7 pasi pentru a construi un portofoliu de investitii

Auzim de multe ori de X sau de Y care fac profituri frumusele din investitii financiare si ne intrebam care este cheia succesului. Desi succesul poate fi definit exclusiv in termeni personali, exista cativa pasi pe care toti investitorii cu experienta ii parcurg pentru a se asigura ca isi maximizeaza profitul.

Iata primii pasi:

1. Definirea obiectivelor financiare

Inainte de a incepe, trebuie sa ne stabilim niste obiective/nevoi financiare, masurabile, tangibile si compatibile cu stilul nostru de viata. Trei intrebari simple pot fi de mare ajutor in acest demers:

• De cati bani am nevoie pentru a investi?
• Cand voi avea nevoie de bani si pentru cat timp?
• Care este toleranta mea la risc?

Obiectivele pot fi de scurta durata (calatorii, o masina, avans credit Prima Casa etc.) sau lunga durata (educatia copiilor, casa de vacanta, pensie, acte caritabile etc.).

2. Determinarea alocarii activelor in portofoliu

Obiectivul portofoliului consta in echilibrul dintre risc si randament, in concordanta cu obiectivele personale, toleranta la risc si orizontul de timp.
Cand determinam mixul ideal, trebuie sa luam in calcul asteptarile personale dar si pe cele ale pietei in ceea ce priveste randamentele viitoare si sa alocam resurse adecvate in functie de cum estimam evolutia activelor.
Activele financiare cel mai frecvent utilizate in portofolii sunt actiunile, obligatiunile si instrumentele de piata monetara.

3. Diversificarea pe clase de active

Pentru ca nu avem un bol de cristal care sa ne prezica viitorul, este important sa ne diversificam investitiile din portofoliu. Iar ideea de baza este sa nu ne punem toate ouale in acelasi cos, dar nici sa nu avem prea multe cosuri care sunt prea greu de protejat.

De asemenea, e important ca aceasta diversificare sa nu fie una naiva. De exemplu, daca detinem actiuni Facebook, Linkedin si Twitter beneficiem de un grad foarte redus de diversificare, deoarece aceste actiuni fac parte dintr-un subsector (Social Media) foarte sensibil la multe variabile economice.

Pentru a beneficia de o diversificare completa pe actiuni, e recomandat sa cumparam actiuni blue-chip (companii de succes cu vechime si venituri ridicate), actiuni cu capitalizare mica (companii care sunt la inceputul stagiului de maturitate), actiuni sub-evaluate (de cele mai multe ori din cauza unor evenimente negative recente dar care nu afecteaza businessul pe termen lung), actiuni cu mare potential de crestere si actiuni internationale.

4. Identificarea Nucleului Portofoliului

Nucleul portofoliului este cea mai importanta componenta. De obicei, este format din active locale (actiuni, obligatiuni si instrumente cu venit fix pe termen scurt).

Pentru definirea nucleului, principalele riscuri care trebuie evaluate sunt ciclul investitional, evolutia PIB-ului si ciclul de credit in care facem parte. Momentan, evaluarile pe pietele internationale se afla usor peste mediile istorice, ceea ce ne face sa fim vigilenti in alocarea de capital. In acelasi timp, principalul motor al economiei globale, SUA, beneficiaza de un reviriment mai puternic dupa o perioada de revenire anemica din recesiune.

Multe companii s-au eficientizat dar nu au facut cheltuieli de capital. Acest val de cheltuieli de capital ar putea tine economia in crestere chiar daca banca centrala va ridica ratele dobanzii cheie.

5. Stabilirea Satelitilor Investitionali

Satelitii sau investitiile alternative sunt produse netraditionale care ajuta la diversificarea portofoliului. Prin introducerea unor investitii necorelate cu clasele traditionale de active (actiuni si obligatiuni), putem crea un portofoliu mai eficient. Aceste investitii pot fi in private equity, real estate, fonduri cu strategii netraditionale, arta, marfuri, etc.

Pentru ca aceste instrumente se comporta diferit, de cele mai multe ori, ele au un rol important in diversificarea portofoliului si, implicit, de reducere a volatilitatii. In medie, reducerile de volatilitate realizate sunt intre 5 si 10 puncte procentuale la un portofoliu cu volatilitate de 25%.

6. Criterii, Riscuri si Monitorizare

Criteriile de baza pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul in care va decideti sa investiti:

• Riscurile instrumentului financiar– care sunt principalii factori de risc care afecteaza instrumentul pe care il cumpar si cum il monitorizez?
• Istoricul companiei si al managementului – de cat timp conduc compania si in ce masura au realizat ceea ce au estimat sau au promis?
• Lichiditate - cum voi putea iesi din aceasta investitie?
• Indicatorii de evaluare – o companie poate fi excelenta, dar supraevaluata.
• Monitorizare – de verificat permanent cum evolueaza compania si pretul ei in piata.

7. Investeste regulat - Dobanda compusa este a opta minune a lumii

Cheia succesului in investitii este de a le face regulat. Aceasta vine din magia dobanzii compuse, sau dupa cum a spus Einstein: “Dobanda compusa este a opta minune a lumii. Cel care o intelege, o castiga, iar cel care nu o intelege, o plateste”. Reinvestirea dividendelor este un prim pas usor de facut spre a fi mai aproape de partea castigatoare.

Exista mai multe motive pentru care un program de investitii constant este de ajutor. Printre cele mai importante se numara dobanda compusa care se acumuleaza in portofoliu, descrisa mai sus, si, de asemenea, cumpararea de active la un pret mediu in timp.

Dupa cum am vazut, exista multi factori care trebuie luati in considerare. Prin urmare, construirea unui portofoliu viabil de investitii necesita timp si cunostinte. Cei mai in masura sa construiasca un astfel de portofoliu sunt specialistii, care vor sti sa faca o analiza a profilului nostru investitional, a obiectivelor noastre financiare, in functie de care sa ne propuna o alocare dinamica pe clase de active care sa livreze randamente superioare.

Setari Cookie-uri