Sase ani de la caderea Lehman Brothers: s-a intamplat intr-o zi de luni. Tu ce ai invatat in anii de criza?

Au trecut fix sase ani de la Lunea Neagra din septembrie 2008, atunci cand a avut loc falimentul Lehman Brothers, prima piesa dintr-o cadere financiara de tip domino. Cum orice aniversare de sase ani de la un eveniment are loc chiar in ziua saptamanii in care respectiva intamplare s-a produs, inclin sa cred ca ne este la indemana o reflectie asupra zilei de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar Lehman Brothers isi anunta prabusirea. Cel mai fierbinte punct al crizei care a declansat un sir de evenimente financiare dramatice a avut loc in septembrie, intr-o zi de luni. Iti mai amintesti ce faceai in urma cu sase ani? Cum ai simtit si perceput stirile despre falimentul Lehman Brothers si cum comentezi cei sase ani care au urmat dupa declansarea crizei? Care este cea mai importanta lectie invatata in ultimii sase ani?

Emotia si curiozitatea au cuprins redactiile ziarelor intr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, cand Bank of America accepta sa cumpere banca Merrill Lynch pentru 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers invoca Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului. Miscarile uimitoare care redesenau peisajul american al finantelor marcau pe 15 septembrie un ultim capitol dintr-un an zgomotos in decursul caruia institutii financiare, candva mandre, au fost ingenuncheate, ca urmare a pierderilor de zeci de miliarde de dolari, din cauza investitiilor imobiliare si ipotecare. Turbulentele au culminat cu negocieri frenetice, in contextul in care bancherii de pe Wall Street s-au ingramadit la cererea oficialilor administratiei Bush, in incercarea de a evita ca lipsa de incredere, sa duca la crearea unei spirale negative pe pietele de capital. "Dumnezeule! Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", spunea Peter Peterson, cofondatorul Blackstone Group, care a condus banca Lehman Brothers in anii 1970 si a lucrat in administratia Nixon.

In Romania, pe de o parte, bancherii de investitii cu care stateam de vorba avertizau ca vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare. Erau miscari tectonice fara precedent, iar mediul de business romanesc simtea ca declinul va dura cativa ani, pentru ca nu asistam la o simpla criza financiara, ci la o schimbare de modele despre calibrarea riscului, solvabilitatea minima a entitatilor financiare ori comportamentul debitorului in situatii de criza. De cealalta parte, politicienii respingeau criza (premierul Calin-Popescu Tariceanu:„Romania nu va fi afectata de criza!”; presedintele Traian Basescu: „Romanii nu vor simti criza!”). Ce-i drept, cadenta de crestere a PIB-ului avansa puternic in primele trei trimestre din 2008: peste 8% in trimestrul al doilea si 9% in trimestrul al treilea.


Sase ani de la falimentul Lehman Brothers: o prognoza

Privesc retrospectiv la cei sase ani posteriori falimentului Lehman Brothers, si inteleg pe ce se baza dezechilibrul dintre cresterile economice de 8-9% si fundamentele unei economii sanatoase. Deficitele erau mari la acea vreme – chiar de 14% din PIB, iar consumul crestea prea mult in raport cu economisirea si productia. 2008 era un an electoral, iar guvernantii au devenit „mana larga”. La fel ca acum. Partidele sunt generoase inainte de alegeri chiar daca pilonii economiei slabesc: Romania a reintrat in recesiune tehnica, cu doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%. In conditiile in care analistii ne spun ca suntem in recesiune tehnica si ca probabilitatea este sa ramanem in recesiune si dupa acest trimestru, inclin sa cred ca 2014 este compromis din punct de vedere economic.

Trimestrul al treilea a inceput foarte rau, asa ca sperantele trebuie puse pentru 2015, in sfarsit un an care nu va mai fi electoral! Poate ca 2015 va fi, in cele din urma, un an bun din punct de vedere economic, sugerat de o intelegere a ciclurilor economice prin intermediul oglinzii religioase. Aminteste-ti de visul faraonului din Biblie care viseaza 7 vaci grase si 7 vaci slabe. Iosif interpreteaza visul si-l sfatuieste pe faraon ca in primii 7 ani de bogatie sa economiseasca, sa faca rezerve pentru a putea trece intrucat urmeaza 7 ani de saracie. In cadrul acestei tentative biblice de a atenua fluctuatiile naturale, este interesanta comparatia dintre visul faraonului si cei 7 ani de crestere economica care s-au scurs intre cele doua crize mondiale care marcheaza primul deceniu al noului mileniu: prima, din 2001, criza “dot-com”, si a doua criza, care ne-a lovit puternic in 2008. Urmeaza, deci, conform povestii de mai sus, un total de 7 ani de ani slabi precum vacile din visul faraonului. Se incheie pana la urma Marea Criza si vom iesi din recesiune in 2015? :)

Sase ani de la falimentul Lehman Brothers: lectia mea

Am strans multe lectii economice si financiare in ultimii sase ani, dar cea mai importanta si de impartasit este urmatoarea: adevaratul motor al unei economii este economisirea. Degeaba economia Romaniei crestea spectaculos in 2008 daca eram cu totii martorii unui dezacord economic: consumam mai mult de cat produceam. Putini au inteles atunci ca, pentru a relansa consumul din Romania intr-un mod sanatos, trebuie mai intai sa relansam productia. Cum poti restarta productia mai sanatos economic daca nu din capitalul economisit? La inceputul fiecarui pas catre o existenta mai prospera se gaseste economisirea - aceasta este o lectie pe care o recomand tuturor, nu doar elevilor: INCEPE SCOALA. Sa invatam copiii urmatoarea lectie: motorul unei economii este economisirea.

15 septembrie ramane un moment reper in istoria economiei mondiale, desi multi analisti sustin ca momentul in care a debutat criza economica nu a fost 15 septembrie 2008, ci august 2007 (cand s-a prabusit piata imobiliara americana + inchiderea a doua fonduri de investitii BNP Paribas) sau martie 2008 (colapsul bancii de investitii Bear Stearns). Tu ce ai invatat in acesti sase ani de criza si care este prognoza ta pentru urmatoarea perioada?

Setari Cookie-uri