Oare in Romania toate joburile bune se dau pe pile?

"Toate joburile bune se dau pe pile."
"Daca nu ai pe cineva sa-ti puna o pila, n-ai nicio sansa sa-ti gasesti un job ca lumea."
"Nu poti face nimic in tara asta."

Astfel de afirmatii-lamentari aud tot mai des in ultimul timp.....In primul rand sa definim ce inseamna un job obtinut pe 'pile' si ce inseamna un job obtinut prin recomandari.

Un job obtinut pe "pile" este un job obtinut de o persoana neavand calificarea necesara sau abilitatile cerute, respectiv fara experienta potrivita pozitiei respective. De cele mai multe ori, o persoana astfel strecurata pe o pozitie buna, nu are nici motivatia si nici dorinta de a invata macar, iar asta este cel mai grav.

Pe de alta parte, un job prin recomandari profesionala este atunci cand persoana care l-a obtinut chiar are calificarile, abilitatile si experienta cerute de post. Diferenta fata de o aplicare directa este ca exista cineva cu expertiza necesara care face o recomandare persoanei care ia decizia de angajare. Este cu totul altceva, nu este nimic imoral a proceda astfel, ba chiar dimpotriva.

Da! Intr-adevar in Romania unele joburi se dau pe pile. Multe? Putine? Hmmm... Este o realitate ca nepotismul are o veche traditie si continuitate la noi. Si? Ce-i cu asta? S-au dat asa de cand e lumea si nu numai la noi. Se vor mai da tot asa in continuare pana la sfarsitul lumii (sau macar pana cand de recrutare se vor ocupa doar niste "unhackable" droizi). Nu este asadar o noutate, dar mai ales nu este ceva care trebuie sa te descurajeze atunci cand esti in cautarea unui job. Nu o sa iti servesc citate motivationale, promitandu-ti ca daca iti concentrezi energiile si iti doresti mult, tot universul va veni gramada pe tine sa te ajute. Vreau sa iti spun insa cateva lucruri care te vor ajuta macar un pic sa obtii jobul dorit, pentru ca de multe ori doar acel "pic" e tot ceea ce lipseste. Haide acum sa vedem concret ce poti face intr-oRomanie in care nu ai pe nimeni sa iti puna o pila:

- Fii perseverent! Foarte multi oameni renunta mult prea usor. Dupa ce aplica la cateva zeci, poate chiar o suta de joburi, renunta spunand-si ca nu are rost de vreme ce nimeni nu il cheama la un interviu, sau nici macar nu ii citesc CV-ul. Este o greseala. In conditiile actuale, sa aplici la cateva zeci de joburi nu este de ajuns! In functie de domeniul unde activezi si de pozitia vizata, uneori e nevoie de mai mult de 100 de aplicatii pana obtii ceea ce iti doresti. Sunt domenii in care esti chemat la un interviu dupa mai mult de 30 de aplicatii. Nu am auzit pe nimeni care a perseverat si n-a obtinut un job. In schimb, stiu destui care au renuntat si dap! N-au obtinut un job in domeniul lor, ci au intrat in randul celor care spun ca 'toate joburile se dau pe pile'.

- Aplica cu discernamant! Pe oricare din saiturile specializate, respectiv ejobs, bestjobs, LinkedIn, etc., aplica doar la joburile unde te potrivesti. Multi candidati, din disperare, aplica la mai toate joburile posibile, dar asta nu ajuta. Am avut aplicatii hilare (sau bizare) de soferi si de balerine la un post de Marketing Manager. Daca aplici pur si simplu la nimereala, nu iti vei spori nicidecum sansele, ba dimpotriva. Cand vei trage linie, vei vedea ca ai aplicat la sute de joburi si totusi poate nu te-a chemat nimeni la un interviu macar. Efectul va fi unul de descurajare, de autodescurajare. Iar descurajatul va mari si el randurile celor care spun ca 'toate joburile se dau pe pile'. Aplica asadar cu mult discernamant.

