Minciuna si miturile sale

Se spune ca adevarul are darul de a ne face liberi. Avem impresia ca societatea este cladita pe adevar si punem accentul in mod deosebit pe onestitate in relatiile dintre noi. Insa, preferam sa cosmetizam de cele mai multe ori realitatea, pentru a fi mai usor de digerat, atat de noi, cat si de ceilalti. Nu este de mirare ca in aceste conditii, in medie, primim si producem aproximativ 200 de minciuni zilnic1.

Majoritatea acestora sunt nevinovate si menite a crea o stare de confort unor persoane de sentimentele carora ne pasa. Sigur ati fost nevoiti sa laudati de pilda o noua tunsoare ori un obiect vestimentar, desi stiati foarte bine ca nu este nimic de laudat la modul in care i se potrivesc persoanei in chestiune. Dar aceste minciuni nu au un consecinte grave. Problemele incep sa apara atunci cand adevarul este denaturat ori ascuns cu buna stiinta si consecintele pot genera pierderi in bani, falimentul unor afaceri ori chiar pot influenta drastic destinul unor persoane.

Studii profesioniste au demonstrat ca, in medie, oamenii detecteaza doar 54% din situatiile in care sunt mintiti, adica doar putin mai bine decat prin ghicire / sansa. Chiar si un meteorolog reuseste sa prevada vremea mai eficient. Pentru a creste aceasta rata de succes, este nevoie de mult antrenament referitor la comportamentul uman, limbajul corporal ori micro-expresii. Exista numeroase articole, carti si studii accesibile oricui doreste sa aprofundeze domeniul detectarii minciunii, insa in lipsa unui training specializat eforturile pot fi lipsite de rezultate concrete. Mai mult, absorbtia unor informatii generale despre tehnicile de detectare a minciunii poate fi foarte daunatoare, putand duce la situatii in care semnalele transmise sunt gresit interpretate, de multe ori scoase din context si aplicate eronat. In aceasta situatie se afla atat oamenii obisnuiti cat si cei care teoretic ar trebui sa cunoasca natura umana mai bine: medicii, avocatii ori politistii. Un studiu realizat de Paul Ekman si Maureen O’Sullivan a demonstrat ca doar agentii secreti (ofiterii de informatii) reusesc sa detecteze minciunile cu o rata de succes mai mare decat sansa.2

Observarea unor tipare de comportament si interpretarea acestora in afara contextului in care se produc, poate duce la situatii in care adevarul, in loc sa fie aflat, este denaturat. Gesturile si micro-expresiile sunt precum cuvintele dintr-o propozitie: daca le este schimbat locul, atunci sensul este de asemenea schimbat. Cine cauta sa afle adevarul despre afirmatiile ori intentiile unei persoane nu trebuie sa uite acest lucru.

Unele mituri referitoare la minciuna pot avea consecinte grave:

- Daca o persoana se uita spre dreapta-sus cand face o afirmatie, zona care corespunde emisferei creative a creierului, atunci minte. Aceasta preconceptie este atat de inradacinata in mentalul colectiv incat este folosita si de politisti in interogatorii. Dar un studiu recent a demonstrat ca in functie de situatie, oamenii pot folosi aceasta privire fara a putea fi acuzati ca mint.3

- O persoana evita contactul vizual cand minte. Nimic mai fals. De fapt, o persoana care minte va sustine contactul vizual mai mult decat normal, stiind ca exact acest tipar de comportament este cautat.

Un exemplu referitor la folosirea gresita a tehnicilor de detectare a minciunii si a miturilor despre aceasta este cazul Central Park jogger din 1989. Consecintele au fost grave, cinci tineri fiind arestati, condamnati si incarcerati din 1990 pana in 20024 , ca urmare a modului eronat in care anchetatorii au condus interogatoriile si au interpretat limbajul non-verbal al celor implicati.

Ca orice arta, detectarea minciunii nu este usoara si se bazeaza pe foarte mult exercitiu, munca, studiu in situatii reale si nu in ultimul rand este legata strans de onestitate, pentru ca din pacate este mult mai usor sa-ti dai seama cand cineva minte decat sa afli adevarul.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. http://www.paulekman.com/wp-content/uploads/2013/07/The-Ability-To-Detect-Deceit-Generalizes-Across-Differ.pdf
2. http://www.paulekman.com/wp-content/uploads/2013/07/A-Few-Can-Catch-A-Liar.pdf
3. http://www.smithsonianmag.com/science-nature/myth-busted-looking-left-or-right-doesnt-indicate-if-youre-lying-1922058/?no-ist

4. http://www.nytimes.com/2002/12/20/nyregion/convictions-and-charges-voided-in-89-central-park-jogger-attack.html

Setari Cookie-uri