äTara, tara, vrem lideri!ö Cum gandesc liderii prezentului

Acesta nu este un articol despre cum actioneaza un bun lider, despre ce inseamna un manager priceput sau despre diferentele dintre cei doi. Mai degraba este o invitatie la reflectie, despre ce inseamna leadershipul modern.

Suntem in plina criza, atat la nivel economic cat si la nivel organizational. Sunt din ce in ce mai multe organizatii care esueaza si din ce in ce mai multi lideri care sunt depasiti de realitatea complexa si accelerata. In aceste circumstante, organizatiile au in fata o decizie importanta: cauta solutii astfel incat sa rezolve sau sa tina sub control fortele care ii afecteaza permanent si nu le lasa alta optiune decat esecul sau isi pun sperantele intr-un conducator care sa ii “treaca peste furtuna”. Frecvent vad cum la „carma organizatiilor” se succed conducatori dupa conducatori, cu mandate parca din ce in ce mai scurte si care nu reusesc sa livreze ce au promis. Inclin sa cred ca era “cavalerilor in armura stralucitoare, alias liderii eroi, a trecut. Este o noua era in care avem nevoie sa ne uitam la leadership intr-un mod mai larg, mai incluziv.

Cred ca leadershipul timpurilor noastre este un fenomen colectiv, nu unul individual.

Suntem prizonierii unei vechi perpective despre conducatori, ce a fost validata in perioada industrializarii, insa nu ne mai serveste astazi, in era informatiei.

Cuvantul “lider” acum se refera in sens larg la o pozitie autoritara, un sinonim al managementului de top – poate auziti frecvent in conversatia organizationala, oameni care spun “schimbarea nu se poate produce decat daca este indusa de lideri” sau “compania nu merge pentru ca avem un lider slab/ineficient” sau “proiectul nu se poate realiza fara suportul liderului” ori multe alte variatiuni pe aceasta tema, care poarta un mesaj ascuns si profund totodata.

Aceste afirmatii indica spre anumiti oameni aflati la “varf” in diverse organizatii sau institutii si se refera la ei ca fiind lideri. Mesajul ascuns este ca singurii care au puterea de a aduce schimbarea sunt cei care se afla in varful ierarhiei, nu cei aflati mai jos.

In esenta, perspectiva se bazeaza pe presupunerea neputintei oamenilor, pe lipsa lor de viziune si pe incapacitatea de a se transforma sau a stapani fortele schimbarii – deficiente ce pot fi remediate doar de adevaratii lideri.

Aceasta perspectiva arata ca persoanele care nu sunt in functii de conducere, care nu ocupa o pozitie de management nu au putere si, drept urmare, nu pot schimba nimic intr-o organizatie.

Cum intelegem rolul liderului modern? Cum formam lideri capabili sa sustina schimbari profunde? Cum formam echipe de lideri colaborativi?

Ceea ce este acum imprimat in ADN-ul organizatiior este tiparul conform caruia liderii sunt acei oameni care stabilesc directii, iau decizii cheie si dau “energie trupelor”. O perspectiva individualista, in care nu vedem imaginea de ansablu.

La o privire rapida, vedem ca liderii sunt eroi – barbati care se bucura de notorietate (mai putin femei), care „ies in fata” in perioade de criza.
Noi toti intretinem acest mit – pe acela al eroului carismatic, in care accentul este pus pe evenimentele pe termen scurt, pe munca individuala si competitie, mai putin pe invatarea colectiva si munca in echipa.

Cred ca leadershipul are nevoie de o abordare colectiva – schimbarea concentrarii de la un individ puternic, atoatestiutor, la o echipa de lideri, care sa constituie un sistem de leadership.


Doar un sistem poate avea receptivitatea necesara sa anticipeze fortele externe dar si realitatea interna, care in modelul vechi de leadership,ii prindea mereu pe nepregatite pe lideri.

Sistem de leadership sau echipa de lideri

Abordarea colectiva a leadershipului in organizatie presupune valorizarea egalitatii si a autoritatii si responsabilitatii colective. Fiecare dintre lideri poate iesi in anumite momente in fata insa membrii echipei colaboreaza, impart puterea, anticipeaza, gestioneaza crizele si participa cu competentele lor forte pentru reusita – ei de fapt modeleaza colaborarea pentru intreaga organizatie.

Biologul Humberto Maturana este de parere ca evolutia e un proces de „transformare prin conservare”. Potrivit lui Maturana, natura conserva cateva trasaturi de baza si, astfel, are libertatea de a schimba orice.

Mediul organizational poate conserva cateva aspecte de la leadershipul traditional: fermitatea, structura si disciplina de a optimiza procesele interne, automatizarea. Totodata, organizatiile au oportunitatea de a-si asuma evolutia construind o echipa de lideri, in loc sa reactioneze simplistic la schimbarile pietei si sa concedieze liderul neperformant in speranta ca vor gasi si eroul. A construi un sistem de lideri interconectati inseamna un angajament fata de sustenabilitate dar si pentru dezvoltarea liderilor din interiorul organizatiei; inseamna valorizarea diferentelor dintre oameni; inseamna un dialog deschis despre punctele tari si slabe ale fiecarui lider precum si o dezvoltare latarala in locul unei dezvoltari ierarhice.

O echipa de lideri care gandesc sistemic si vad consecintele propriilor actiuni in perspectiva intregului va construi organizatii in care oamenii cauta sa se dezvolte, sa creasca, sa-si depaseasca limitele.

Lumea devine tot mai interconectata, iar mediul de afaceri din ce in ce mai complex si mai dinamic. Nu mai este fezabil sa existe o singura persoana care sa invete pentru intreaga organizatie, sa se stabileasca totul la nivel de top management, iar ceilalti sa urmeze orbeste ordinele.


Organizatiile moderne au nevoie echipe de lideri care modeleaza colaborarea si parteneriatul.

Setari Cookie-uri