Ce e nou in lucrul cu echipele

Unity is strength. When there is teamwork and collaboration, wonderful things can be achieved. (Mattie Stepanek) Auzim in fiecare zi lucruri despre importanta echipei, despre forta acesteia si energia pe care o genereaza. Ce face ca echipa sa functioneze ca o singura unitate? Cu ce este diferita abordarea in cadrul unei echipe, fata de lucrul cu individizi separati? Ce e necesar sa stim despre cum s-a schimbat realitatea organizationala in care traieste si functioneaza o echipa astazi?

Echipa se formeaza in timp. Un lider nu poate sa aiba o echipa daca nu construieste in jurul acesteia. E necesar sa adunam oamenii impreuna, sa impartasim victoriile cu acestia, sa intelegem ce ii defineste si ce ii diferentiaza.

Mai mult decat atat, lucrul cu echipele s-a schimbat astazi, odata cu schimbarea contextului si a realitatii organizationale. In acest moment, executivii ar trebui sa tina cont de nevoia de a simplifica procesele, de mediul diferit, de multe ori chiar necunoscut, in care isi desfasoara activitatea si de focusul transferat asupra oamenilor. In lucrul cu echipele, organizatiile au devenit din ce in ce mai constiente ca cea mai importanta si puternica resursa a lor este potentialul uman si valorificarea acestuia.

Exista cateva tendinte in lucrul cu echipele de care ar fi indicat sa tinem cont. De exemplu, se observa din ce in ce mai pregnant necesitatea de a lucra la nivelul relatiilor – cu cat incercam sa cunoastem mai bine persoana din spatele rolului si al functiei, cu atat putem sa lucram mai armonios impreuna. Dincolo de abilitatile profesionale, oamenii din jurul nostru sunt persoane cu care interactionam in fiecare zi si o mai buna intelegere a lor ne ajuta pentru a lucra eficient.

De asemenea, o alta tendinta este ca organizatia sa fie privita din contextul celei mai inalte definitii a relatiei functionale pe care o angajeaza ea. Cand ma refer la acest aspect, vorbesc despre necesitatea de a ne uita ce ne defineste intr-o echipa, care este gradul de autenticitate pe care il au relatiile construite in interiorul ei, care este scopul comun cel mai mare si cine ar putea produce schimbarea in acest tip de relationare.

O alta tendinta majora este aceea de a-i face pe membrii echipei sa constientizeze cat de important este ceea ce fac ei, care este calitatea energiei si a implicarii in timpul petrecut impreuna. Nevoia de a simti ca facem parte din ceva dincolo de detaliu in care ne implicam, ca munca noastra conteaza este foarte importanta atunci cand discutam despre abordari noi in lucrul cu echipele.

Nu in ultimul rand, fiecare echipa isi doreste sa creasca, sa evolueze si sa creeze lucruri noi. De aceea, o tendinta in conducerea echipelor este aceea de open-space, de a pune la un loc cunostintele, abilitatile si informatia pe care o are fiecare, pentru a crea planuri si procese noi, care sa modernizeze intreaga organizatie.

Privind realitatea organizationala asa cum este ea astazi, din experienta mea, cred ca sunt mai multe lucruri pe care executivii ar putea sa le imbunatateasca in relatia cu echipele lor, in mod special in ce priveste comunicarea cu acestea. De exemplu, am putea sa oferim feedback la adresa actiunilor, nu la adresa persoanei, putem sa ne pozitionam fara sa judecam persoana din fata noastra si putem sa ne ancoram mult mai clar practicile care tin de cei patru piloni relationali – a cere, a da, a primi si a refuza.

Am lucrat la un moment dat cu o echipa ai carei membri erau foarte nemultumiti de organizatie, atunci cand au intrat in procesul de coaching. Am schimbat, impreuna, focusul de la ,,ce nu merge in organizatie” la ce ar putea sa faca in cadrul echipei lor pentru a-si imbunatati viata profesionala, pentru a aduce mai multa pasiune si bucurie in activitatea lor de zi cu zi. Lucruri aparent simple, evidente sau intuitive pentru ei le-au schimbat perspectiva asupra a ceea ce se intampla in organizatie. Cu disciplina necesara, lucrurile astfel descoperite s-au mentinut si integrat in cultura, valorile si credintele lor.

Cred ca cel mai important aspect in lucrul cu echipele este sa tinem cont de faptul ca toate sunt in schimbare si, pentru a sustine noua realitate, e nevoie de transformari fundamentale si in modul de relationare si abordare al executivilor, si al oamenilor care care sunt implicati.

Setari Cookie-uri