De ce nu invatam nimic din prabusirea avionului malaezian

Media, politicienii si anchetatorii incearca sa identifice responsabilii pentru tragedia aeriana din estul Ucrainei, care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane. Prin gasirea unor vinovati ar trebui sa invatam si lectii de luat acasa. Acesta-i un adevar valabil pentru orice organizatie, fenomen social sau pentru orice banal eveniment care are loc in viata noastra. Regula nu este valabila, din pacate, si in cazul prabusirii avionului Malaysia Airlines.

Viata noastra, organizatiile in care lucram si statele care ne guverneaza trebuie intelese in termenii unor sisteme, asa cum bine explica Nassim Nicholas Taleb in „Antifragil”, carte pe care recomand sa o treceti pe lista voastra de lecturi din aceasta vara. Argumentatia sistemelor m-a convins ca exista situatii in care ceea ce ma doboara pe mine ii face pe altii mai puternici, si, ca, de asemenea, modul in care fragilitatea unor parti ale unui sistem poate produce beneficii generale. Astfel, potrivit lui Taleb, exista sisteme bune si sisteme rele in functie de modul in care „sistemul devine mai puternic sau mai slab ca urmare a erorilor realizate de o parte individuala”.

Va veti intreba care o fi legatura intre aceasta idee si drama din Ucraina. Este simplu: A. fiecare prabusire a unui avion face ca probabilitatea unei urmatoare prabusiri sa fie mai redusa, dar B. fiecare intamplare in care o banca da faliment creeaza contextul ca urmatoarea intamplare de acest fel sa aiba mult mai multe sanse sa se produca.

A. Probabil ca inca aveti dubii cu privire la faptul ca fiecare avion prabusit ne conduce cu un pas mai aproape de siguranta. Ganditi-va, insa, doar la istoria Titanicului: daca scufundarea celebrului vapor nu ar fi fost un accident faimos, am fi continuat sa construim nave din ce in ce mai mari, iar urmatorul dezastru ar fi fost si mai tragic. Spre comparatie, un accident de avion bazat pe erori umane sau tehnologice face ca urmatorul sistem sa fie mai sigur. Imbunatatirea sistemului este posibila pentru ca sistemul aeronautic este configurat astfel incat sa exploateze erorile mici.

B. Istoria recenta, mai ales ultimii sase ani, ne arata ca crahurile economice si bancare nu sunt create astfel incat decidentii sa invete din propriile greseli. Asa cum ne arata teoria (Taleb este doar unul dintre economistii care explica asta) si practica economica, sistemele economice globalizate opereaza ca un intreg: erorile se raspandesc si se agrega.

OK. Si care, este, totusi, legatura dintre teza sistemelor rele/bune si tragedia din Ucraina? In opinia mea, prabusirea avionului malaezian in Ucraina are de-a face exclusiv cu un domeniu fragil, construit in jurul razboaielor si a legaturilor diplomatice slabe. In timp ce fiecare accident de avion prezentat, spre exemplu, la „Dezastre in aer” pe National Geographic Channel, ne invata lectii care diminueaza probabilitatile urmatoarei prabusiri, fiecare nenorocire cauzata de razboaie militare si politice creste probabilitatea survenirii urmatorului.

Cresterea puternica si molipsitoare a statelor-natiune a dus la ceea ce bunicii nostri au vazut (cele doua razboaie mondiale) si ceea ce toti urmarim acum in nordul Fasiei Gaza si in Ucraina. Populatia este pacalita de o credinta naiva ca lumea devine din ce in ce mai sigura si multi persista in naivitate si atribuie aceasta stare de fapt protectorului „stat”. Realitatea este alta: toate conflictele intaresc statele. Au trecut 24 de ore de la prabusirea avionului in Ucraina, iar politicienii, anchetatorii si diplomatii cauta in van sa identifice cauzele evenimentului, ignorand restul povestii, fara sa ia in considerare efectele pe termen lung.

Lectii de luat acasa:

1. Incercati sa fiti parte (cat mai mult sau doar) din sistemele bune. Si evitati-le pe cele sunt bazate pe strategi care intervin in alte tari de dragul stabilitatii. Cautati sistemele bune, precum cel al companilor aeriene, care sunt configurate in asa fel incat sa suporte erori mici, independente unele de altele. Cautati organizatiile si industriile in care aparitia greselilor reduce sansele unor erori viitoare. Evitati sistemele care produc beneficii generale! Evitati pacea sau armonia fortata, care-i nenaturala, impusa de strategi care promit stabilitate.

2. Nu exista stabilitate fara volatilitate.

Setari Cookie-uri