Fiecare cu logica lui...

Am intrebat pe Internet de ce unii nu isi pun varsta si poza in CV. Concluziile le voi sintetiza in alte doua articole, pentru ca e un subiect care merita analizat din multe unghiuri, duce la multe esente. Multe raspunsuri am primit. Dupa ce am separat sudalmile si mascarile, se putea vedea cu usurinta ca acestea pot fi grupate in trei mari categorii. Acum voi scrie doar despre una dintre acestea, conturata prin cele cateva exemple de mai jos:

"Ultimul interviu de angajare l-am sustinut in 2004. Imi amintesc ca puneam poza, Acum nu as mai considera-o necesara. Orice cautare dupa nume, va conduce si la niste poze. Iar varsta se deduce usor. Data fiind evidenta, poate intrebarea e o capcana? :)"

"...in plus, e o practica destul de comuna ca recruiterii sa caute pe Google, FB sau Linkedin detalii despre candidatii “interesanti.”"

"...Oricum daca chiar este curios, angajatorul poate afla varsta raportandu-se la anul absolvirii liceului."

"...Oricum e foarte usor de dedus dupa anii de studiu (perioada de liceu cel putin e cvasi-generala intre 14 si 18 ani. cu liceu intre 1994-1998, e aproape sigur ca persoana s-a nascut in 1980, +/- 1 an)"

Da, pare foarte logic ce spun ei aici. Dar de ce trebuie sa stau eu, ca recruiter, cu CV-ul intr-o mana, cu calculatorul in alta si cu browserul de Internet in cealalta, si sa stau zece minute sa evaluez un CV, in loc de doua? Poate pentru ca "Lasati, sa mai vedeti si dumneavoastra cum e sa munciti, ca prea usor castigati banii cu tarifele pe care am auzit ca le aveti.", dupa cum mi-a spus intr-o zi o candidata, intr-un acces de ingenuitate...

Si nu e singura data cand ma intreb daca omul acela are ceva cu mine sau, pur si simplu, care o fi fost logica actiunilor lui.

De pilda, cand imi trimite un CV in care imi scrie ca e HFSY manager, cu atributii extinse si POJF si MTT, certificat RCC. Cand il intreb, timid, ce sunt acelea, face ochii mari si pozeaza a perplexitate: "Cum, dar toata lumea din industria noastra stie ce sunt acelea HFSY, POJF si MTT!", cu subintelesul: "E-te-te, recruiterul lui Peste, cum crede el ca ma poate evalua pe Mine, cand habar n-are de HFSY si de POJF..."

Sau cand imi trimite un CV cu o poza de 3 Mb: "Pai e foarte simplu! Copiati poza in Clipboard, dupa care deschideti un Microsoft Paint, sau alt utilitar cu care vin deja instalate Microsoftul sau Office-ul, deschideti poza in programul respectiv, dupa care apasati pe butonul compress. Dupa care, cu un simplu Ctrl+C o luati de acolo, si pac!, cu Ctrl+V o puneti inapoi in fisier, dati seiv si acum aveti un fisier de 50 de ca. Foarte, foarte simplu, si un elev de clasa a cincea stie asta acuma...". Sau invers: Ia un fisier de 50Kb, il zipuieste si il face de 35Kb, dupa care mi-l trimite mie pe e-mail, pentru ca eu sa pot demarez tot procesul invers, nu inainte de a verifica suplimentar arhiva, pentru ca stiti cum e cu zipurile si cu virusii. Sau, si mai si, primesc din cand in cand fisiere in formate de care nu am auzit niciodata pana la varsta aceasta, cat sunt eu de IT-ist. "Pai e foarte simplu, dati o cautare pe Google ca sa vedeti cu ce programe se deschid acele fisiere? Cuuuum, nu aveti instalat pe calculator un Rimbler Kwake ca sa-l puteti deschide??? Fantastic! Dar stati ca va spun eu prin telefon cum sa-l deschideti in Photoshop, pentru ca pe acesta mi-ati spus ca il avet! Deci, mergeti la butonul..."

Si ceva despre PDF-uri: acum cam toata lumea are softuri specializate de analiza de continut, data mining, stocare si arhivare, extragere de continut si indexare, banci de date sofisticate. Toate acestea stiu sa lucreze cu fisierele de text de tip .doc, .rtf sau pe acolo, nu stiu sa existe vreunul care sa poata face toate aceste operatii pe un .pdf. Dar ce conteaza asta pentru candidatul mandru de PDF-ul lui: "Lasa-i sa le faca manual, ce alta treaba au?" Sau, si mai comod, de ce sa-i mai trimit eu un fisier, cand pot sa-i dau direct linkul catre CV-ul meu de pe cine stie ce site...

Iar unul, cand l-am intrebat de ce nu si-a pus telefonul in CV, mi-a raspuns asa: "Dom'le, sa stii ca am vrut sa vad daca chiar va intereseaza persoana mea. Daca nu faceati efortul sa trimiteti un e-mail ca sa aflati ce telefon am, insemna ca nu va interesa, si nu avea rost sa mai pierd si eu vremea." Si nu a fost singurul, sunt multi care intentionat nu isi trec informatii esentiale in CV, ca sa te "testeze".

Asadar, "stiti, fiecare cu logica lui", cum mi-a zis o candidata. Lista e lunga...