- Aplica direct la firmele care te intereseaza! Multi cautatori de job se bazeaza doar pe saiturile specializate de joburi pentru a-si depune candidatura. Este evident ca acest lucru nu este de ajuns. Aplica direct, dar nu trimite CVul pe adresa office@ sau contact@, pentru ca sansele sa nu ajunga unde trebuie sunt la fel de mari ca atunci cand te-ai hotari sa urci pe Kilimajaro purtand pantofi cu tocuri cui de 10 centimetri. Aplica fie la sectiunea cariere de pe saitul companiei, fie direct la persoanele de decizie, pe care le poti gasi in cele mai multe cazuri pe LinkedIn.

- Creeaza-ti o retea profesionala! Multi candidati se plang ca ei au un cerc restrans de cunoscuti si nu stiu unde sa se duca sa cunoasca profesionisti in domeniul lor. Un inceput bun este LinkedIn. Aici te poti conecta cu o multime de profesionisti din domeniul tau si mai mult decat atit, poti interactiona cu ei. Inscriindu-te in grupurile de specialitate, ai toate sansele sa intri in discutii cu ei. O alta modalitate sunt intalnirile de networking. Exista din ce in ce mai multe astfel de evenimente, nu numai in Bucuresti, ci au inceput sa se inmulteasca si in alte orase din tara. Inscrie-te, implica-te, participa si cauta persoana/persoanele care sa te poata recomanda!

- Ramai motivat! Este crucial ca in procesul de cautare a unui job sa ramai motivat, sa nu cazi in depresie sau sa ajungi cu stima de sine sub nivelul Marii Moarte. Perioada de cautare a unui job este una in care, de obicei, fiecare om primeste cele mai multe refuzuri din viata sa. Iar asta ii poate afecta serios increderea in sine. Vestea buna este ca: NU! Nu e nimic in neregula cu tine! Faptul ca numarul refuzurilor este unul pe care vrei sa-l uiti, nu inseamna neaparat ca valoarea ta ca profesionist sau specialist este una scazuta. Sa ne amintim ca Vastag Francisc a incasat mii si mii de mii de pumni in figura, dar loviturile nu l-au determinat niciodata sa dea inapoi, ci dimpotriva, sa persevereze. Asa a ajuns campion la box.

Cautatul jobului este perioada in care parca toate fricile ies la iveala: "Oare nu sunt bun in ceea ce fac?" ,"Oare sunt prea batran?", "Oare sunt prea tanar? Am prea putin experienta?", "Oare altii sunt mult mai buni decat mine?". E posibil ca raspunsul la astfel de intrebari sa fie 'nu'. Ai incredere in tine si nu lasa ganduri parazite si paralizante sa-ti infesteze mintea. Adu-ti aminte de realizarile tale, de abilitatile tale, de toate lucrurile cu folos pe care le-ai facut in cariera ta si fii sigur ca vei mai face si altele!

- Apeleaza la un consilier in cariera! Nu in ultimul rand apeleaza la un specialist. Desigur pe internet gasesti zilioane de articole si filmulete cu sfaturi privind cariera, dar acestea sunt doar recomandari general valabile, iar majoritatea sunt preluari de pe saituri straine, astfel ca informatiile de acolo nu au de cele mai multe ori nicio legatura cu realitatea din Romania. In schimb un consilier in cariera de aici te poate ajuta sa iti faci un CV profesionist, iti poate oferi o imagine de ansamblu asupra pietei muncii din Romania si iti poate da sfaturi personalizate pentru situatia ta concreta. De asemenea, te poate ajuta sa vezi daca te pozitionezi corect pe piata muncii (in termeni de asteptari salariale si traseu profesional) si care sunt cele mai potrivite cai de abordare pentru tine.

Asadar, construieste-ti propria strategie pentru a reusi! Nu de alta, dar pilele se mai tocesc, mai ruginesc si apoi 'cei cu 'pilele' toata viata vor trai cu stigmatul unei "biete pile cu negre bile". Mult Succes!

Setari Cookie-uri