Pseudo-lectia de economie de la Cotroceni: acesti roubinisti care ne conduc

Dialogul dintre Traian Basescu, Victor Ponta si Ioana Petrescu ar fi trebuit sa fie o lectie de economie. Nu am vazut asa ceva, ba chiar am constatat cu totii de ce nu vom avea politicieni si economisti de dreapta foarte curand. Ce am urmarit cu totii in inregistrarile de la Cotroceni a fost doar o lectie de comunicare.

Fara dubii, meciul din terenul comunicarii politice a fost castigat de Traian Basescu. Nici nu a fost dificil de atins acest rezultat. Presedintele a punctat dupa publicarea inregistrarii datorita simplului fapt ca se afla pe teren propriu. Priviti doar cum arata decorul vizual al dezbaterii dintre cei trei politicieni: Traian Basescu, inconjurat de drapele si flori proaspat culese, in timp ce invitatii, asemenea unor oaspeti care nu se simt in largul lor in vizita, isi lasa posetele pe covorul prezidential. Ce mi se pare gresit din punctul de vedere al comunicarii politice este lipsa unei strategii de atac a celor doi ministri in conditiile in care stiau, spre exemplu, concluziile studiului Consiliulul fiscal, care avertiza ca o reducere a CAS cu 5 pp. la angajator poate afecta respectarea tintelor de deficit pe termen mediu.

Abordarea profesorala a lui Traian Basescu nu a fost anticipata de catre strategii lui Victor Ponta. Consilierii premierului ar fi trebuit sa fie pregatiti pentru un nou discurs pedant al profesorului si sa atace cu argumente solide, prezentate intr-un mod dinamic inclusiv la nivel vizual (un PPT printat si „aruncat” pe masa presedintelui, de exemplu). Traian Basescu a mai avut o strategie de acest tip, in aprilie 2013, cand a tinut un discurs despre starea economiei, la tabla cu indicatorul in mana. El a sustinut atunci ca "omul gras" din economie "a slabit" considerabil in perioada 2010-2012, iar procesul ar trebui sa continue.

Strict in cadrul discutiei despre economie, mi-a atras atentia o replica a premierului Victor Ponta: „Stiu, domnule presedinte, ca avem viziuni diferite. Pana la urma, vorbim despre scoli diferite”. Ei bine, dialogul de ieri dintre cei trei politicieni, dar mai ales replicile lui Traian Basescu, ne-au aratat ca toti trei apartin aceleiasi scoli de gandire economica. Intr-o perioada in care guvernantii vorbesc despre nationalizarea fondurilor de pensii si a unor companii private, presedintele Traian Basescu a avut oportunitatea sa reactioneze cu argumente de dreapta, dar a preferat sa ia apararea statului si nu oamenilor de afaceri. Ba chiar si-a exprimat simpatia si asteptarile inalte pentru argumentatii precum cele ale lui Nouriel Roubini. Ioana Petrescu si consilierii lui Victor Ponta l-au citit pe Roubini si il venereaza pentru ca el sugereaza ca mai potrivit este un raspuns „keynesian” la criza, cu un stat puternic care sa stimuleze economia. Constat ca auto-intitulatul presedinte de dreapta prefera rationamentul economic pro-stat si ca asteapta argumente precum cele ale economistilor care mizeaza pe cresteri de taxe.

Mediul de business romanesc nu are nevoie de politicieni ca Traian Basescu ori Victor Ponta si nici de economisti roubinisti care nu stiu sa prezinte argumente in favoarea unei scaderi a taxelor (Vezi argumentatia lui Nouriel Roubini de la Davos pro-crestere impozite). Mediul de afaceri are nevoie de economisti care sa comunice ca, atunci cand impozitam munca sau taxam capitalul, de fapt, impozitam actul antreprenorial in ansamblu. Actiunea antreprenoriala depinde in foarte mare masura de capital si de munca. Aceste trei concepte ingrosate au lipsit din lectia de economie care ar fi trebuit prezentata ieri la Cotroceni.

Setari Cookie-uri