Nevoia te face civilizat

Cei mai civilizati romani sunt managerii si angajatii din firmele private mari, in special cei din companiile multinationale. Nu cei din lumea academica sau culturala, cum s-ar putea crede, si nici politicienii de televizor – cu atat mai putin. Sigur, nu cine stie ce de civilizati sunt acesti oameni din firmele private, si nici 24/24h, insa, oricum, mai previzibil-civilizati decat altii. Si in strainatate e la fel. Am scris la sfarsitul articolului ce e cu “civilizatia” aceasta, e un cuvant alunecos si inselator.

Insa nu banii din portofel ii fac pe acestia sa se poarte mai civilizat, dupa cum nici nivelul de cultura al intelectualilor nu ii face chiar atat de civilizati pe cat se spune. Nici banii si nici eruditia nu te fac sa fii punctual, sa anunti daca intarzii sau daca nu mai poti veni deloc, sa raspunzi la mesaje care iti sunt adresate personal, sa ajuti pe cineva, sa te implici in problemele comunitatii si altfel decat stand comod in fotoliu si scriind articole moralizatoare pe laptop. Doar nevoia te face sa te porti frumos, frica de ce ai putea pati daca faci altfel. Presiunea si penalizarea sociala sunt mult mai costisitoare pentru oamenii de afaceri decat pentru profesorii de la universitate, de pilda; primii pierd bani si oportunitati de cariera, ceilalti nu pierd nimic din ce ar putea sa le vina imediat in minte incat sa faca o legatura directa cu respectivul comportament. Insa, cum dispare presiunea, cum dispare si civilizatia. Ca la cei mai multi dintre strainii care vin in Romania; si invers, ca la romanii care pleaca in strainatate, care in 24 de ore ajung sa faca in mod natural lucruri pe care nu le-au facut niciodata aici.

Sa te porti frumos e obositor, asta cere atentie permanenta, gandire, evaluare, efort. Legile firii spun ca trebuie sa primesti ceva in schimb ca sa iti dai osteneala. Cei care lucreaza la Stat nu au niciun motiv sa fie civilizati cu necunoscutii pentru ca sunt imuni, inamovibili, leafa le ramane exact aceeasi. Pentru ei ar fi doar un cost. I-am vazut pe unii in cele doua ipostaze, dimineata la Stat si dupa pranz la afacerea lor privata. Sau, uneori, chiar in biroul lor de la minister, dimineata, insa discutand despre afacerile lor private. Pacat ca nu e voie cu camere ascunse prin minstere, ca sa-i filmezi si dupa aceea sa le arati ce fac si cum sunt de la o clipa la alta. Ca doctorul cu care discuti la cabinetul privat, dupa ce ieri alergai dupa el prin spital.

Ca oamenii se poarta mai civilizat in tarile occidentale decat in Romania am cazut deja de acord. Intrebarea fireasca e, deci, cum sa ii convingem sa faca si in Romania la fel. Si, mai ales, cine sa o faca. Iata, mai jos, cateva optiuni care apar mai des in discutie cand se ridica aceasta problema. Va rog sa participati la sondaj si sa va si comentati pozitia si optiunea!

1. Cine credeti ca ii poate face pe romani mai civilizati?


Nota: nu e atat de simplu de umblat cu cuvintele “civilizat” si “civilizatie” pe cat pare. In limba romana exista “civilizat” ca adjectiv, cu referire la o persoana, insa nu poti vorbi despre “civilizatia” cuiva, ci numai cu referire la o societate sau la un grup social, oricum. Dincolo de asta, unii se gandesc exclusiv la comportament cand spun “civilizat” (asa cum am facu eu aici), pe cand altii alatura acestuia si alte ingrediente, cum ar fi cultura generala, sistemele de valori etc. Definitia oficiala din limba romana vizeaza doar comportamentul social, insa cele din alte limbi sunt mult mai largi.

Setari Cookie-uri