Irationala ötaxa pe stalpö ataca insasi coloana vertebrala a economiei Romaniei

Premierul Ponta a introdus o noua taxa, “taxa pe stalp”.

Aceasta taxa desigur ca nu exista in programul de guvernare si asigura “spatiu fiscal si bugetar” pentru masurile pre-electorale de captare a unui anumit tip de electorat. Pana acum discutia s-a centrat pe impactul unei cresteri de taxe asupra unei economii ce creste mai mult statistic si nu poate sa creeze sustinut noi locuri de munca si pe incercarea de a estima suma ce va fi scoasa din economie.

Impactul negativ asupra economiei nu este combatut de nimeni. Estimarea privind suma colectata este fluida mai ales in lipsa normelor de aplicare si a negocierilor continue cu mediul de afaceri. Aceste doua perspective nu capteaza raul maxim facut de acest proiect.

Aceasta este o taxa contra investitiilor!

Aceasta taxa afecteaza direct PIB-ul potential al Romaniei. Potentialul de crestere neinflationist al Romaniei, superior momentan mediei Europene, este ceea ce permite Romaniei convergenta reala la media europeana. O piedica suplimentara in fata investitiilor in noi capacitati de productie, infrastructura productiva, nu face decat sa reduca potentialul de crestere a economiei Romaniei si sa incetineasca progresul.

Aceasta taxa creeaza o bariera de intrare punand o problema clara de concurenta neloiala pentru afaceri ce trebuie sa realizeze noi investitii majore. Afacerile care detin deja “stalpi” si eventual amortizati indelung sunt evident favorizate si protejate. Aceasta taxa este irationala daca functia pierdere, preocuparea Guvernului ar fi bunastarea populatiei. In cazul in care functia pierdere a guvernului este doar generarea de fonduri pentru nevoile unui an electoral, atunci aceasta taxa isi gaseste rationalitatea.

Platibila in doua transe, prima simultan cu alegerile europarlamentare, aceasta taxa ataca in mod clar potentialul de creste al Romaniei, departand-o de dezideratul convergentei reale la media europeana.

Setari Cookie-uri