Ce facem cu cercul vicios al coruptiei celor care ne conduc. Isarescu si analistii au solutii doar pentru economie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a participat recent la un eveniment ce ii poarta numele, alaturi de 4 "prieteni" economisti. Tema aleasa - "Cercurile vicioase si cercurile virtuoase in economia romaneasca" - l-a purtat pe guvernator prin cei 20 de ani de mandat la sefia bancii centrale, ani in care "economia romaneasca a fost stapanita de mai multe cercuri vicioase". Dupa depanarea amintirilor, guvernatorul concluzioneaza ca in sfarsit am reusit sa intram intr-un cerc virtuos in ceea ce priveste inflatia, rezervele valutare, stabilitatea cursului si deficitul de cont curent.

Pe de alta parte, economistul Ionut Dumitru a discutat despre cercurile vicioase din sistemul fiscal-bugetar, despre neputinta statului de a cobori taxele din cauza evaziunii imense, de 16% din PIB, conform unei analize a Consiliului Fiscal, dar si despre cercul vicios al raportului contribuabili/pensionari, o proportie care se mentine aproximativ la acelasi nivel de pe vrema cand Isarescu era premier (1999-2000).

Toate aceste cercuri vicioase de care a suferit sau inca sufera economia romaneasca au legatura cu economia, insa cel mai important dintre toate, "the root of all evils", cum ar zice americanul, este total ignorat in sanctuarul BNR si nu e de mirare. Cine ar vrea sa scoata la lumina scheletele din dulap in ceea ce priveste coruptia si cercul vicios in care baltesc de 24 de ani administratia si clasa politica.

Este un cerc vicios al pseudoelitelor, pentru ca putinele elite care ajung in administratia publica sau in politica ies repede din aceasta zona sau, cazul cel mai nefericit, sunt pervertite si intra in hora cercului vicios. Elitele care raman "nepatate" se repliaza in mediul privat si, de pe margine, critica cu diferite ocazii coruptia si politicile publice incorente ale statului si clasei politice.

Economistii prezenti la evenimentul "Isarescu si invitatii sai" (Video mai jos) au vorbit despre problema demografica, care va "saraci" Romania de o treime din populatia actuala pana in 2060, dar nimeni nu atrage atentia asupra flageului care ameninta acum, dar si maine, siguranta nationala si viitorul generatiilor.

Pericolul nu tine doar de faptul ca acest cerc vicios al coruptiei franeaza cresterea economica si prosperitatea mediului de afaceri, dar ameninta si constiinta viitoarelor generatii. Cine ar trebui sa gandeasca si, cel mai important, sa aplice politici pe termen lung pentru a rezolva problema demografica cand politicienii gandesc doar in termenii interesului pe termen scurt.

Cercul vicios al coruptiei erodeaza prosperitatea, iar lipsa prosperitatii incurajeaza coruptia. Cine ar trebui sa sparga acest cerc vicios, mai periculos decat toate in opinia mea?

Economistul Florian Libocor spunea la acelasi eveniment ca pentru spargerea unui cerc vicios trebuie sa actioneze un factor exogen, iar in cazul coruptiei DNA ar putea purta acest stindard. Daca presiunea si eforturile Justitiei se vor mentine cel putin la actualul nivel, generatia tanara ar putea sa nu mai intre in cercul coruptiei, avand exemplul unor pseudoelite aflate in inchisoare pentru coruptie.

In lipsa factorului exogen denumit Justitie corecta, noii pretendenti la functiile statului si debutanti in sfera politica risca sa fie antrenati in acelasi cerc vicios in care se zbate societatea romaneasca post-comunista.

Inca o idee interesanta: Mugur Isarescu vorbeste despre definirea unui nou proiect de tara, care cel mai probabil va fi adoptarea euro in 2019 sau putin mai tarziu. De asemenea, este un proiect preponderent economic, ce trebuie doar sa primeasca acceptul politicului pentru a demara.

Totusi, cand si mai ales cine va demara un proiect de tara pentru anihilarea coruptiei?

Setari Cookie-uri