ma mai intereseaza de unde vine, ce si cata experienta are, sa vina din productie, din mediu industrial, doar sa nu fure. Si sa fie inteligent, sa prinda repede, ca ii explicam noi cum se face... »

Da, in Romania trebuie sa demonstrezi ca nu furi si ca esti bine intentionat...