Noi tendinte pe piata leasingului operational: autovehicule si solutii pentru condus ecologic

Odata cu evolutia pietei de leasing operational consumatorul a dezvoltat noi cerinte generate de actualizari tehnologice, sociale sau legislative, adaptabilitatea si anticiparea nevoilor fiind atribute constante si imperative pentru satisfacerea noilor solicitari. Principalele cerinte sunt orientate catre optimizarea parcului auto si a costurilor aferente, dar se contureaza in ultima perioada un nou trend: orientarea catre activitati si parcuri auto ecologice, prietenoase cu mediul inconjurator.

Comportamentul de consum in acest sector a fost influentat de tendintele europene care au contribuit la nevoia accentuata de a proteja mediul inconjurator si a reduce amprenta flotelor auto. Companiile de leasing operational au realizat amploarea si importanta acestui fenomen si ofera in prezent diverse facilitati si solutii menite sa reduca impactul negativ asupra mediului. In acest sens, firmele de leasing operational se transforma in veritabili consilieri si indrumatori pentru clientii dornici de a alege autovehicule si solutii mai prietenoase cu mediul. Desi in Romania nu sunt beneficii legislative consideram ca in viitor se vor implementa sub presiunea UE si astfel anticipam aplicarea unor taxe mai mici pentru autoturismele cu emisii reduse de CO2.

Luand in considerare toate aceste aspecte, managerii de parcuri auto devin din ce in ce mai interesati de flotele si solutiile ecologice, astfel incat cererea in aceasta zona continua sa inregistreze cresteri. Vehiculele cu consum redus, vehiculele hibrid si in general cele ecologice, intra din ce in ce mai des in parcurile auto operate de companiile de leasing operational pentru a satisface noile nevoi ale utilizatorilor.

O alta modalitate prin care firmele de leasing operational se adapteaza tendintelor si furnizeaza solutii pentru a reduce impactul asupra mediului, o reprezinta dezvoltarea unor programe speciale, precum cele de condus ecologic si defensiv. Acestea au un aport considerabil asupra mediului inconjurator si aduc imbunatatiri si in ceea ce priveste costul total de proprietate, care pe termen lung poate fi redus odata ce conducatorii auto adopta un stil de condus mai responsabil. Programele de condus defensiv si ecologic urmaresc sa imbunatateasca si sa dezvolte tehnicile de condus pentru: reducerea numarului de accidente, asigurarea securitatii rutiere a utilizatorilor si dezvoltarea unui comportament mai responsabil in trafic, reducerea costurilor operationale cu parcul auto -consumul de carburant, uzura anvelopelor, daunele vehiculelor, etc. - insusirea unui stil de condus responsabil fata de mediu, protejarea mediului inconjurator prin reducerea emisiilor CO2, noxelor din aer. Astfel de programe extrem de populare in Europa s-au dezvoltat cu succes in ultimii ani, trendul fiind adoptat si de catre managerii de flota si managerii de resurse umane din Romania care au inteles importanta si necesitatea acestor servicii in reducerea costului de exploatare a parcului auto, dar si a sigurantei angajatilor.

Nu in ultimul rand, solutiile de mobilitate integrate oferite de firmele de leasing operational constituie un alt avantaj pe o piata extrem de competitiva, intr-o continua schimbare. Printre tendintele care se contureaza in aceasta zona sunt transportul co-modal, adica utilizarea unui autovehicul in leasing operational concomitent cu o bicicleta sau un scuter, partajarea vehiculelor sau schemele „car sharing”, bugetul pentru transportul multimodal si mobilitate sau asistentul personal de mobilitate, aplicatii mobile care permit identificarea rutelor optime catre destinatie in functie de mijlocul de transport ales sau localizarea furnizorilor de servicii. In Belgia si Olanda clientii pot opta si pentru o solutie care le ofera posibilitatea de a incheia un contract flexibil pentru inchirierea unui autoturism economic. Astfel, soferul conduce o masina perfecta pentru traficul urban cu emisii de CO2 reduse, dar poate beneficia si de o masina mai mare atunci cand are nevoie.

Desi programele ecologice dezvoltate sunt la inceput in Romania, importanta lor este dovedita si este vizibila atat pentru companiile de leasing operational, cat si pentru managerii care isi doresc autovehicule mai prietenoase cu mediul si totodata eficiente din punct de vedere al costurilor totale de administrare. Initiativele in aceasta zona au fost deja efectuate, constientizarea beneficiilor programelor desfasurate fiind un proces continuu pentru participantii la trafic, cat si pentru manageri. Cu pasi mici, dar siguri, piata din Romania tinde sa adopte aceleasi trenduri precum piete mai mari din Europa de Vest, ceea ce inseamna ca va creste cererea pentru automobile cu impact scazut asupra mediului, determinand totodata si o crestere a concurentei in zona serviciilor oferite de companiile de leasing operational. Aceasta inseamna o dezvoltare sanatoasa a pietei, cu beneficii pentru producatori, companii si clienti, precum si pentru mediul inconjurator.